Postul Mare

Reînnoit!

Fii atent la clipe!

Înainte și după: Scoate-ți jurnalul sau o foaie de hârtie. Împarte pagina în două și scrie „înainte” în partea stângă și „după” în partea dreaptă. Petrece 5-10 minute reflectând prin rugăciune asupra vieții tale înainte de a trece mai departe. Scrie tot ce îți vine în minte – bunul, răul și urâtul. Folosește aceste întrebări pentru a te ajuta să te concentrezi:

  • Ce practici și ritmuri spirituale au fost prezente în viața ta?
  • Ce emoții au dominat majoritatea zilelor tale?
  • Unde ți-ai petrecut timpul liber?
  • Pe ce ți-ai cheltuit banii?
  • Cum ai descrie limbajul și modul tău de a comunica?
  • Cât de mult ai observat activitatea lui Dumnezeu în viața și în jurul tău?

Acum, petrece încă 5-10 minute reflectând viața ta la sfârșitul acestei serii. Folosește aceleași întrebări de mai sus (și oricare altele!). În cele din urmă, reflectează la ambele coloane. Ce diferențe și asemănări există între cele două coloane? Cum ți-ai rezuma viața înainte și după această serie „Pecete în inimă” în câteva cuvinte sau o imagine? Sărbătorește chiar și micile schimbări pe care le vezi că Dumnezeu lucrează în viața ta.

Fii atent la Cuvântul lui Dumnezeu!

Adevărul este că Dumnezeu lucrează în viața ta și în jurul tău în orice moment, în fiecare zi! Speranța și rugăciunea noastră pentru tine prin această serie a fost că vei observa din ce în ce mai mult lucrarea miraculoasă și puternică a lui Dumnezeu în viața ta. Și suntem convinși că Dumnezeu te-a schimbat în ultimele opt săptămâni.

Un alt adevăr minunat este că Dumnezeu îți transformă în mod continuu viața, o transformare care va fi completă numai când Cristos va face toate lucrurile noi. Acest adevăr teologic este numit „deja și nu încă”.

Ești deja făcut nou ca Isus Cristos, dar nu ești încă ceea ce vei fi într-o bună zi când îl vei întâlni pe Isus față în față. Așa cum Duhul Sfânt te-a făcut deja nou, încă nu ești tot ce vei fi în veșnicie. Pe măsură ce trăim în această tensiune a faptului că am fost deja făcuți noi și totuși nu am fost complet reînnoiți, intrăm în acest sezon următor, amintindu-ne de marea dragoste a lui Dumnezeu. Deschideți Evaghelia 1 Ioan, 3. Iată câteva întrebări care te pot ghida în reflecție în timp ce citești acest fragment:

  • Unde găsești această idee de „deja și nu încă” în 1 Ioan, 3?
  • Ce ar putea să-ți spună Dumnezeu când închei această serie și continui spre următorul capitol al călătoriei tale de ucenicie?
  • Cum poți continua să-ți amintești că ești iubit de Dumnezeu? Cum ai putea să-ți aliniezi gândurile și alegerile cu acea dragoste?
  • Ce păcat poate Dumnezeu să lumineze când citești acest capitol? Cum te poți întoarce de la acesta spre harul lui Dumnezeu?
  • Cum te face Dumnezeu să acționezi din dragoste și nu doar să vorbești despre asta?

Fii atent la Dumnezeu!

Ascultă piesa „Beautiful Things” de Gungor. Fie ca aceasta să nască o rugăciune de angajare a întregii tale vieți la Dumnezeu, care ne face mereu noi. Poate dorești să scrii o rugăciune către Dumnezeu numindu-ți angajamentele. Poate dorești să îți deschizi brațele sau să îngenunchezi. Fă tot ceea ce te va ajuta să primești dragostea lui Dumnezeu și să îți exprimi dorința de a fi făcut nou. 

Fii atent în această săptămână!

Iată câteva idei care te pot ajuta să continui să observi ceea ce face Dumnezeu pentru a te face nou și această lume nouă în fiecare zi:

  • Memorează Romani 12,1-2 și 2Corinteni 5,17 ca o reamintire a faptului că ai fost făcut nou.
  • Studiază scrisoarea către Romani în acest an. Această scrisoare pe care a scris-o Paul romanilor este toată despre cum a venit Isus să facă din nou toate lucrurile noi.
  • Caută aceste cuvinte în Biblie: a reconcilia/reconciliere, a restaura/restaurare. Studiază ce semnifică aceste cuvinte în contextul Scripturii.
  • Studiază poporul a cărui viață a fost reconciliată și restaurată de Dumnezeu în scripturi. Nu ești sigur de unde să începi? În Vechiul Testament, verifică Avraam (Geneza 12-25), Iosif (Geneza 37-50), Moise (ExodDeuteronom), David (1 Samuel 16-1, Regi 2), Ieremia (Ieremia, Lamentațiuni) și Nehemia (Nehemia). În Noul Testament caută Maria Magdalena (Marcu 15-16, Ioan 19-20), Saul care a devenit Paul (Luca 9-28), Zaheu (Luca 19), surorile Maria și Martaa (Luca 10,11,12) și Timotei (1 Timotei, 2 Timotei, de asemenea, Fapte 16-20).
  • Fă o listă de melodii care să-ți reamintească noua ta viață în Cristos și cum continuă să-ți transforme viața.
  • Citește un psalm în fiecare zi și lasă-l să fie o rugăciune de început pentru tine. Nu trece peste nemulțumiri! Rugăciunea prin psalmi este o practică „de fiecare zi” de secole.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top