Spiritualitate

Cedează!

Fii atent la clipe!

Găsește-ți un loc în care poți fi departe de distrageri pentru puțin timp.

În această săptămână, îl abordăm pe Dumnezeu prin ideea de a „ceda”. A ceda ceva înseamnă a renunța la acel lucru dintr-un alt motiv sau scop. Probabil vezi semne de prioritate pe șosea, unde mașinile dintr-o direcție trebuie să cedeze – sau să facă loc – mașinilor care vin dintr-o direcție diferită.

Printre alte lucruri pe care le putem ceda Dumnezeu și scopurilor sale, în această săptămână dorim să ne gândim împreună la ceea ce înseamnă să încredințăm relațiile noastre lui Dumnezeu.

Fii atent la Cuvântul lui Dumnezeu!

Citește fragmentul din Coloseni 3,1-14 și ține minte această idee de „încredințare” în acest timp:

1 Aşadar, dacă aţi înviat împreună cu Cristos, căutaţi cele de sus, unde Cristos şade la dreapta lui Dumnezeu! 2Cugetaţi la cele de sus, şi nu la cele de pe pământ, 3 căci voi aţi murit şi viaţa voastră este ascunsă împreună cu Cristos în Dumnezeu! 4 Când se va arăta Cristos, care este viaţa voastră, atunci şi voi vă veţi arăta împreună cu el în glorie.

5 Aşadar, daţi morţii membrele pământeşti: desfrânarea, necurăţia, patima, pofta cea rea şi lăcomia, care este idolatrie; 6 din cauza acestora vine mânia lui Dumnezeu asupra fiilor neascultării. 7 În acestea aţi umblat şi voi odinioară, când trăiaţi în astfel de [vicii]; 8 dar acum îndepărtaţi şi voi toate acestea: mânia, furia, răutatea, blasfemia, vorbele ruşinoase din gura voastră! 9 Nu vă minţiţi unii pe alţii, întrucât v-aţi dezbrăcat de omul cel vechi împreună cu faptele lui 10 şi v-aţi îmbrăcat cu cel nou, care se înnoieşte după chipul creatorului său pentru a ajunge la cunoaştere, 11 unde nu mai este nici grec, nici iudeu, nici circumcízie, nici necircumcízie, nici barbar, nici scit, nici sclav, nici liber, ci Cristos care este totul în toate.

12 Ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi iubiţi, îmbrăcaţi-vă deci cu dragoste, cu îndurare, cu bunătate, cu umilinţă, cu blândeţe şi îndelungă răbdare! 13 Îngăduiţi-vă unii pe alţii şi, dacă cineva are vreo plângere împotriva altuia, iertaţi-vă! Aşa cum v-a iertat Domnul, la fel [să vă iertaţi] şi voi! 14 Însă mai presus de toate acestea, [îmbrăcaţi-vă] cu iubire, care este legătura desăvârşirii! 

Gândește-te la cuvintele, frazele, ideile sau imaginile din acest fragment care te ating. S-ar putea să dorești să subliniezi, să încercuiești sau să scrii câteva dintre acestea. Cere-i lui Dumnezeu să te ajute să te concentrezi și mai profund și să observi ce-ți poate dezvălui El prin acest text. După aceea, citește din nou fragmentul.

Fii atent la Dumnezeu!

Care parte din acest fragment îți oferă o nouă imagine despre ce înseamnă să te dăruiești lui Dumnezeu? Cum ai reformula Coloseni 3,7-10 cu propriile tale cuvinte? Cum ai încerca să-i explici unui copil de 6 ani Coloseni 3,12-14?

O mare parte din acest fragment descrie cum arată relațiile noastre cu ceilalți când ne dăruim viețile lui Isus. Când vine vorba despre relațiile tale cu ceilalți, ce câștigi când acestea sunt mai mult ca în Coloseni 3,12-14 decât în Coloseni 3,7-10?

Șansele sunt bune deoarece, așa cum ai citit aceste cuvinte în Scriptură, te-ai gândit la acele relații care ar fi diferite – și mai bune – dacă viața și relațiile tale ar fi mai mult încredințate lui Dumnezeu. Care sunt aceste relații și ce dorești să fie diferit în ele? Notează-ți câteva din aceste nume și gânduri.

Ce măsuri ai putea să iei în săptămâna următoare pentru a încerca să faci aceste relații mai bune și mai aromate cu atributele pe care le descrie sfântul Paul în Coloseni 3?

Când ne dăruim pe noi înșine și tot ceea ce însemnăm lui Dumnezeu, obținem o mare oportunitate de a ne încredința în Dumnezeu. Cu alte cuvinte, avem șansa să creștem în credința noastră. Încredințează-te astfel lui Dumnezeu:

„Doamne, o parte din mine ar face mai degrabă _________ cu relațiile mele, dar îți sunt recunoscător și vreau să te onorez și să învăț să am încredere în tine. Așadar, îți încredințez relațiile mele”. Poate că dorești chiar să te rogi o astfel de rugăciune pe măsură ce închei această reflecție. 

Fii atent în această săptămână!

Gândindu-te la relațiile tale în această săptămână – cu prietenii, iubitul sau iubita, familia și alții – și modalitățile prin care le-ai putea oferi mai mult lui Dumnezeu, îți poți da seama că trebuie să porți niște conversații.

Poate că este vorba de o conversație cu cineva despre relația voastră și despre modalitățile în care doriți să fie diferită. Poate este vorba de o conversație cu un prieten sau cu un adult de încredere despre cum trebuie să fii responsabil pentru noile angajamente pe care ți-ai dori să le faci în relațiile tale. De-a lungul săptămânii, ia în considerare acele conversații care trebuie purtate și caută oportunități pentru a le face să se întâmple.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top