Sinodul tinerilor

Interviu cu cardinalul Baldisseri pe tema întâlnirii pre-sinodale

Publicăm un interviu cu cardinalul Lorenzo Baldisseri, Secretarul general al Sinodului Episcopilor, despre întâlnirea pre-sinodală din perioada 19 – 24 martie 2018. Această întâlnire se va desfăşura la Roma.

Eminență, care va fi rolul tinerilor la Sinodul din octombrie 2018, care până la urmă este o adunare de episcopi?

Răspunsul la această întrebare este întâlnirea pre-sinodală din martie 2018, în sensul că vrem ca tinerii să aibă un timp dedicat exclusiv lor aici, la Roma. Va fi o săptămână în care tinerii vor veni din întreaga lume, reprezentând conferințe, mișcări, conferinţe episcopale, seminarii… Vor exista și tineri din alte confesiuni sau chiar fără credință. Va fi un forum unde ei se vor întâlni și își vor exprima dorințele și preocupările.

Apoi, într-adevăr, Sinodul, ca instituție, este cel al episcopilor care sunt principalii actori. Deși este adevărat că vor fi prezenți și experți și auditori care reprezintă realitatea temei. Dar, la secretariatul sinodului, am considerat că în toate cazurile nu era suficient și că era nevoie de o participare mai mare. Am căutat o formulă astfel încât tinerii să poată avea un forum, o prezență directă: răspunsul este întâlnirea pre-sinodală.

Deci nu vor exista schimbări structurale la adunarea din octombrie, astfel încât să fie prezenți mai mulți tineri?

Nu, nu vor exista schimbări structurale. Vor fi tineri printre participanți, ca auditori. Ei vor putea să asculte și să intervină în timpul adunării, în special în grupurile de limbi. Regulamentul stipulează că auditorii trebuie să fie între 30 și 40. Majoritatea vor fi tineri, reprezentând asociații, mișcări, seminarii…

În timpul sinodului pentru familie, un cardinal a spus că cuplurile care au participat în calitate de auditori trebuiau să meargă direct la congregația pentru cauzele sfinților deoarece erau „creștini perfecți”. Cu această glumă, s-a deplâns lipsa de reprezentativitate a familiilor din lumea reală. Asta se va întâmpla cu tinerii?

În timpul întâlnirii pre-sinodale, prezența persoanelor care nu sunt din interiorul Bisericii va fi importantă. Cei care sunt departe de Biserică vor avea ocazia de a intra. Printre cei 30 sau 40 de auditori ai Sinodului, va exista și un procent de persoane care nu sunt din lumea noastră.

Vor fi introduse concluziile întâlnirii pre-sinodale în Instrumentum Laboris?

Bineînțeles că da. Avem surse diferite care contribuie la elaborarea acestui Instrumentum Laboris. Prima provine din răspunsurile conferințelor episcopale. A doua, prin intermediul chestionarului online pentru tineri. În plus, vom ține cont de seminarul internațional organizat la Roma în septembrie anul trecut. Și în sfârșit, există întâlnirea pre-sinodală din martie. Cu aceste patru surse, vom putea să scriem Instrumentum Laboris, care va fi documentul de bază al adunării sinodale. Acesta va fi publicat în luna mai pentru a oferi Părinților Sinodali timp să studieze.

Ce i-ați spune unuia/uneia care crede că este un nonsens ca episcopii, care sunt în majoritate peste 60 de ani, să vorbească despre tineri?

Că vrem să răspundem direct și eficient cu întâlnirea pre-sinodală din martie. Tinerii sunt protagoniștii: ei vor elabora un document pe care îl vor primi Părinții Sinodali, majoritatea fiind păstori care au contact direct cu realitatea tinerilor.

Apoi, va exista prezența tinerilor ca auditori în timpul ședințelor plenare din aulă și în grupurile lingvistice din octombrie. Va exista, de asemenea, posibilitatea de a fi prezenți și într-un cadru neinstituțional. De exemplu, tinerii pot fi la Roma în timpul Sinodului și pot să se întâlnească cu părinții sinodali. Vom vedea cum. Suntem pe drum, după cum spune Papa. Avem o linie care trebuie urmată, dar trebuie să mergem, iar când mergem, nu știm ce se va întâmpla. Subliniez importanța întâlnirii pre-sinodale din martie. Se va încheia cu o mare sărbătoare finală la care va fi prezent Sfântul Părinte și va ține un discurs.

Ați început să aveți o prezență activă în rețelele sociale. Veți aduna informații prin intermediul acestora?

Sigur. Vrem ca ele să fie o sursă importantă, pentru că vrem să vedem reacții directe, fără intermediari.

Chestionarul online a fost un chestionar diferit de cel distribuit Conferințelor Episcopale, care a fost conceput pentru lucrătorii din oficiile de tineret. Sperăm că cel puțin 60-70% dintre acești lucrători au răspuns. Există 114 conferințe episcopale la care am trimis chestionarul. Apoi a fost chestionarul online deschis tinerilor, ale căror răspunsuri le-am primit direct. Avem aproape 130.000 de răspunsuri.

În mod surprinzător, chestionarul online nu făcea referire la droguri sau sex.

Nu, nu am făcut referire la acestea, pentru că nu vrem să se concentreze atenția asupra lor. Vrem să intrăm mai profund în aceste teme, dar nu ca probleme centrale. Altfel, jurnaliștii vor accentua aceste aspecte, așa cum a fost cazul sinodului despre familie, cu tema divorțului. Dar, în orice caz, ele sunt subiecte deschise.

Cât de importantă este figura lui Bergoglio printre tineri, un papă care declară că are de patru ori 20 de ani și care le cere să facă gălăgie?

Papa este în centrul călătoriei pe care o facem împreună. El crede foarte mult în acest mod de a trăi o Biserică sinodală la toate nivelurile și intră în acest proces continuu. În aproape toate discursurile sale, el abordează tema tinerilor. E ceva grozav! Toată lumea știe că este foarte iubit de tineri. De asemenea, și de cei care sunt departe de credință. Va fi atracția majoră a sinodului.

Adesea întâlnim tineri care spun că îl iubesc pe Papa, dar nu Biserica. Cum să depășim această dihotomie?

Papa este Papa și reprezintă Biserica într-un mod deschis și poate nou pentru mulți, deoarece ei au văzut o Biserică închisă, cu reguli. Acest Papă a deschis cărări pentru toți, în interiorul și în afara Bisericii. Biserica este o realitate complexă formată din bărbați și femei. Biserica este o întrebare teologică și mistică la nivel înalt. Și apoi există structurile care sunt necesare, dar care trebuie să susțină credința și nu să o oprime. Acesta este motivul principal: ideea de bază este să susținem și să nu închidem credința într-o schemă. Schema este numai umană, se poate mișca în timp.

Tema sinodului este „Tinerii, credința și discernământul vocațional”. Nu există riscul unui interes doar față de vocația la viața de preoție sau viața consacrată?

În mod tradițional, am fi avut această reacție, dar în ultimele decenii conceptul de vocație s-a amplificat: nu există numai un singur tip. În prezent, vocația include mai ales vocația la viața de familie, vocația matrimonială. Aceasta este prima vocație. 99% dintre oameni sunt chemați acolo. Atunci trebuie să ținem seama de faptul că nu există doar vocații la viața de preoție. Există voluntariat, vocație pentru știință, artă, cultură… Există oameni care sunt dedicați acestor vocații, nu se căsătoresc şi nici nu formează o familie. Vocația este pentru toți tinerii din lume!

Sursa: aici

Traducere de Raluca Cocuţ

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top