Sărbătoarea Copiilor

Inocența unui zâmbet – dovezi ale milostivirii

Peste 4000 de copii, însoțiți de aproape 600 de animatori și de asistenții spirituali din 98 de parohii din Dieceza de Iași au participat sămbătă, 4 iunie, la Sărbătoarea Copiilor. Evenimentul s-a desfășurat în localitatea Nicolae Bălcescu (județul Bacău). Gazda sărbătorii, Parohia „Preasfânta Inimă a lui Isus”, a început pregătirile pentru această frumoasă sărbătoare încă de anul trecut, când a preluat icoana copiilor din parohia Rotunda. Tema sărbătorii de anul acesta se încadrează în Jubileul Extraordinar al Milostivirii: Să creștem milostivi ca Tatăl.

Încă de la primele ore ale dimineții, străzile din Nicolae Bălcescu forfotau de voluntari, copii și animatori care erau nerăbdători să înceapă sărbătoarea. Autocarele nu conteneau să apară iar avalanșa de zâmbete care izvora din grup la coborâre era copleșitoare. La centrele de primire, copiii erau întâmpinați de tineri veseli și personaje îndrăgite din cele mai cunoscute desene animate, care le urau bun venit și îi încurajau să se bucure pe deplin de ziua ce avea să urmeze.

Programul pe scena din Bălcescu a început cu momentul de înviorare dat de tinerii voluntari din comunitatea gazdă. Toți cei prezenți au dansat și au umplut strada de energie. A urmat apoi rugăciunea de deschidere, coordonată de părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului din Dieceza de Iași, și salutul parohiei gazdă prin persoana părintelui paroh Gheorghe Cojocaru, care a ținut să-și exprime imensa bucurie de a organiza o asemenea sărbătoare pentru atât de mulți copii. Încântat de numărul mare al celor prezenți, a urat tuturor un timp frumos la Bălcescu și le-a mărturisit că dorința lui cea mai mare este ca cei mici să se simtă acasă la ei în comunitatea pe care o păstorește.

Tema sărbătorii a fost prezentată apoi celor mici de către părintele Felix Roca, care prin trei gesturi simple a transpus milostivirea lui Dumnezeu în viața copiilor, pe înțelesul lor. Astfel, el a explicat că milostivirea lui Dumnezeu o simțim înainte de toate în rugăciune. Prin gestul mâinilor împreunate, a pus în evidență importanța și necesitatea absolută a rugăciunii în viața fiecărui copilaș. Apoi, continuând cu formarea unei inimi din propriile degete pe piept, putem să ne dăm seama că milostivirea lui Dumnezeu pătrunde în sufletele noastre dacă îi deschidem. Ultimul gest, cel al formării unei inimi împreună cu cel de lângă noi, este dovada clară și concretă că milostivirea lui Dumnezeu nu este trăită pe deplin decât atunci când este împărtășită. Milostivirea lui Dumnezeu nu este altceva decât Iubirea, primită și apoi dăruită celor din jurul nostru – o iubire care vindecă lumea.

Pe scenă au mai urcat și copiii din Bălcescu, alături de care participanții au cântat imnul sărbătorii Milostivi ca Tatăl. Pregătindu-se pentru sfânta Liturghie, în mijlocul celor mici a ajuns PS Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Salutându-i cu căldură, au intrat împreună în Casa lui Dumnezeu și au participat la taina euharistică.

La cuvântul de învățătură, urmând exemplul Papei Francisc, PS Aurel a subliniat faptul că milostivirea lui Dumnezeu nu este o aplicație pe telefon, ba mai mult, că cel mai bun semnal pe care-l poți prinde în relația cu El este chiar în biserică, în fața tabernacolului. Excelența sa i-a încurajat pe cei mici să păstreze o relație autentică cu Isus și cu cei din jurul lor și să participe cât mai des la sfânta Liturghie și la Sacramente.

Cântările de la sfânta Liturghie au fost și ele înălțătoare iar momentul anunțării gazdelor următoarei ediții a Sărbătorii Copiilor a fost unul din cele mai emoționante și energice. Fiecare parohie a încercat să-l convingă pe PS Petru să le dea în dar icoana Sărbătorii Copiilor, însă cei care au izbutit au fost copilașii din parohia Barticești. Aceștia au primit cu încântare frumoasa misiune de a fi organizatori și gazde minunate în 2017.

Sfintei Liturghii i-a urmat prânzul copios oferit de gazdele sărbătorii și apoi mult așteptatul Festival al Copiilor. Pe scena din Nicolae Bălcescu au urcat copii din Butea, Oțeleni, Barticești. Ei au cântat împreună cu publicul, care a ținut pasul și cu dansatorii din Bacău – centru, Sagna și unele din comunitățile care le-au încântat auzul prin cântec. Și cei mai mari actori din Somușca și Nicolae Bălcescu au stârnit ropote de aplauze. Au fost prezente la sărbătoare cele mai vesele suflete din parohiile diecezei. În public, copiii împreună cu animatorii și preoții din comunitățile lor au transformat spectacolul de pe scenă într-o reprezentație la scară largă. Împreună cu artiștii, au radiat doar energie și bună dispoziție. Și PS Petru și PS Aurel au participat la festival. Aceștia au primit din partea copiilor câte o pelerină din inimioare milostive care i-au transformat în super-păstori!

Sărbătoarea de la Nicolae Bălcescu s-a încheiat cu rugăciunea și binecuvântarea dată de părintele vicar Virgil Demșa. Copiii au pornit spre casele lor plini de energia și bucuria molipsitoare de la Bălcescu, dar mai ales cuprinși de nerăbdare pentru sărbătoarea de anul viitor, de la Barticești.

Fotografii de la eveniment puteți vedea aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top