Sărbătoarea Copiilor

Semnificația Sărbătorii Copiilor

În preajma Zilei Internaționale a Copilului, ce are loc în fiecare an la data de 1 iunie, se desfășoară Sărbătoarea Copiilor. Acest eveniment este un semn al grijii față de această categorie de vârstă a Bisericii locale care pune în practică îndemnul lui Isus:

„Lăsați copiii să vină la mine, nu le interziceți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu. Adevăr vă spun, cine nu primește împărăția lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea.” Și, luându-i în brațe, îi binecuvânta punându-și mâinile peste ei. (Mc 10,14-16)

Copiii au nevoie să simtă că sunt iubiţi, că sunt îngrijiţi, că cei mari se preocupă de creşterea lor. Sărbătoarea Copiilor are tocmai acest rol de a transmite copiilor că cei mari, în numele lui Isus, au grijă de ei, îi ajută să se apropie de Dumnezeu, îi educă pentru a trăi aşa cum Isus însuşi doreşte! Însă, avem atât de mult de învăţat de la ei: puritatea credinţei, gingăşia trăirilor, seninătatea sufletului, încrederea totală… În orice copil este ascuns un vis al lui Dumnezeu!

Biserica și întreaga societate au o mare responsabilitate față de copii:

„Şi în această epocă a noastră, ca în trecut, Biserica pune maternitatea sa în slujba copiilor şi a familiilor lor. Părinţilor şi copiilor din lumea noastră le aduce binecuvântarea lui Dumnezeu, duioşia maternă, reproşul ferm şi condamnarea hotărâtă. Cu copiii nu se glumeşte! Gândiţi-vă ce anume ar fi o societate care ar decide, o dată pentru totdeauna, să stabilească acest principiu: «Este adevărat că nu suntem perfecţi şi că facem multe greşeli. Însă când e vorba despre copiii care vin pe lume, nicio jertfă a adulţilor nu va fi considerată prea scumpă sau prea mare, numai să evite ca un copil să creadă că este o greşeală, că nu valorează nimic şi că este abandonat rănilor vieţii şi prepotenţei oamenilor». Cât de frumoasă ar fi o astfel de societate! Eu spun că acestei societăţi mult i s-ar ierta din nenumăratele sale greşeli. Mult, cu adevărat.” – Papa Francisc, Audienţa generală de miercuri, 8 aprilie 2015.

Sărbătoarea Copiilor are menirea de a le aminti copiilor să îl păstreze pe Isus în inima lor, să devină mai buni și să fie exemple pentru ceilalţi. Totodată, acest eveniment face apel la responsabilitatea față de copii a adulților din Biserică și din societate.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top