ZMT

Mesajul PS Iosif adresat tinerilor

Duminică, 5 aprilie 2020, la ora 17.00, Preasfințitul Iosif Păuleț a celebrat sfânta Liturghie în Catedrala „Sf. Fecioară Maria, Regină” cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului.

Păstorul diecezei a deschis celebrarea cu următoarele cuvinte:

„Începem astăzi, împreună cu toată Biserica Romano-Catolică, Săptămâna Sfânta, pe parcursul căreia vom celebra cele mai mari mistere ale credinței noastre: pătimirea, moartea și învierea glorioasă a lui Isus Cristos, singurul nostru Mântuitor.
Din dorința sfântului papă Ioan Paul al II-lea, încă din 1986, în fiecare an, în Duminica Floriilor, celebrăm și Ziua Mondială a Tineretului. Este, de fapt, o invitație pe care Biserica o adresează tuturor tinerilor, aceea de a-l întâmpina și a-l recunoaște pe Cristos care vine la noi, asemenea mulțimilor din Ierusalim în urmă cu 2000 de ani, care-i cântau: Osana, Fiul lui David!
În anii trecuți se obișnuia ca tinerii din toate parohiile din Iași să vină în procesiune la Catedrală exact la această oră. Era o frumoasă sărbătoare a credinței și o elocventă mărturie, care îi impresiona pe mulți. Era, cu adevărat, o explozie de viață și de tinerețe… Cât de greu ne vine să celebrăm astăzi această sfântă Liturghie din Duminica Floriilor fără voi, dragi tineri, fără entuziasmul vostru, fără manifestarea bucuriei specifică tinereții voastre.”

La sfârșitul sfintei Liturghii, înainte de binecuvântare, Preasfințitul Iosif a transmis un mesaj tuturor tinerilor din dieceză:

„Dragi tineri, la sfârșitul acestei sfinte Liturghii, ca păstor al Diecezei de Iași, aș vrea să vă adresez câteva cuvinte, astăzi când celebrăm a XXXV-a Zi Mondială a Tineretului.
Sunt timpuri de grea încercare, cele pe care țara noastră și omenirea întreagă le trăiește în aceste zile. Nu ne-am imaginat niciodată că se poate întâmpla așa ceva: un mic virus să „îngenuncheze” o lume întreagă. Așa cum spunea Sfântul Părinte papa Francisc: această încercare scoate la iveală vulnerabilitatea noastră, limitele noastre, fragilitatea noastră. Și tocmai de aceea, acest timp este, așa cum se exprima Sfântul Părinte, un timp de alegere: timpul de a alege ce anume contează și ce anume trece, de a separa ceea ce este necesar de ceea ce nu este necesar. Este timpul de a redirecționa cursul vieții spre Dumnezeu și spre ceilalți.
Dragi tineri, vă invit să profitați din plin de acest timp pe care îl petreceți în casele voastre. Să fie un timp de reflecție și meditație. Să fie un timp care să vă permită să intrați în voi înșivă pentru a regăsi acele fundamente peste care merită să vă construiți întregul edificiu al vieții voastre. Este o încercare, o grea încercare. Dar putem și trebuie să ieșim din ea mai puternici, mai tari, mai convinși, mai buni, mai solidari, mai iubitori. Profitați de acest timp gândindu-vă la viitor.
De asemenea, aș vrea să vă mulțumesc, dragi tineri, pentru sensibilitatea voastră și pentru ajutorul concret pe care îl oferiți zilele acestea persoanelor în dificultate. Am auzit despre multe inițiative care se desfășoară în aceste zile în parohiile noastre: sub coordonarea păstorilor voștri v-ați oferit, mulți dintre voi, ca voluntari, vizitându-i pe bătrâni și bolnavi și ducându-le cele necesare. Vă mulțumim pentru lecția voastră de solidaritate!
În sfârșit, vă asigurăm, dragi tineri, de prețuirea și rugăciunile noastre. Abia așteptăm momentul să ne putem revedea și să-i aducem împreună laudă și preamărire lui Dumnezeu, care nu ne abandonează niciodată. La mulți ani și Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top