Sinodul tinerilor

Forumul Internațional al Tinerilor

Al XI-lea Forum Internațional al Tinerilor, cu titlul „Tineri în acțiune într-o Biserică sinodală”, a avut loc la Sassone (Roma), în perioada 19-22 iunie 2019. Au participat peste 250 de delegați ai Conferințelor Episcopale, ai asociațiilor și ai mișcărilor și care își desfășoară activitatea în cadrul Bisericii.

România a fost reprezentată de Raluca Cocuț din Episcopia Romano-Catolică de Iași și Paul Sopon din Eparhia Greco-Catolică de Cluj – Gherla, desemnați de Comisia pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România.

Întâlnirea a fost deschisă miercuri dimineața de Card. Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, organismul care a organizat și a coordonat această activitate, întâmpinându-i pe participanți cu salutul său călduros, asigurându-i de ospitalitatea și deschiderea Bisericii. Apoi, Card. Lorenzo Baldisseri, secretarul general al Sinodului Episcopilor, a amintit că tinerii trebuie să fie subiectele, nu obiectele cuiva și că ochii noștri se află pe față tocmai pentru a privi înainte, nu înapoi, dar mereu învățând din trecut.

Activitatea din prima dimineață a continuat cu mesajul părintelui Giacomo Costa, care a trasat parcursul sinodului folosindu-se de patru cuvinte cheie: tineri, credință, vocație, însoțire.

Doi tineri auditori ai sinodului au povestit apoi despre experiența lor din luna octombrie a anului trecut. Gioele Anni (Italia) a subliniat faptul că o Biserică tânără nu este alcătuită doar din cei tineri ca vârstă, ci din toți aceia care cred că Isus Cristos trăiește. Alți patru auditori au povestit cele mai emoționante momente din timpul Sinodului de anul trecut, iar o tânără din Austria a vorbit despre egalitatea între femei și bărbați în ceea ce privește rolurile de leadership în Biserică.

După-amiaza zilei de miercuri a fost rezervată discuțiilor în grupuri de lucru. Tinerii delegați au vorbit despre parcursul sinodal și impactul acestuia în comunitățile locale, precum și despre rezultatele pe care ei le observă în viața de fiecare zi a comunității. De asemenea, un punct important al discuțiilor în grupuri a fost implicarea tinerilor în roluri de conducere, de decizie, la nivelul Bisericii locale. Tinerii au subliniat: „De multe ori suntem auziți, dar nu înțeleși”.

A urmat sfânta Liturghie prezidată de Card. Lorenzo Baldisseri.

A doua zi a Forumului Internațional al Tinerilor a început cu Lectio Divina sub coordonarea prof. Rosalba Manes. Reflecția din cadrul acestei rugăciuni a avut la bază fragmentul evanghelic care prezintă întâlnirea discipolilor de la Emaus cu Isus Înviat.

Conferința din cea de-a doua dimineață a fost susținută de prof. Robert Cheaib, care a prezentat Exortația apostolică Christus vivit (ChV) din perspectiva a trei mari teme: Cristos te iubește, Cristos te salvează, Cristos a înviat și este viu.

Continuând intervențiile din prima parte a zilei, după o scurtă sesiune de întrebări, patru tineri din Elveția, Ucraina, Ecuador și Papua Noua Guinee au vorbit despre ChV. Apoi, tinerii din audiență au putut interveni în legătură cu exortația apostolică ChV, despre cum se face cunoscut acest document în realitățile locale, ce idei de implementare există la nivel mondial și care sunt provocările în aplicarea învățăturii din exortație.

Ultimul moment al dimineții a fost masa rotundă cu unii dintre responsabilii cu pastorația Tineretului (SUA, Australia, Marea Britanie, Liban, Zambia și Indonezia), despre activitatea oficiilor de tineret în Bisericile locale.

Ca în prima zi, după-amiaza a fost rezervată grupurilor de discuții și împărtășirilor. Tematicile de joi au vizat impactul Exortației apostolice Christus vivit în realitățile locale

Programul celei de-a doua zile a Forumului Internațional al Tinerilor s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii în limba spaniolă și participarea la Adorația Euharistică în sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului.

Ziua de vineri s-a deschis cu rugăciunea Laudelor. Apoi, părintele Rossano Sala, secretar special al Sinodului tinerilor, a vorbit delegaților prezenți la Roma despre chemarea la prietenia cu Dumnezeu.

Părintele Alexandre Awi Mello, secretarul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a intervenit apoi, vorbind tinerilor prezenți la Forum mai întâi despre deciziile pe care trebuie să le ia fiecare pentru a pune în aplicare concluziile Sinodului.

S-a discutat apoi despre modul în care se poate continua parcursul Sinodului tinerilor în Bisericile locale. Una din atitudinile pastorale fundamentale este însoțirea. Misiunea încredințată tinerilor prezenți la Forum de părintele Alexandre la finalul intervenției sale este una curajoasă: „Aceasta este munca voastră: căutarea și crearea de noi alianțe. Scoateți Sinodul tinerilor de pe hârtie și din buna intenție: vorbiți cu episcopii, cu preoții și luați atitudine! Dacă episcopul meu nu crede în mine, îl am pe Isus care crede. Și încă mai mult!”

După-amiaza de lucru din ziua de vineri a fost deschisă de împărtășirile din grupurile de lucru, care s-au întâlnit înainte de prânz și au discutat despre ce va purta fiecare în Bisericile locale de la acest forum.

Ultima parte a lucrărilor Forumului a fost coordonată de Dorota Abdelmoula. Au luat cuvântul părintele Alexandre Awi Mello, părintele Rossano Sala și părintele João Chagas, responsabilul secțiunii de tineret din cadrul Dicasterului LFV. Părintele João Chagas a trecut în revistă câteva idei importante discutate în aceste zile, câteva momente deosebite, câteva concluzii care rezultă din toată activitatea Forumului. În aceste câte zile, a fost evident că Isus trăiește, că Biserica trăiește și este tânără.

Ultima zi a Forumului Internațional al Tinerilor și-a desfășurat activitatea în cetatea Vaticanului. A fost celebrată sfânta Liturghie în Bazilica „Sfântul Petru”, de către Card. Kevin Farrell. La cuvântul de învățătură, Eminența Sa a pus în lumina pelerinajului prezența tinerilor în bazilică și în Vatican.

După sfânta Liturghie, a urmat audiența cu Sfântul Părinte Papa Francisc, în Sala Clementină din Vatican. A luat cuvântul mai întâi card. Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață. Apoi, unul dintre tinerii prezenți la Forum s-a adresat Sfântului Părinte aducând în numele tuturor disponibilitatea de a merge împreună cu Biserica pentru a-l vesti pe Cristos Viu lumii întregi.

Apoi, Papa Francisc s-a adresat tuturor celor prezenți: „Voi, dragi tineri, sunteţi chemaţi să fiţi lumina în noaptea atâtor tineri de vârsta voastră care încă nu cunosc bucuria vieţii noi în Isus. […] Într-o lume în care sunt tot mai mult diviziunile şi diviziunile aduc cu sine conflicte şi duşmănii, voi trebuie să fiţi mesajul de unitate, că merită urmat acest drum. Numai mergând împreună vom fi cu adevărat puternici. Cu Cristos, Pâinea vieţii care ne dă forţă pentru drum, să ducem lumina focului său în nopţile din această lume!”

La finalul intervenției sale, fiecare s-a rugat, împreună cu Papa, Bucură-te, Marie în propria limbă, rugăciunea fiind urmată de binecuvântarea Sanctității Sale. Apoi, Sfântul Părinte a salutat personal pe toți participanții la forum. A fost o bucurie imensă care, purtată acasă, cu siguranță va da rod în viața tinerilor.

Fotografii de la eveniment se găsesc aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top