Sinodul tinerilor

Peste 100.000 de răspunsuri la chestionarul online de la tinerii din lume

Despre Sinodul Episcopilor, cu card. Baldisseri: Peste 100.000 de răspunsuri la chestionarul online de la tinerii din lume

De Paolo Petrini

„Nu numai că trebuie înainte de toate să-i ascultăm pe tineri, ci şi – şi pentru aceasta suntem reuniţi aici! – să răspundem cu inimă de păstori la provocările lor prin propuneri oportune şi sfaturi bune pentru Sfântul Părinte”. Cu aceste cuvinte, secretarul general al Sinodului Episcopilor, cardinalul Lorenzo Baldisseri, a sintetizat în discursul său de deschidere lucrarea la care sunt chemaţi cei 267 de părinţi sinodali reuniţi de la 3 octombrie până la 28 octombrie 2018, în Vatican, pentru a XV-a Adunare Generală Ordinară cu tema „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”.

„Adunarea noastră este una amplă şi eterogenă – a spus cardinalul -, o frescă minunată a catolicităţii Bisericii, în care se reflectă sensibilităţile şi răsună glasurile din diferitele continente şi domenii culturale. De fapt, această adunare sinodală este o manifestare deosebită a unităţii Bisericii catolice care acţionează cum Petro et sub Petro, discipolul ales dinainte de Învăţătorul pentru «a-i întări» pe fraţi în unica credinţă”.

După aceea Baldisseri a intrat în detaliul pregătirii Adunării sinodale, care a dus la redactarea lui Instrumentum laboris, care va fi referinţa pentru lucrările sinodale. Apoi a dat câteva cifre ale chestionarului online adunate de situl www.synod2018.va care, demarat la 14 iunie 2017, „rămâne încă deschis, în timp ce chestionarul a fost închis la sfârşitul lunii decembrie 2017”. În şase luni, a afirmat cardinalul, „a avut circa 221 de mii de contacte. În ansamblu au fost 100.500 de tineri care au răspuns la toate întrebările propuse: 58 de mii de tinere şi 42.500 de tineri. Aproape 51 de mii de participanţi, care corespund la 50,6% din chestionarele completate, sunt tineri între 16 şi 19 ani, ca demonstraţie că tocmai cei mai tineri s-au dovedit mai sensibili faţă de iniţiativă”. Oricum, a adăugat el, „trebuie relevată ca realitate foarte semnificativă că ţara din care au venit cel mai mare număr de răspunsuri la chestionar este Uganda, cum peste 16 mii de răspunsuri complete”.

Instanţa care a reieşit mai mult, a subliniat Baldisseri, este că „tinerii reclamă o Biserică «extrovertită», angajată în dialogul cu modernitatea care înaintează, îndeosebi cu lumea noilor tehnologii, ale cărei potenţialităţi trebuie recunoscute şi a căror utilizare corectă trebuie orientată”. Noile generaţii, a continuat el, „vor să fie protagonişti ai reînnoirii ecleziale aflate în desfăşurare: împreună cu păstorii şi cu adulţii doresc să contribuie la edificarea unei Biserici mai evanghelice, mai curajoase, mai participative şi mai misionare”.

Din acest punct de vedere, Raportul final al reuniunii pre-sinodale (19-24 martie 2018) „constituie exprimare vie a glasului tinerilor care reprezintă unul dintre cele mai importante izvoare ale consultării”.

După intervenţia lui Baldisseri a urmat raportul introductiv al cardinalului Sérgio da Rocha, raportor general, care a exprimat dorinţa ca „acest Sinod să fie o frumoasă experienţă pentru a restabili şi a recalifica acele alianţe intergeneraţionale care dau soliditate şi siguranţă lumii şi Bisericii”. Oferind câteva indicaţii de metodă a lucrărilor, cardinalul brazilian a explicat că: „În prima etapă a drumului nostru, care va dura o săptămână alternând momente de lucru împreună („congregaţii generale”) şi lucrări în grupuri mai restrânse („cercuri mici”), ni se cere să reflectăm şi să împărtăşim cu privire la prima parte din Instrumentum laboris” caracterizată de verbul „a recunoaşte” care „cere să ne punem în faţa realităţii nu pentru o analiză sociologică, ci cu privirea discipolului, scrutând urmele şi semnele trecerii Domnului cu o atitudine deschisă şi primitoare”.

„Pentru cel care îi are la inimă pe tineri şi doreşte să-i însoţească spre viaţa în plinătate, nu se poate face abstracţie de cunoaşterea realităţilor pe care ei le trăiesc, pornind de la cele mai dureroase cum ar fi suferinţa, războiul, închisoarea, migraţiile şi toate celelalte tipuri de sărăcie”, a spus da Rocha. În acelaşi timp „este necesar să ne lăsăm interpelaţi de neliniştile lor, chiar şi atunci când pun în discuţie practicile Bisericii (de exemplu vivacitatea liturgiei sau rolul femeii) sau se referă la probleme complexe precum afectivitatea şi sexualitatea. La fel de important este să se conştientizeze punctele de forţă ale prezenţei Bisericii în lumea tineretului, şi slăbiciunile sale, pornind de la familiaritatea scăzută cu cultura digitală”.

În etapa a doua, marcată de verbul „a interpreta”, Sinodul – a mai explicat raportorul general – va aprofunda a doua parte din Instrumentum care „nu furnizează o interpretare a realităţii deja pregătită – aceasta este mai degrabă misiunea noastră – ci oferă câteva instrumente pentru o lectură care să fie într-adevăr capabilă să lumineze ceea ce s-a descoperit”. Etapa următoare este concentrată apoi pe a treia parte a documentului care „determină la «alegere», invită întreaga Biserică să facă alegeri de schimbare în cadrul unui orizont de vitalitate spirituală”.

Perspectiva este „cea integrală trasată de magisteriul papei Francisc, capabilă să articuleze diferitele dimensiuni ale fiinţei umane, îngrijirea casei comune, atenţia împotriva oricărei marginalizări, colaborarea şi dialogul ca metodă pentru construirea poporului lui Dumnezeu şi promovarea binelui comun”, a afirmat cardinalul. „Această perspectivă se întăreşte cu sugestia de a fi Biserică în ieşire, care ne eliberează de preocuparea de a ocupa centrul scenei”.

Cele două conferinţe, a lui Baldisseri şi a lui da Rocha, au fost precedate de salutul papei Francisc care a început prima congregaţie generală, imediat după o rugăciune iniţială şi un salut scurt al cardinalului Louis Raphael Sako, patriarh de Babilonia al caldeilor, care în numele preşedinţilor delegaţi ai Sinodului, a exprimat apropierea şi recunoştinţa faţă de pontif „pentru indicaţiile sale care ne dau forţă pentru a merge înainte”. „Noi – a adăugat cardinalul irakian – suntem siguri că furtunile, oricât de puternice ar fi, vor trece şi că Biserica va ieşi mai curată şi mai puternică”.

(După Vatican Insider, 3 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

(preluare de pe www.ercis.ro)

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top