În perioada 21 – 26 august, la Dublin, are loc a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Ca în cazul Zilelor Mondiale ale Tineretului, aceste întâlniri pentru familii s-au născut din inițiativa profetică a Papei Ioan Paul al II-lea. Prima a avut loc în Roma, în 1994, apoi la Rio de Janeiro (1997), Roma (2000), Manila (2003), Valencia (2006), Ciudad de México (2009), Milano (2012), Philadelphia (2015). La evenimentul 2015 au participat circa 20.000 de persoane din 100 de țări, fiind prezent și Papa Francisc.
Ediția din acest an s-a deschis în cele 21 de Dieceze ale Irlandei pe 21 august, urmând apoi un congres pastoral între 22 și 24 august, cu ateliere, discursuri și discuții. Nu lipsesc și activități pentru tineri și copii. La 25 august va avea loc festivalul familiilor, constând dintr-un concert și mărturii personale date de familii de pe toate continentele. Evenimentul de închidere va fi Liturghia din 26 august prezidată de Papa Francisc. Acesta a transmis un mesaj video pentru această întâlnire.
Tema întâlnirii din acest an este „Evanghelia familiei: Bucurie pentru lume”. A fost aleasă chiar de Papa Francisc, în baza exortației sale apostolice despre iubirea în familie, „Amoris laetita”, având menirea să arate capacitatea familiei de a fi lumină a Evangheliei pentru bărbații și femeile de astăzi.
Icoana evenimentului a fost „scrisă” (se spune că icoanele nu se pictează, ci se scriu, deoarece ele sunt o relatare, o povestire) de un român, Mihai Cucu, asistat de Surorile redentoriste din mănăstirea Sfântul Alfons din Dublin.
Detalii despre eveniment se pot găsi pe site-ul oficial al întâlnirii.
Papa Francisc nu a ezitat niciodată să le propună tinerilor idealul căsătoriei și al familiei creștine. Recent, în timpul Privegherii de rugăciune cu tinerii italieni (sâmbătă, 11 august 2018), Sfântul Părinte s-a adresat astfel tinerilor: „În viaţă trebuie pus mereu pe primul loc iubirea, însă iubirea adevărată: şi acolo trebuie să învăţaţi să discerneţi, când este iubirea adevărată şi când este numai entuziasmul. […] Cel mai mare duşman al iubirii este viaţa dublă: aţi înţeles? Sau trebuie să fiu mai clar? Duşmanul cel mai mare al iubirii nu este numai a n-o lăsa să crească acum, a aştepta să termini cariera, ci este a trăi viaţă dublă, pentru că dacă tu începi să iubeşti viaţa dublă, iubirea se pierde, iubirea pleacă. Pentru ce spun asta? Pentru că în iubirea adevărată, bărbatul are o îndatorire şi femeia are o altă îndatorire. Voi ştiţi care este cea mai mare îndatorire a bărbatului şi a femeii în iubirea adevărată? Ştiţi? Totalitatea: iubirea nu tolerează jumătăţi de măsură: ori totul ori nimic. Şi pentru a face să crească iubirea trebuie evitate scurtăturile. Iubirea trebuie să fie sinceră, deschisă, curajoasă. În iubire tu trebuie să pui toată carnea la foc: aşa spunem noi în Argentina. […] Gândiţi-vă bine la iubire, gândiţi-vă în mod serios. Nu vă fie frică să vă gândiţi la iubire: dar la iubirea care riscă, la iubirea fidelă, la iubirea care-l face să crească pe celălalt şi cresc reciproc. Gândiţi-vă la iubirea rodnică.”
Rugăciunea papei Francisc către Sfânta Familie de la Nazaret
Isuse, Marie, Iosife, către tine, Sfântă Familie de la Nazaret, ne îndreptăm privirea astăzi cu admiraţie şi gingăşie; în tine contemplăm frumuseţea comuniunii în adevărata iubire; ţie ţi le recomandăm pe toate familiile noastre, pentru ca să se reînnoiască în ele frumuseţea harului.
Sfântă Familie de la Nazaret, şcoala atrăgătoare a sfintei evanghelii, învaţă-ne să imităm virtuţile tale, iar prin intermediul unei adevărate discipline spirituale, dă-ne o privire curată prin care să recunoaştem lucrarea Providenţei în realităţile de fiecare zi!
Sfântă Familie de la Nazaret, păzitoarea fidelă a misterului mântuirii: fă să renască în noi respectul faţă de tăcere, fă din familiile noastre cenacluri de rugăciune şi transformă-le în mici Biserici domestice, reînnoieşte în ele dorinţa de a fi sfinte, susţine-le în dificila, dar nobila greutate a muncii şi a educaţiei, a ascultării, a reciprocei înţelegeri şi a iertării!
Sfântă Familie de la Nazaret, redă societăţii noastre de astăzi conştiinţa caracterului sacru şi inviolabil al familiei, binele inestimabil şi de neînlocuit!
Orice familie să fie o locuinţă primitoare a bunătăţii şi a păcii pentru copii şi pentru bătrâni, pentru cei care sunt bolnavi şi singuri, pentru cei care sunt săraci şi nevoiaşi!
Isuse, Marie, Iosife, ne rugăm vouă cu încredere şi ne încredinţăm vouă cu bucurie. Amin!