Sinodul tinerilor

Celina și Ana-Maria despre Sinodul tinerilor

Celina Dumitru: Lumea are nevoie de trăirile tinerilor

 

Ce părere ai despre faptul că Papa Francisc a dorit un Sinod al tinerilor?

La început, am avut nevoie să înțeleg cum se desfășoară un Sinod și ce scop are mai exact. Știam doar că îi are în centru pe episcopi. Bineînțeles, a fost o surpriză din partea Papei Francisc și cred că s-a gândit foarte bine la faptul că atunci când se dorește luarea unor decizii bune, trebuie întrebați tinerii. Cred că este un lucru minunat să li se ceară păreri, idei și chiar critici tinerilor, într-o lume care se rezumă doar la ceea ce se cunoaște iar în fața criticilor se face față cu greu. Tinerii sunt bine ancorați în realitatea societății și sunt caracterizați de mult entuziasm și multă poftă de viață.

Vei reprezenta tinerii din România la Reuniunea pre-sinodală. Ce se dorește prin această întâlnire?

Reuniunea pre-sinodală ce se va desfășura la Roma în perioada 19 – 24 martie 2018 are ca obiectiv a da posibilitatea tinerilor să prezinte Părinților Sinodali, care se vor reuni în cadrul întâlnirii din octombrie 2018 pe tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”, un document prin care tinerii să exprime punctul lor de vedere privind realitatea, ideile lor, dubiile și, mai ales, propunerile lor. Vor participa aproximativ 300 de tineri reprezentanți ai tinerilor de pe 5 continente.

Se dorește implicarea cât mai mult posibilă a tinerilor din toată lumea. Cei care nu vor putea participa în mod fizic la Reuniunea pre-sinodală vor putea să fie împreună cu cei prezenți la Roma prin intermediul rețelelor de socializare. Toți sunt invitați să participe la discuțiile colective și să își facă auzită părerea, pentru ca roadele Reuniunii pre-sinodale să fie o expresie a întregii lumi a tinerilor.

Cu ce gânduri participi la Reuniunea pre-sinodală?

Îmi primul rând, îmi doresc să cunosc realitățile tinerilor din alte țări și de pe alte continente și abia aștept să punem în discuție toate experiențele și propunerile pentru o viață mai plină de Cristos. Apoi, îmi doresc să înțeleg cum pot contribui mai mult și mai bine în Biserică. Sper ca experiențele mele de până acum să le pot face auzite cât mai clar și, mai ales, să confirm că tinerii sunt extraordinari. Cel mai puternic gând al meu este acela că tinerii, prin exemplul personal, pot întâlni alți tineri din medii diferite care nu l-au cunoscut pe Cristos și care au nevoie de ajutor. Această acțiune a tinerilor are nevoie de multă susținere și pregătire.

Ce crezi că pot oferi lumii tinerii din această generație?

Lumea are nevoie de trăirile tinerilor pentru că tinerii au idealuri și au o dorință puternică de a le pune în practică, de a se mișca, de a acționa. Sunt tineri din ce în ce mai pregătiți și foarte motivați. Avem un mare avantaj, acela că suntem greu de descurajat. Avem propriile ambiții, ne place originalitatea și autenticitatea. Cu puțină îndrumare și sfaturi bune, ne putem focaliza mare parte din energie și potențial în activitățile sociale, culturale și chiar misionare.

Organizatorii de la Roma oferă tinerilor din lumea întreagă posibilitatea să participe la această Reuniune pre-sinodală prin intermediul rețelelor de socializare. Te rog să transmiți tinerilor din România un îndemn să își ofere și ei contribuția.

Ar fi cea mai puternică întâlnire a tinerilor din lume dacă fiecare ar putea exprima măcar un gând ce ar dori sa ajungă la urechile Papei Francisc. Aveți încredere în faptul că vă doriți o lume mai bună și lăsați să iasă din inima voastră toate criticile, dubiile și propunerile! Totul este foarte simplu. Primul pas pe care trebuie să îl facă orice tânăr care dorește să exprime o părere este să se înscrie într-unul din grupurile lingvistice de discuții de pe Facebook, create special pentru această întâlnire. Pe aceste grupuri vor fi postate întrebări, fiecărei întrebări atribuindu-i-se un hashtag, la care doar cei înscriși vor putea răspunde. Răspunsurile vor fi adăugate într-un document final ce va fi încredințat Sfântului Părinte. Prin acest mod, Papa Francisc dorește sa se asigure ca vocile tuturor tinerilor se vor face auzite.

***

Ana-Maria Oros: Tinerii pot oferi Bisericii revigorarea de care aceasta are mereu nevoie

 

Ce părere ai despre acest Sinod al tinerilor?

O întâlnire de asemenea anvergură exprimă faptul că tinerii pot fi și SUNT realmente ascultați. Este o inițiativă a Bisericii de a ține cont de opinia generației tinere, ceea ce încurajează la o exprimare concretă a propriilor dorințe, a propriilor întrebări, a propriilor nedumeriri – care în mod inevitabil apar în conștiința oricărui tânăr, indiferent de rasă, naționalitate, religie. Consider că este o inițiativă inspirată de Dumnezeu, o inițiativă a Bisericii de a conlucra efectiv cu și pentru tineri, și de a accepta ea însăși schimbarea – cerută probabil prin vocea tinerilor, în cazul în care ar fi necesară.

Dacă acest Sinod este pentru tineri, cu siguranță ei sunt cei care știu cel mai bine realitatea generației lor, prin urmare ei sunt cei mai potriviți în a realiza ceva concret pentru ei înșiși. Un Sinod al tinerilor exprimă faptul că Biserica este interesată de nevoile acestora, că tinerii nu sunt lăsați singuri în luptele lor interioare, că Biserica dorește să întindă mâna generației tinere pentru a construi ceva frumos și aducător de roade bune pe termen lung, căci vrând-nevrând, generația tânără de azi devine generația adultă de mâine.

Un asemenea Sinod poate aduce lumină în sufletele multor tineri – din cadrul ori din afara Bisericii – ceea ce îl face cu atât mai valoros!

Cu ce gânduri participi la Reuniunea pre-sinodală?

În primul rând, sunt recunoscătoare lui Dumnezeu și tuturor acelora care mi-au propus și m-au ajutat să particip la această Reuniune pre-sinodală. Cu toate că am mari emoții, mă bucur pentru că voi întâlni tineri din întreaga lume, voi afla cum gândesc, ce simt, ce trăiesc ei. Voi putea învăța lucruri noi și voi putea dialoga într-un mod constructiv cu tineri ca mine, dar din alte părți ale planetei. Sper din toată inima să pot exprima (în cadrul reuniunii) realitățile, dorințele și frumusețea tinerilor țării mele, mai cu seamă a tinerilor confesiunii mele. De asemenea, îmi doresc să aduc acasă idei utile, poate chiar câteva răspunsuri – pentru a crește dorința de implicare a tinerilor în crearea unei vieți mai frumoase alături de Dumnezeu.

Ce pot oferi Bisericii și societății tinerii din zilele noastre?

Tinerii pot oferi Bisericii revigorarea de care aceasta are mereu nevoie. Una dintre cele mai mari descurajări ale tinerilor de azi constă în faptul că majoritatea practicanților sunt „tinerii de altădată”, oameni mai în vârstă, ori, pentru a avea o continuitate între generații, este necesar mereu și mereu ca Biserica să se adapteze la realitatea tinerei generații. Acest lucru poate fi făcut tot prin tineri, dacă li se oferă ocazia de a se exprima, dacă li se oferă credibilitate în ceea ce exprimă și dacă se concretizează ceea ce ei doresc să creeze ori să schimbe în Biserică, desigur în limitele bune lăsate de către Dumnezeu – pentru a fi fericiți.

Bucuria, ingeniozitatea, sinceritatea, dar și frământările, tentațiile, suferințele și nevoile tinerilor determină societatea și Biserica să se transforme în mod continuu. În funcție de dialogul dintre generații, atât societatea – în general, cât și Biserica – în mod particular, pot evolua mai rapid ori mai lent.

Este adevărat faptul că tinerii pot fi o binecuvântare pentru societatea zilelor noastre, dar la fel de adevărat este faptul că tinerii pot face și mult rău prin alegerile lor de a se lăsa tentați de anturaje negative, de a fi indiferenți –  societatea și, mai ales Biserica având un rol deosebit de important în a trage un semnal de alarmă și de a veni cu soluții concrete pentru aceștia când este necesar, iar mărturia și ajutorul tinerilor  sunt unele dintre cele mai frumoase moduri de a avea un impact pozitiv asupra tinerilor înșiși.

Tinerii pot oferi experiențele lor, de orice fel, bune ori mai puțin bune, pentru a determina alți tineri să aleagă ceea ce este bun ori să renunțe la ceea ce este rău.

Noile generații creează și trăiesc cu noi tehnologii, prin urmare, toți suntem oarecum forțați să ne adaptăm acestora. Inclusiv Biserica, dacă dorește să exprime ori să asculte ceva, este necesar să fie prezentă („în prezent”) în noile rețele de comunicare, de socializare. Și cine poate învăța mai bine cum să fie utilizat ceva nou? Cu siguranță un tânăr. Prin urmare, tinerii pot fi atât învățători, cât și învățăcei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top