Sinodul tinerilor

Un site şi un chestionar pentru Sinodul tinerilor

De cardinal Lorenzo Baldisseri

Secretariatul general al Sinodului Episcopilor a anunţat deschiderea unui site web ca pregătire pentru a XV-a Adunare Generală Ordinară cu tema „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”, care se va celebra în luna octombrie 2018. Site-ul internet se poate găsi de astăzi la adresa: youth.synod2018.va. Am cerut motivele iniţiativei de la cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor.

Decizia Secretariatului General al Sinodului de a deschide un site internet şi de a propune în el un chestionar tuturor tinerilor, niciunul exclus, răspunde la exigenţa de a-i implica în drumul sinodal pe care Biserica îl parcurge cu tema „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional” cât mai mult posibil. Cu site-ul, pe de o parte se vor să se furnizeze instrumente care să poată face în aşa fel încât participarea lor să devină tot mai conştientă şi implicată. Pe de altă parte, se vrea să se dea vizibilitate iniţiativelor care îi au ca protagonişti.

Prin intermediul site-ului sunt pune în reţea informaţii, cunoştinţe, experienţe, iniţiative. În schimb chestionarul este instrumentul prin care tinerii pot să-şi facă auzit glasul lor, sensibilitatea lor, credinţa lor, dar şi îndoielile lor şi criticile lor, pentru ca strigătul lor să ajungă la păstori, aşa cum au fost invitaţi să facă de papa Francisc în Scrisoarea pe care le-a adresat-o la începutul drumului sinodal. Chestionarul care se găseşte în site este diferit de cel conţinut în Documentul Pregătitor. Diferit atât în finalităţi cât şi în întrebări. De fapt, se adresează direct tinerilor invitându-i să-şi „povestească” viaţa lor, dorinţele lor, temerile lor.

Prin întrebările propuse, tinerii pot să se prezinte, să spună cum se văd pe ei înşişi şi lumea din jurul lor, cum trăiesc relaţiile cu alţii şi cum se situează cu privire la alegerile de viaţă. Li se cere să se exprime cu privire la raportul cu religia, credinţa şi Biserica. Ultima serie de întrebări focalizează atenţia asupra prezenţei lor pe web. La sfârşit sunt invitaţi să exprime ceva despre ei care n-a fost cerut în chestionar.

(După agenţia SIR, 14 iunie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top