Alte evenimente

7 întrebări pe care să ți le adresezi înainte de a publica despre Politică pe rețelele de socializare

Discuțiile politice au dominat rețelele de socializare timp de mai mulți ani și nu par decât să devină din ce în ce mai aprinse. Cu fiecare decizie care se ia la nivel înalt sau cu fiecare protest menit să schimbe o practică curentă, mediul online pune la dispoziție o serie de link-uri și opinii. Aceste opinii duc adesea la dezbateri în secțiunile de comentarii care generează mai multă tensiune decât clarificare.

Pentru noi, creștinii, modul în care ne angajăm în discuții politice prin mijloacele mass-media poate fi deosebit de dificil. Credința noastră atinge fiecare parte din viață, deci și politica este importantă. Îți propunem șapte întrebări pe care ar trebui să ți le adresezi înainte de a posta despre politică sau a distribui un link către un articol despre o problemă politică.

1. Am informațiile corecte?
„Nebunului nu-i este de învățătură, ci vrea să arate ce știe el”. Chiar dacă regele Solomon nu a putut prevedea apariția domeniului online, el știa inima omului. Cuvintele din Proverbe 18,2 ne amintesc de importanța ascultării și înțelegerii unui lucru înainte să începem să vorbim despre el. Cu cât este mai învrăjbitoare problema, cu atât mai mult timp avem nevoie să petrecem pentru înțelegerea ei.

Oare Biblia vorbește despre această problemă? În cazul în care cred că da, sunt sigur că am înțeles pasajul biblic în contextul său propriu-zis și că îl aplic în mod corect la situația actuală? Există și alte texte care vorbesc despre acest lucru și pe care nu le-am luat în considerare?

Citește o gamă largă de resurse pe această temă înainte de a-ți exprima părerea pe rețelele de socializare. Citește articolele bazate pe fapte reale pe care le poți găsi. Lecturarea acestui tip de articole te poate ajuta să înțelegi faptele de bază. Analizează punctele de vedere ale fiecăreia în parte vezi modul în care cealaltă parte le răspunde. Prin acest tip de informare atentă poți obține o mai bună înțelegere a problemei înainte de a vorbi despre ea.

2. Trebuie să se vorbească despre asta?
„Niciun cuvânt rău să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce-l aud”. De cele mai multe ori când am auzit acest verset din Efeseni 4,29, a fost pentru a ni se spune să nu blestemăm. Cu siguranță are ceva de spus și despre interacțiunile noastre pe rețelele de socializare.

„Ca să dea har celor ce-l aud”. Ceea ce ai de gând să spui aduce har celor ce aud? Vor înțelege mai bine, din perspectiva Bibliei, această problemă? Le va arăta cuvintele lui Cristos? Sau ceea ce ai de gând să spui sunt doar vorbe în vânt? Aduce lumină sau doar încinge spiritele? Ceea ce vrei să spui poate fi corect, dar nu necesar să fie spus.

3. De ce trebuie să fiu persoana care să spună acest lucru?
Să presupunem că ceea ce vrei să spui despre politică pe rețelele de socializare ar trebui să fie spus. Trebuie să iei în considerare dacă ești persoana potrivită să o spui. Ai o perspectivă în această problemă pe care nu ai văzut-o în altă parte, sau doar repeți un argument citit într-un alt loc? Ai un rol sau ești într-o anumită măsură responsabil de îndrumarea unor oameni? De ce ar trebui să fii persoana care să spună ceea ce vrei să spui?

4. Spun acest lucru într-un mod care să-l reprezinte pe Cristos?
„Vorbirea voastră să fie întotdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să știti cum trebuie să răspundeți fiecăruia”. Oamenii care au primit harul lui Dumnezeu ar trebui să vorbească prin har. De multe ori, postăm primul lucru care ne vine în minte cu privire la o problemă, fără să-l citim pentru a vedea cum sună, și sfârșim prin a aduce rușine lui Cristos și Bisericii prin discursul nostru grăbit. Alimentarea opiniilor care nu sunt gândite și care insultă pe alții este un semn de nebunie ieșită din comun, demonstrează o lipsă de dragoste pentru semenii noștri și nu îl onorează pe Isus.

Înainte de a posta ceva, citește de trei sau de patru ori. Fă un print screen și trimite unui prieten. Este plăcut? Este corect? Este util pentru binele celorlalți? Va avea un impact negativ asupra modului în care alți oameni se gândesc la Isus?

5. Aș putea să fiu înțeles greșit?
Oprește-te și gândește-te înainte de a posta. Spui lucrurile în mod clar sau există o posibilitate ca un număr semnificativ de persoane să te înțeleagă greșit?

6. Care sunt motivele pentru care spui aceste lucruri?
„Să nu fiți pricină de păcătuire nici pentru iudei, nici pentru greci, nici pentru Biserica lui Dumnezeu”. Motivele noastre stau la baza mai multor întrebări, pe care ar trebui să ni le adresăm fiecare. Pot să afirmi sincer că ceea ce vrei să spui este pentru slava lui Dumnezeu și binele altora?

Noi trebuie să fim conștienți de motivele noastre, deoarece acestea vor determina ceea ce spunem, cum spunem, când spunem, și modul în care vom răspunde oamenilor care nu sunt de acord cu noi. Dacă motivul nostru este de a ne descărca pentru că suntem supărați, vom vorbi cu asprime, pripit, imediat, și îi vom provoca pe cei care nu sunt de acord cu noi. Pe de altă parte, în cazul în care motivele noastre reflectă cuvintele sfântului Paul din Scrisoarea întâi către Corinteni 10, 31-32, atunci vom vorbi cu bunăvoință, cu amabilitate, și vom răspunde cu răbdare celor care nu sunt de acord.

7. Pot aștepta până mâine să spun asta?
Atunci când Abraham Lincoln se supăra pe cineva, el declanșa ceea ce a numit-o „scrisoare fierbinte”. Punea deoparte scrisoarea până când starea lui de spirit se domolea. Apoi citea scrisoarea cu o minte limpede. A lăsat multe scrisori nesemnate și netrimise.

Chiar dacă Abraham Lincoln a scris scrisori în loc de a posta pe rețelele de socializare, practica sa oferă un exemplu demn pentru noi astăzi. Dacă te gândești să publici despre un subiect deosebit de sensibil, poate aștepta până mâine? În cazul în care poți aștepta o zi, dă-ți acest timp. Poți descoperi că citești din nou cu o privire proaspătă și îți dai seama că nu ar trebui să publici. Sau poți vedea că ar fi de ajutor oamenilor și faci click pe „Publică”. În orice fel, cu cât mai mult poți aștepta înainte de a te introduce într-o conversație, cu atât mai bine.

Trebuie să ne amintim că suntem mai întâi creștini. Noi îl reprezentăm pe Isus și Biserica Lui. Atunci când vorbim, cuvintele noastre ar trebui să reflecte prioritățile și caracterul Domnului nostru și Împărăția Lui. Aceasta înseamnă că trebuie să avem o grijă în plus când alegem cuvintele pe care le publicăm online.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top