Portret de voluntar

Ambasadorul misionar

De ce să faci voluntariat? Fireşte, fiecare voluntar are propriile sale răspunsuri şi motivaţii la această întrebare. În cele mai multe cazuri, este pur şi simplu dorinţa de a face mai mult, de a lărgi orizonturi şi de a deveni parte a ceva semnificativ şi de impact. Întotdeauna răsplata pentru munca voluntarului este pe măsura efortului investit. Voluntariatul nu este muncă gratis, este mai mult decât atât. Este o experinţă care te construieşte, te ajută să te dezvolţi, să te îmbunătăţeşti. Prin munca de voluntariat creezi valoare, schimbi comunitatea şi, totodată, te schimbi pe tine.

Povestea de voluntariat a Luminiței la Centrul Misionar Diecezan Iași (CMD) a început în urmă cu doi ani, când a descoperit frumoasa și deosebita activitate pe care acesta o are pentru misiunile din Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador. În fiecare săptămână, împreună cu colegii din echipa voluntarilor de la centru, participă la întâlnirile de lucru și își pune în valoare îndemânarea și imaginația.

16176928_1118086131634923_1611734140_n_opt

Pentru mine, a face voluntariat reprezintă o parte importantă din viața mea, în care dedic din timpul meu personal și la care, acum, nu aș putea renunța prea ușor. Când ajungi să iei contact cu oameni noi, începi să petreci timp împreună cu ei, începi să-i cunoști și să te atașezi de ei; îți vine greu mai târziu să renunți la aceștia. Așa mi s-a întâmplat și mie când am ajuns să fac voluntariat la Centrul Misionar Diecezan Iași.

La CMD, Luminița a avut ocazia să cunoască o echipă extraordinară şi neobosită în eforturile sale şi să participe la nenumărate evenimente şi activităţi. Ce fac ei mai exact? Crează obiecte handmade care ajung la vânzare în parohii, la evenimentele diecezane și târgurile catolice, iar cu fondurile strânse din vânzarea acestora susțin misiunile Diecezei de Iași. Prin munca la CMD, nu este ea cea care primeşte, este cea care oferă, care are potenţialul să inspire şi să schimbe în bine comunitatea din care face parte.

Când vezi zâmbetele acelor copilași care se bucură pentru orice mic dar, pentru hrana pe care o primesc și chiar pentru faptul că pot merge la școală și datorită muncii mele, mi se umple inima de bucurie. Acum, în decembrie, Centrul Misionar a avut un proiect intitulat „O felicitare… un cadou” prin care noi, voluntarii, împreună cu părintele Florin Sescu, directorul acestui centru, am strâns fonduri pentru cadourile de Crăciun pentru copiii din Coasta de Fildeș și Ecuador. Nu pot spune că a fost întodeauna ușor, dar când am văzut rezultatul, o mulțime de copii fericiți, am avut o bucurie și mai mare.

Sentimentul de realizare, de creare a ceva prin forţele proprii, pe care îl dobândeşti prin implicarea în activităţi de voluntariat este pur şi simplu imposibil de egalat. Nimic nu este mai satisfăcător decât atunci când un plan sau un proiect în care te-ai implicat prinde viaţă şi are succes. De-a lungul drumului, Luminița a avut norocul să cunoască persoane extraordinare, care prin dăruirea şi munca lor neobosită şi necondiţionată i-au devenit inspirație.

Consider că oamenii cu care lucrez au o mare importanță. Noi, voluntarii CMD, suntem un grup foarte unit, pot spune că îi consider chiar o a doua familie. Am legat prietenii strânse între noi și chiar cred că sunt norocoasă că am ajuns să îi cunosc și să îmi petrec timpul alături de ei. Sunt incredibili!

13147373_1777384372491930_7876605130510058082_o_opt

Luminița ne dă mărturie încă o dată că cel mai mare merit al voluntariatului este, poate, faptul că îţi oferă un scop, o direcţie şi că sădeşte în tine dorinţa de a deveni mereu mai bun, de a-ţi depăşi limitele. Voluntariaul te inspiră să devii un membru activ şi o forţă de schimbare pozitivă în comunitate. Mai mult, te inspiră să ai iniţiativă personală, îți dă curaj şi te ajută să descoperi părți ale personaliăţii tale şi abilităţi de care nu aveai habar că există.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top