În perioada 4 – 6 aprilie 2016, Dieceza de Satu Mare a fost gazda sesiunii de lucru a Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului din România. La întâlnire au participat responsabilii romano și greco-catolici diecezani/eparhiali cu Pastorația Tineretului, împreună cu un tânăr colaborator din dieceza/eparhia unde își desfășoară activitatea.
Întâlnirea, care s-a desfășurat la Ardud Vii, a fost prima întâlnire a responsabililor din acest an calendaristic. Responsabilii se întâlnesc în mod obișnuit de două ori pe an, în sesiunile de primăvară și toamnă. În cadrul acestor întâlniri se dezbat probleme și provocări ale pastorației tineretului din România, se propun și se adoptă soluții. Tot în cadrul acestor întâlniri se stabilește agenda națională și se pun la punct toate detaliile organizatorice cu privire la activitățile Oficiului Național (Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, Ziua Mondială a Tineretului, etc).
Oficiul Național este coordonat de părintele Felix Roca din Dieceza de Iași. Acesta se află în strânsă colaborare cu PS Virgil Bercea, responsabil al secțiunii de Tineret în cadrul Conferinței Episcopale din România.
Întâlnirea de la Satu Mare a avut în prim plan misiunea Oficiului Național în activitatea pastorală din România, precum și participarea tinerilor români la Ziua Mondială de la Cracovia din luna iulie a acestui an. Activitatea a debutat cu un scurt moment de reflecție susținut de părintele Felix Roca. Acesta, pornind de la exortația apostolică Evangelii Gaudium a Papei Francisc (nr. 217 – 237), a prezentat echipei naționale câteva puncte de plecare în munca lor ca responsabili cu pastorația tineretului. S-au subliniat aspecte precum unitatea, misiunea comună dincolo de diferențe și particularități, munca pentru tineri împreună cu tinerii și rapiditatea identificării roadelor muncii în pastorația tineretului. Participanții au dezbătut punctele propuse din exortație mai întâi în plen, apoi în discuții pe grupuri mici.
S-au identificat astfel câteva nevoi prioritare pentru o pastorație a tineretului desfășurată corespunzător atât în dieceză/eparhie cât și la nivel național. În acest sens, s-a identificatnecesitatea unei formări continui a preoților care lucrează cu tinerii și a seminariștilor (viitori preoți implicați în pastorația tineretului). O altă inițiativă privește de această dată tinerii. Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic este cu adevărat o experiență îmbogățitoare, de aceea s-a făcut propunerea ca această întâlnire să se desfășoare și între edițiile deja tradiționale, dar la scară mai mică. Tinerii simt nevoia de a se întâlni, a se cunoaște, a se îmbogăți unii de la alții.
Cea de-a doua parte a zilei a început cu un moment formativ susținut de domnul doctor Tallián Krisztián,care a prezentat etapele dezvoltării fizice, psihice și sociale la copil și adolescent, subliind în mod deosebit nevoile acestuia și dificultățile întâmpinate în procesul de maturizare. Domnul doctor a insistat mai ales pe dezvoltarea corespunzătoare a unei relații de încredere cu adolescentul: a ști să asculți și să stai aproape.
Întâlnirea a continuat cu discuții organizatorice în ceea ce privește participarea României la ZMT Cracovia.
La finalul zilei, în mijlocul responsabililor a ajuns și PS Virgil Bercea. El a discutat împreună cu responsabilii insistând asupra faptului cu biserica și societatea trăiesc în lumi aproape paralele și este greu pentru tineri să simtă apartenența. Iar aici începe misiunea responsabilului cu pastorația tineretului. Adevărata misiune a unui asistent spiritual este să-i facă pe tineri să fie ei înșiși. Într-o societate care oferă mii de stimuli, preoții trebuie să lucreze să aibă ceva în plus ca să aibă șanse de reușită.
Un salut călduros adresat responsabililor a fost și din partea PS Eugen Schönberger, episcop de Satu Mare, care a dorit să-i felicite pentru activitatea frumoasă pe care o desfășoară cu și pentru tineri. Acesta i-a încurajat pe responsabili în misiunea lor, asigurându-i de rugăciunile sale.
În perioada următoare, activitea Oficiului Național va avea în prim plan participarea României la ZMT Cracovia. Întâlnirea mondială se va desfășura în perioada 20 – 31 iulie, cu participarea a peste două milioane de tineri din lumea întreagă. Întâlnirea va avea în centru întâlnirea tinerilor cu Papa Francisc.
Raluca Cocuț