Ziua Tineretului

Ziua Tineretului 2024

Ziua Tineretului va avea loc în data de 18 mai 2024. Alegerea datei a fost motivată de aniversarea a zece ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici, celebrare care a avut loc în ziua de 17 mai 2014.

Obiective

Ziua Tineretului 2024 urmărește trei obiective:

  • Să ofere tinerilor din întreaga dieceză ocazia de a trăi un eveniment de credință, comuniune și sărbătoare, în spiritul anului pastoral „Biserica, familia lui Dumnezeu”;
  • Să îi ajute pe tineri să aprofundeze sensul speranţei creştine pornind de la tema Zilei Mondiale a Tineretului 2024;
  • Să fie o ocazie pentru întreaga dieceză de a manifesta recunoștința marcând zece ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici, cinci ani de la vizita Papei Francisc la Iași și 25 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea în România.

Fericitul Anton Durcovici, mărturisitor al speranței

Celebrarea Zilei Tineretului 2024 în contextul aniversării a zece ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici este o ocazie providențială a aprofunda mărturia plină de speranță a episcopului martir care și-a trăit credința și misiunea cu dragoste față de poporul lui Dumnezeu în timpuri atât de tulburi. Fericitul Anton a trăit și a murit cu „speranță vrednică de încredere în virtutea căreia noi putem înfrunta prezentul nostru: prezentul, chiar și un prezent obositor, poate fi trăit și acceptat dacă el conduce spre un scop și dacă noi putem fi siguri de acest scop, dacă acest scop este așa de mare încât să justifice oboseala drumului”, după cum spunea papa Benedict al XVI-lea în Enciclica „Spe Salvi”.

Tema

Versetul biblic care orientează întregul eveniment este cel încredințat de papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2024: „Cei care speră în Domnul umblă, dar nu obosesc” (cf. Is 40,31). Astfel încât, întâlnirea este sintetizată în cuvintele: Forța speranței, bucuria recunoștinței.

Locul

Gazda Zilei Tineretului 2024 va fi Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, iar întâlnirea se va desfășura la Catedrala „Sf. Fecioară Maria, Regină”.

Logoul

În centrul logoului este crucea lui Cristos care îndreaptă spre înălțimi, spre orizontului lui Dumnezeu. În cruce este înrădăcinată speranța, simbolizată de ancoră, în imaginea preluată din logoul Jubileului 2025. Speranța, în care tinerii sunt invitați să umple fără oboseală, se revarsă din inima Bisericii, simbolizată de crucea Catedralei „Sf. Fecioară Maria, Regină” din Iași. Reprezentarea acestei cruci trimite la logoul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic ce s-a desfășurat la Iași în anul 2012. Forma circulară simbolizează îmbrățișarea lui Cristos pentru tineri și pentru lumea întreagă, dar și Biserica, familia lui Dumnezeu, în diversitatea și unitatea ei, reprezentate de diferitele culori ale mozaicului. 

Programul

  • 8.30 – Deschiderea centrelor de primire
  • 9.30 – Moment de animare
  • 10.00 – Deschiderea întâlnirii, moment catehetic, mărturii
  • 11.30 – Sfânta Liturghie
  • 13.30 – Festivalul tineretului
  • 15.00 – Încheierea

Întâlnirea va fi înnobilată de prezența Cardinalului Pietro Parolin, Secretar de Stat al Sanctității Sale Papa Francisc, care va prezida Sfânta Liturghie.

Materiale

Scrisoarea pastorală a PS Iosif Păuleț
Logoul
Afiș pentru print
Afiș pentru mediul digital
Imagine pentru rețelele sociale
Imnul
Cântările pentru Sfânta Liturghie (în curând)

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top