Postul Mare

Decalogul Postului Mare

1. Amintește-ți formula

Biserica ne pune la dispoziție anumite adevăruri în liste și formule ușor de reținut: cele zece porunci, cele șapte sacramente, cele trei persoane din Sfânta Treime. Pentru Postul Mare, ne oferă aproape un slogan – Post, Pomană și Rugăciune – ca fiind cele trei valori pe care să la punem în practică în mod deosebit în timpul postului.

2. Este un timp de rugăciune

Postul Mare este, în esență, un act de rugăciune continuă timp de 40 de zile. În timp ce ne rugăm, mergem într-o călătorie care ne apropie de Cristos și ne schimbă prin întâlnirea cu el.

3. Este un timp în care să postești

Cu postul din Miercurea Cenușii și Vinerea Mare, cu abstinența din zilele de vineri și hotărârile personale care se intercalează, Postul Mare este singura perioadă în care mulți dintre catolici postesc. Și poate tocmai de aceea primește toată atenția. La ce renunți în timpul Postului? Ciocolată? Sucuri? Desert? Un fel de joc pentru unii, postul este, de fapt, o formă de penitență care ne ajută să ne îndepărtăm de păcat.

4. Este un timp în care să lucrezi la disciplină

Cele 40 de zile ale postului sunt, de asemenea, o ocazie bună de a lucra la disciplina personală în general. Poți să renunți la ceva sau poți face ceva pozitiv. „Voi exersa mai mult o virtute. Mă voi ruga mai mult. Voi fi mai atent cu familia, prietenii și colegii mei”.

5. Înlătură părțile tale rele

Partea mai serioasă a disciplinei Postului Mare este mai mult decât autocontrolul: a găsi părți din tine care nu sunt asemănătoare lui Cristos și a le lăsa să moară. Suferința și moartea lui Isus sunt cel mai mult în gândul nostru în timpul postului, deci alătură-te acestor mistere suferind, murind cu el și fiind înviat într-o formă purificată a vieții tale.

6. Nu face prea multe

Este tentant să facem din Postul Mare o perioadă ambițioasă de reinventare personală, dar cel mai bine este să o menținem simplă și concentrată. Există un motiv pentru care Biserica lucrează la aceste mistere an de an. Ne petrecem întreaga viață crescând mai aproape de Dumnezeu, așadar nu încerca să înghesui totul într-un singur post. Este rețeta eșecului.

7. Postul ne amintește de slăbiciunea noastră

Chiar și atunci când ne stabilim obiective simple, tot avem probleme în a le păstra. Când postim, ne dăm seama că suntem cu toții doar la un pas de a ne încălca hotărârile. Postul scoate în evidență slăbiciunea noastră. Acest lucru poate fi dureros, dar a recunoaște cât de neputincioși suntem ne face să căutăm ajutorul lui Dumnezeu cu sinceritate reînnoită.

8. Fii răbdător cu tine

Când ne confruntăm cu propria noastră slăbiciune în timpul Postului, ispita este să ne enervăm și să ne frustrăm. „Ce persoană rea sunt!” Dar aceasta este lecția greșită. Dumnezeu ne cheamă să avem răbdare și să ne vedem așa cum o face el, cu iubire necondiționată.

9. Trăiește în caritate

Pe măsură ce simțim slăbiciune și suferință în timpul postului, ar trebui să fim reînnoiți în compasiunea noastră pentru cei care sunt flămânzi, suferinzi sau în nevoie. Cea de-a treia parte a formulei postului este pomana. Este vorba de ceva mai mult decât a arunca câțiva bani în plus în cutiile de donații; este vorba despre a intra în contact cu ceilalți și de a-i ajuta, împărtășind experiența iubirii necondiționate a lui Dumnezeu.

10. Învață să iubești precum Cristos

Dăruindu-ne pe noi înșine în mijlocul suferinței și a renunțării de sine ne aduce mai aproape de iubirea lui Isus, care a suferit și s-a oferit necondiționat pe cruce pentru toți. Postul este o călătorie prin deșert până la picioarele crucii în Vinerea Mare, în timp ce îl căutăm, îi cerem ajutorul, ne alăturăm suferinței sale și învățăm să iubim ca El.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top