Ceva la care să te gândești
Dintre cei patru evangheliști, sfântul Matei ne spune că, înainte de a-și începe călătoria, chiar și magii au privit înălțimile. Acum două mii și mai bine de ani, nu exista nimic din poluarea luminoasă care mai târziu a scufundat în întuneric stelele, nu era nicio lumină artificială dincolo de foc și lămpile cu ulei. Nimeni nu se aventurase vreodată pe cer, pe atunci căminul doar al păsărilor, liliecilor și insectelor. Noaptea venea cu minunata sa cupolă de stele și cu lumina lunii iar atunci când întunericul cădea peste așezări, oamenii priveau spectacolul.
Privirea spre exterior este fundamentală pentru vocația creștină. Când ne imaginăm oameni scufundați în rugăciune și reflecție, ne gândim adesea la căutarea liniștii și a tăcerii, închizându-ne ochii și împreunându-ne mâinile, privind în interior și fiind concentrați, în timp ce-l căutăm în noi înșine pe Dumnezeu. Totuși, rugăciunea și reflecția pot fi, de asemenea, opusul: o deschidere a ochilor pentru a deveni mai conștienți, mai conectați la universul din jurul nostru, mai conștienți de nevoile semenilor noștri din comunitățile și din vecinătățile noastre și din această splendidă Creație.
Popoarele antice priveau stelele și încercau să înțeleagă ceea ce vedeau. Stelele în mișcare le numeau planete, rătăcitori, pentru că păreau să se plimbe printre stelele fixe. Acum știm că acestea sunt planetele Sistemului Solar. Oamenii și-au folosit ochii pentru a distinge stelele strălucitoare de stelele slabe și au unit punctele pentru a le vedea ca imagini, oameni, animale și lucruri: numele constelațiilor. Aranjamentul aparent aleatoriu de lumini a devenit accesibil, a primit un nume, astfel încât orice noutate să fie observată cu ușurință. Și dacă vedeau ceva nou, acei oameni, care se uitau spre înălțimi, se întrebau: ce caută asta acolo?
Pe vremea lui Isus, fenomenele noi și neobișnuite pe cerul nopții erau înțelese ca semne de la Dumnezeu. La urma urmei, El a creat cerul, precum și pământul, astfel încât orice lucru nou – o supernovă, o cometă, să fie observat și interpretat ca ceva ce Dumnezeu voia ca oamenii săi să vadă. Priveliști atât de rare, dar minunate, trebuiau să fie cu siguranță semnele a ceea ce se întâmplă extraordinar, ceva despre care am vrea cu adevărat să știm. Așadar, semnele cerești trebuie să aibă în mod corespunzător evenimente uimitoare asociate lor: nașterea unui rege poate, o schimbare, ceva nou, interesant sau înspăimântător. Iar cei care priveau și se uitau, vorbeau despre acest lucru între ei și spuneau: trebuie să aflăm ce face Dumnezeu.
Acum știm mult mai multe despre lună și stele, chiar și despre compoziția exactă a stelelor și distanța lor față de noi. Și nu sunt mai puțin minunate pentru toate acestea. Dar pentru creștini, a cunoaște mai multe despre cer nu diminuează impactul creației pentru noi. Căutarea este încă relevantă: trebuie să aflăm ce face Dumnezeu. În Advent, această întrebare despre ceea ce face Dumnezeu este deosebit de importantă. Ce este nou în lumea noastră?
Călătorind prin Sfânta Scriptură
Matei 24, 42-44
Vegheaţi, aşadar, căci nu ştiţi în ce zi vine stăpânul vostru! Dar aceasta s-o ştiţi: dacă ar şti stăpânul casei la care strajă vine hoţul, ar veghea şi nu ar lăsa să i se spargă casa. De aceea, fiţi şi voi gata, pentru că Fiul Omului vine în ceasul la care nu vă gândiţi!
Magii din Evanghelia după Matei erau genul de oameni despre care vorbea Isus în acest pasaj al Sfintei Scripturi. Se pricepeau să-și țină ochii deschiși și să stea de veghe.
Nimeni nu știe cu adevărat cine au fost magii. Teologii „s-au certat” dacă magii ar fi putut fi preoți zoroastrieni care erau astronomi (cei care studiază stelele) sau astrologi (cei care interpretează stelele) sau dacă au fost un amestec între cele două categorii. Dar orice ar fi fost, oricare ar fi fost, viziunea lumii asupra oamenilor precum Magii ar fi avut prea puține în comun cu astrologii care scriu horoscopul în ziar sau se oferă să creeze diagrame cu influențe astrale care îți spun cum va fi viața ta.
Magii din Evanghelia sfântului Matei, cei care vegheau, erau pregătiți. Auziseră propriile lor profeții și aveau propriile așteptări, astfel încât, atunci când au văzut semnul, au decis să plece într-o călătorie, o căutare spirituală sau un pelerinaj pentru a-și depăși tiparele, pentru a vedea și a experimenta ceea ce făcea Dumnezeu pentru ei.
Așa este vocația creștină. Nu este despre a vorbi și a ghici, ci a ține ochii deschiși spre ceea ce face Dumnezeu, care are nevoie de o atenție spirituală creată prin rugăciune și reflecție. Și când îl vedem pe Dumnezeu lucrând, suntem chemați să fim și noi în acel loc.
În acest Advent, putem călători împreună cu Magii pentru a-L găsi pe Dumnezeu în acțiune, oferindu-și propriul fiu să se nască într-o iesle la Betleem, în Iudeea.
Ceva de citit
Christus vivit, 33
Domnul ne cheamă să aprindem stele în noaptea altor tineri; ne invită să privim adevăratele astre, acele semne așa de diversificate pe care el ni le dă pentru ca să nu rămânem pe loc, ci să imităm semănătorul care privea stelele pentru a putea ara ogorul. Dumnezeu aprinde stele pentru noi ca să putem continua să mergem: „Stelele strălucesc la străjerii lor și ei se bucură. Le-a chemat și ele au zis: «Iată-ne!»” (Bar 3,34-35). Însă Cristos însuși este pentru noi marea lumină de speranță și de călăuzire în noaptea noastră, pentru că el este „steaua care strălucește, aceea de dimineață” (Ap 22,16).
Ceva de făcut
În următoarea noapte senină, ieși afară și privește stelele. Vezi dacă poți găsi constelația Cassiopeia (arată ca un W mare pe cer). Câte alte constelații poți numi? Isus însuși a privit spre aceeași lună și stele. Ce îți imaginezi că a simțit când s-a uitat la cerul nopții? Ce altceva poți vedea în cerul nopții de astăzi pe care Isus nu l-ar fi putut vedea? Ce impact au avut oamenii pe harta cerească?
Dacă vremea este rea, găsește o hartă online a constelațiilor din emisfera nordică și privește stelele în acest fel. Șansele sunt că știi mult mai puține despre ceea ce poți vedea decât au știut magii. Asta ne amintește că, în calitate de căutători de Dumnezeu care încearcă să-i întâlnească pe ceilalți în misiune, trebuie să facem parte din mulțimea celor din urmă. Pentru a călători împreună cu magii, trebuie să privim înălțimile.
Ceva pentru care să te rogi
„Dumnezeu este prietenul tăcerii. Vedeți cum natura – copacii, florile, iarba – crește în tăcere; vedeți stelele, luna și soarele, cum se mișcă în tăcere…” – Sf. Tereza de Calcutta
Dumnezeul universului,
Privesc sus spre universul tău, mă minunez de frumusețea lui!
Îți mulțumesc pentru toți cei care lucrează pentru a înțelege stelele și planetele.
Caut mereu semnele iubirii tale pentru mine,
Ascult semnele chemării tale.
Ajută-mă să fiu mereu atent la voința ta
Și să fiu gata să-mi continui călătoria cu bucurie.
Amin.
Mic exercițiu spiritual
Dacă poți, închide luminile și sursele de zgomot. Stai liniștit și imaginează-ți că privești din deșert cerul nopții. Simți nevoia să pornești într-o călătorie, o călătorie către Dumnezeu. Unde îl vei găsi pe Dumnezeu? Cum vei ajunge să-L întâlnești pe Dumnezeu?