Ziua Tineretului

Mesajul PS Iosif Păuleț pentru Ziua Tineretului 2022

Mesajul Preasfințitului Iosif Păuleț
cu ocazia Zilei Tineretului la nivel diecezan 2022

Dragi tineri,

De foarte mulți ani în prima sâmbătă din luna mai Dieceza de Iași celebrează Ziua Tineretului. Anul acesta vă veți întâlni în decanatele din care faceți parte și, în felul acesta, veți avea ocazia să experimentați o comuniune mai profundă și să beneficiați de o formare mai intensă. Împreună cu tinerii din parohiile învecinate cu a voastră vă veți întâlni în jurul lui Cristos, mărturisind cât de importantă este pentru voi credința și faptul că faceți parte din Biserică.

Ridicați-vă!

Tema Zilei Tineretului de anul acesta continuă să evidențieze îndemnul „Ridică-te!” pe care l-ați auzit și în anii trecuți. În cei doi ani precedenți Papa Francisc v-a propus să reflectați asupra a două texte biblice care aveau același îndemn: „Tinere, îți zic, ridică-te!” (cf. Lc 7,14), în 2020, și „Ridică-te! Te constitui martor al celor pe care le-ai văzut” (cf. Fap 26,16), în 2021. Anul acesta tema pentru Ziua Mondială a Tineretului, preluată și de Ziua Tineretului la nivel diecezan ce se va celebra în decanate, este inspirată din mărturia Fecioarei Maria: „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39).

Vă îndemn să vă ridicați din orice situație de apatie, plictiseală și resemnare! Tinerețea este caracterizată de entuziasm, de planuri îndrăznețe, de visuri mărețe și de acțiuni nobile. Toate acestea înmuguresc în inima unui tânăr care nu se lasă „contaminat” de o mentalitate egoistă ce caută divertismentul cu orice preț și satisfacția imediată. Voi îl aveți pe Cristos în inima voastră și, de aceea, nu vă puteți mulțumi cu o viață banală! Rămâneți în prietenia cu Cristos și veți descoperi în fiecare zi lucrurile mărețe la care vă cheamă!

Învățați de la tânăra din Nazaret!

Anul acesta însăși sfânta Fecioară Maria vă este propusă ca exemplu, deoarece a știut să se ridice din comoditatea sa, să se pună cu totul la dispoziția lui Dumnezeu și, totodată, s-a dus în grabă la Elisabeta și la Zaharia pentru a împărtăși bucuria lucrării minunate a lui Dumnezeu în viața sa.

În mesajul video care însoțește intenția de rugăciune pentru această lună mai, intenție dedicată credinţei tinerilor, Papa Francisc vă spune: „Când mă gândesc la un model în care voi, tinerii, să vă puteți identifica, îmi vine mereu în minte Maica noastră, Maria: curajul ei, capacitatea ei de a asculta și dăruirea ei în slujire. Ea a fost curajoasă și hotărâtă în a spune DA Domnului. Voi, tineri care vreți să construiți ceva nou, o lume mai bună, urmați exemplul ei, riscați! Nu uitați că pentru a o urma pe Maria trebuie să discerneți și să descoperiți ce vrea Isus de la voi, nu ceea ce vă vine în minte să faceți.”

Gândindu-mă la Fecioara Maria care nu rămâne în intimitatea locuinței sale, ci înfruntă o călătorie deloc ușoară în acele timpuri, vă îndemn, dragi tineri, să îi urmați exemplu, să căutați să descoperiți ceea ce Isus vrea de la voi și să fiți și voi „purtători de Dumnezeu”! Vorbiți despre Dumnezeu la școală sau la locul de muncă, faceți semnul sfintei cruci și rugați-vă în public, încurajați pe cei care se găsesc în situații dificile, dăruiți bucurie celor întristați, întindeți mâna celor care au nevoie de ajutor, înflăcărați speranța celor descurajați în aceste timpuri atât de dificile! Fiți făuritori de pace chiar și prin cele mai mici gesturi și cele mai simple cuvinte! Toți aceia care vă întâlnesc să poată spune despre voi: „Îl are pe Dumnezeu în inima sa!”.

Mergeți împreună!

Papa Francisc dorește ca în această perioadă întreaga Biserică să mediteze mai mult asupra sinodalității, adică asupra a ceea ce înseamnă „a merge împreună” ca Biserică, a crește în comuniune, participare și misiune.

În scrisoarea adresată tinerilor cu ocazia prezentării Documentului Pregătitor al celei de-a XV-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor dedicată temei „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”, Sfântul Părinte Francisc se exprima astfel: „O lume mai bună se construieşte şi graţie vouă, graţie voinţei voastre de schimbare şi graţie generozităţii voastre. Nu vă fie frică să-l ascultaţi pe Duhul care vă sugerează alegeri îndrăzneţe, nu întârziaţi atunci când conştiinţa vă cere să riscaţi pentru a-l urma pe Învăţătorul. Și Biserica doreşte să stea în ascultarea glasului vostru, a sensibilităţii voastre, a credinţei voastre; chiar şi a îndoielilor voastre şi a criticilor voastre. Faceţi să se audă strigătul vostru, lăsaţi-l să răsune în comunităţi şi faceţi să ajungă la păstori. Sfântul Benedict le recomanda abaţilor să-i consulte şi pe tineri înainte de orice alegere importantă, pentru că «adesea Domnul revelează soluţia cea mai bună chiar celui mai tânăr» (Regula sfântului Benedict III, 3).”

M-am bucurat să aflu că și voi în timpul Zilei Tineretului veți reflecta la aceste lucruri. Vă îndemn să vorbiți deschis și să împărtășiți ceea ce ar trebui să se schimbe în dieceza noastră, în parohiile noastre, astfel încât tinerii să fie mai aproape de Cristos și de Biserică. Deschideți-vă inspirațiilor Duhului Sfânt care vă vorbește și care dorește să grăiască și prin voi. În parcursul sinodal, voi aveți un rol important!

Dragi tineri,

Împreună cu Preasfințitul Petru Sescu, episcopul auxiliar, și cu Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, vă însoțesc cu rugăciunea mea și vă doresc să trăiți Ziua Tineretului cu multă intensitate și cu mult folos spiritual! Să vă înălțați tot mai mult spre Dumnezeu și, precum Fecioara Maria, să îl preamăriți pentru darurile sale minunate!

Vă îmbrățișez și vă binecuvântez din toată inima!

Al vostru,
✠ Iosif Păuleț
episcop de Iași

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top