Evenimente

Grupul de rugăciune Taizé din Iași la 20 de ani

Grupul de rugăciune Taizé din Iași împlinește 20 de ani de existență. Primele întâlniri Taizé la Iași aduceau împreună 5 – 6 tineri care se adunau la Centrul „Xaverianum” al iezuiților. Erau puțini, dar erau încrezători și plini de speranță. Rugăciunea îi umplea întotdeauna de viață și ușor, ușor bucuria lor a convins tot mai mulți să se alăture grupului. Dintre cei care veneau la activitățile propuse de iezuiți (cineforum, cateheze, etc) s-au alăturat și grupului Taizé, unde au găsit un nou mod de manifestare a iubirii față de Dumnezeu și de semenii lor.

La începuturile sale, grupul se întâlnea de două ori pe săptămână. Rugăciunea se desfășura în jurul unui crucifix obișnuit (crucifixul pentru rugăciunea Taizé este cel franciscan). După rugăciune, erau întotdeauna momente de comuniune, împărtășire, destindere. Comunitatea iezuită era foarte ospitalieră iar tinerii erau întotdeauna bucuroși să mai rămână în prezența ei și după ce rugăciunea se încheia. Mai mult, vreme îndelungată, preoții din comunitatea de la Centrul „Xaverianum” au acordat asistență spirituală grupului și tinerilor care îl frecventau. La rugăciune lua parte, la fiecare întâlnire, un grup constant de 30 – 40 de persoane.

În 2005, grupul Taizé de la Iași participă la prima întâlnire internațională cu acest specific, în acel an la Milano, Italia. De atunci, an de an pleacă de la Iași zeci de tineri bucuroși și înflăcărați de dorința de a cânta și a se ruga alături de sute de mii de alți tineri din lumea întreagă într-un „Pelerinaj al încrederii”.

Ulterior, Centrul „Xaverianum” a devenit o casă pentru elevii Liceului Catolic „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”, iar grupul Taizé a continuat să se întâlnească aici duminică de duminică, în jurul crucii, pentru a-l preamări pe Dumnezeu prin cântările Taizé. În ultima perioadă întâlnire grupului se desfășoară în Catedrala „Sf. Fecioară Maria, Regină”.

Duminică, 21 februarie a.c, începând cu ora 19.00, în Catedrala „Sf. Fecioară Maria, Regină”, va avea loc momentul de mulțumire pentru cei 20 de ani de prezență a grupului Taizé la Iași. Darul prețios al acestei aniversări va fi reprezentat de noua cruce pictată la Mănăstirea Surorilor Clarise de la Roman care va fi binecuvântată de către PS Iosif Păuleț. După momentul de rugăciune, în Aula „Fericitul Anton Durcovici”, va putea fi vizitată expoziția „Culorile Evangheliei duminicale”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top