Papa Francisc către tineri

„Credința nu este cotată la bursă”

Ne-am stabilit ca în această serie de articole să ne oprim asupra unor expresii ale Papei Francisc, adresate tinerilor, devenite celebre, ca o „marcă” a comunicării sale cu noile generații. „Este bine a-l urma pe Isus”, „nu priviți viața de la balcon!”, „visează lucruri mari!”, „El trăieşte şi te vrea viu!”, „tinerii și bătrânii… o combinație minunată” etc. sunt cuvinte pe care Sfântul Părinte le-a scris în diferite documente sau le-a pronunțat în diverse ocazii în timpul numeroaselor sale întâlniri cu tinerii.

Este îmbucurător și înălțător faptul că putem să aprofundăm cuvinte pe care Papa Francisc le-a rostit chiar la Iași adresându-se tinerilor și familiilor și care, fără îndoială, au făcut înconjurul lumii împreună cu gesturile sale părintești pline de gingășie. După ce a ascultat mărturia tânărului Eduard, Sfântul Părinte s-a adresat tinerilor spunându-le: „Cu siguranţă, credinţa «nu este cotată la bursă», nu se vinde şi, cum ne amintea Eduard, poate părea că «nu foloseşte la nimic». Însă credinţa este un dar care menţine vie o certitudine profundă şi frumoasă: apartenenţa noastră în calitate de fii, şi de fii iubiţi de Dumnezeu.” Papa amintește că înainte de a fi un răspuns dat lui Dumnezeu, credința este un dar pe care noi îl primim ca fii ai săi. De multe ori și tinerii se amăgesc considerând că valoarea credinței constă în acțiunile lor, în ceea ce fac pentru a fi „plăcuți” lui Dumnezeu sau împăcați cu propria conștiință. Însă, înainte de toate, este un mare dar pe care Dumnezeu ni-l face oferindu-ne posibilitatea să ne „conectăm” cu el, să fim în legătură cu el. Iar acest dar ni-l oferă pentru că ne iubește ca fii: „Dumnezeu ne iubeşte cu iubire de Tată: fiecare viaţă, fiecare dintre noi îi aparţine. Este o apartenenţă ca fii, dar şi ca nepoţi, ca soţi, ca bunici, ca prieteni, ca vecini; o apartenenţă în calitate de fraţi între noi.”

În ciuda faptului că „nu este cotată la bursă”, credința dă sens vieții tocmai pentru că țâșnește din inima lui Dumnezeu pentru a ajunge la inima fiecărui tânăr. Orice inimă deschisă care primește acest dar descoperă o valoare care este mai prețioasă decât tranzacțiile de la bursele de valori materiale. „Toţi înflorim când ne simţim iubiţi. Pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi” spunea papa în același context. Credința nu poate fi trăită în absența unei legături de iubire cu ceilalți. Acest lucru înseamnă a acționa împotriva oricărei tensiuni, diviziuni, excluderi, izolări etc. Înseamnă a „descoperi” că sunt și alte ființe minunate în jurul nostru și a contempla lucrarea lui Dumnezeu în ele. „Domnul e primul care ne lansează provocarea – afirma Papa Francisc – şi care ne spune că ce-i mai rău vine atunci când «nu mai este cărare de la vecin la vecin», când vedem mai multe tranşee decât drumuri.”

În special tinerii au misiunea de a bătători drumuri de comuniune și de încredere, de apreciere și de valorizare, de încurajare și de speranță. Este o misiune pe care Cristos o încredințează permanent tinerilor, iar Papa Francisc ține să le reamintească acest lucru ori de câte ori are ocazia, având încredere că tinerii au capacitatea de a aprecia adevăratele valori.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top