Papa Francisc către tineri

„Este bine a-l urma pe Isus!”

Pontificatul Papei Francisc este caracterizat încă de la început de atenția față de tineri. Ca o dovadă este faptul că în luna octombrie a anului 2018 a avut loc un Sinod al Episcopilor cu tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”. A fost primul Sinod din istoria Bisericii ce a avut în centru realitatea tinerilor din lumea întreagă.

Peste puțin timp se va împlini un an de la vizita Papei Francisc în România. Dorim să marcăm această aniversare cu o serie de articole care să urmărească adresările Papei Francisc către tinerele generații, prin expresii care au devenit emblematice.

Încă din primele zile ale pontificatului său, Papa Francisc s-a adresat tinerilor. În data de 24 martie 2013, în Duminica Floriilor, el și-a manifestat încrederea în tineri și convingerea că ei pot fi adevărați mesageri ai lui Isus Cristos:

„Voi aveţi o parte importantă în sărbătoarea credinţei! Voi ne aduceţi bucuria credinţei şi ne spuneţi că trebuie să trăim credinţa cu o inimă tânără, mereu: o inimă tânără, chiar la şaptezeci, optzeci de ani! Inimă tânără! Cu Cristos, inima nu îmbătrâneşte niciodată! Însă noi toţi ştim asta şi voi ştiţi bine asta că Regele pe care-l urmăm şi care ne însoţeşte este foarte special: este un Rege care iubeşte până la cruce şi care ne învaţă să slujim, să iubim”.

Papa, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului ce se celebrează în fiecare Duminică a Floriilor, nu a ezitat să spună că tinerii au o parte importantă în ceea ce privește trăirea și mărturisirea credinței. Este o exprimare „îndrăzneață”, într-un context social și politic în care este larg răspândită neîncrederea în tineri și desconsiderarea rolului pe care aceștia îl pot avea în construirea unei lumi mai bune.

De la început, Papa Francisc a arătat că îi ia în serios pe tineri și de aceea le-a propus, fără ezitare, lucruri înalte care să dea sens vieții lor. Nu s-a ferit să le vorbească despre cruce și despre dăruire:

„Vouă nu vă este ruşine de Crucea sa! Mai mult, o îmbrăţişaţi, pentru că aţi înţeles că în dăruirea de sine, în dăruirea de sine, în ieşirea din noi înşine, se află adevărata bucurie şi că El a învins răul cu iubirea lui Dumnezeu”.

Astfel, cu aceste îndemnuri, Sfântul Părinte a început un dialog sincer și deschis cu tinerii, arătându-le cât sunt de valoroși pentru Biserică, deoarece sunt atât de mult iubiți de Dumnezeu. O încredere care are menirea să se transforme într-o misiune esențială:

„Tinerii trebuie să spună lumii: este bine a-l urma pe Isus; este bine a merge cu Isus; este bun mesajul lui Isus; este bine a ieşi din noi înşine, la periferiile lumii şi ale existenţei pentru a-l duce pe Isus!”.

Biserica întreagă este invitată să imite atitudinea și exemplul Sfântului Părinte  și să-i însoțească pe tineri în descoperirea și urmarea lui Isus Cristos. Iar fiecare tânăr poate să se simtă încurajat de această dragoste a papei, care este un semn al dragostei lui Dumnezeu și a Bisericii sale, și să nu ezite să își construiască viața pe temelia prieteniei cu Cristos, pe care să-l vestească în orice moment din viața sa.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top