ZMT

Mesajul Papei Francisc pentru ZMT 2020: Provocarea unei transformări culturale

Sfântul Părinte se adresează întregii Biserici, și într-un mod special tinerilor, cu un Mesaj pentru Ziua Mondială a Tineretului 2020 care are tema: „Tinere, îți zic, scoală-te!” (Lc 7,14). Pornind de la episodul evanghelic al învierii fiului văduvei din Nain, papa Francisc oferă o profundă reflecție asupra semnificației expresiei a se ridica, ce face referință la înviere, la trezire la viață.

În mesaj, papa Francisc lansează tinerilor provocarea de a declanșa „o cotitură culturală”. Într-o cultură ce îi dorește pe tineri izolați și încovoiați asupra lumii virtuale, aceștia sunt invitați să treacă dincolo de virtual, să se ridice pentru „a visa”, „a risca”, „a se implica pentru a schimba lumea”.

Dorim să parcurgem temele principale ale mesajului Sfântului Părinte într-o traducere a noastră din limba italiană.

A merge împreună

În deschiderea mesajului, Sfântul Părinte amintește de drumul de reflecție asupra situației tinerilor din lumea întreagă întreprins de Sinodul Episcopilor cu tema „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”. Un drum care a continuat cu întâlnirea mondială din Panama și care se îndreaptă spre următoarea etapă, Lisabona, în anul 2022. A se ridica va marca drumul spre următoarea întâlnire mondială a tinerilor. Astfel tema pentru Ziua Mondială a Tineretului din anul 2021 va fi „Ridică-te! Te pun martor al celor pe care le-ai văzut!” (cf. Fap 26,16), iar anul 2022 va avea tema „Maria a pornit și s-a dus în grabă” (Lc 1,39).

Papa consideră că „evenimente de acest fel – Sinodul și Zilele Mondiale ale Tineretului – exprimă o dimensiune esențială a Bisericii: «a merge împreună»”. Pe acest drum, de fiecare dată când ajungem la o „piatră miliară”, suntem provocați de Dumnezeu și de viață să pornim din nou la drum. Iar tinerii sunt experți în privința acesta!

A vedea durerea și moarte

Isus face minunea învierii tânărului din Nain după o serie de atitudini și gesturi: „Când a văzut-o, Domnului i s-a făcut milă de ea şi i-a zis: «Nu plânge!». Apropiindu-se, a atins sicriul, iar cei care-l duceau s-au oprit” (Lc 7,13-14).

Comentând episodul, papa Francisc insistă asupra faptului că Isus avea o privire „atentă și nu distrată”, care îi permite, deși se află în mijlocul unei mulțimi, să întâlnească chipul plin de suferință al mamei care își pierduse fiul. Papa îndeamnă la o reflecție: „Cum este privirea mea? Privesc cu ochi atenți sau ca atunci când răsfoiesc cu rapiditate miile de fotografii din telefonul meu sau profilurile sociale?… În jurul nostru, însă uneori și în noi, întâlnim realități de moarte: fizică, spirituală, emoțională, socială. Ne dăm seama sau doar suportăm consecințele? Putem face ceva pentru a readuce viața? ”.

Situații de „moarte” sunt toate situațiile negative trăite de către tineri: experiențe extreme, lipsă de speranță, depresie, suicid, apatie, angoasă etc. Sfântul Părinte atrage atenția că tinerii atinși de astfel de situații plâng „fără ca cineva să asculte strigătul sufletului lor!”, în timp ce în jurul lor sunt atâtea priviri distrase și indiferente, ce păstrează distanța.

Papa îi îndeamnă pe tineri să stea departe de ceea ce poate să le aducă „moartea”: superficialitatea, gratificarea, narcisismul digital, materialismul etc. Pe termen lung acestea nu aduc altceva decât apatie și plictiseală.

A avea milă

Reflecția Sfântului Părinte se oprește asupra sensibilității lui Isus care se face părtaș la suferința aproapelui. „Durerea acelei mamei devine durerea sa. Moartea acelui fiu devine moartea sa” spune papa Francisc. Astfel, el le cere tinerilor: „Dragi tineri, nu lăsați să vi se fure această sensibilitate! Să ascultați mereu geamătul celui care suferă, să vă lăsați mișcați de cei care plâng și mor în lumea de azi.”

A se apropia și „a atinge”

Atingerea lui Isus este profetică, deoarece „apropierea îndrăznește mai mult și se face gest curajos pentru ca celălalt să trăiască”. Această atingere este „atingerea Divinului, care trece și prin iubirea umană autentică și deschide spații neașteptate de libertate, demnitate, speranță, viață nouă și plină”.

Cuvintele papei Francisc sunt profetice în acest context de epidemie! Mesajul a fost semnat în data de 11 februarie a.c. când situația îngrijorătoare dictată de coronavirus era la început. Astăzi, aceste cuvinte ale sale par să meargă împotriva tuturor restricțiilor de contact fizic în vederea limitării răspândirii virusului. Însă, tocmai într-un context de încercare și de frică „atingerea” solidarității este esențială: „Da, și voi tinerii puteți să vă apropiați de realitățile de durere și de moarte pe care le întâlniți, puteți să le atingeți și să generați viața precum Isus”.

„Tinere, îți zic, scoală-te!”

Papa remarcă faptul evanghelia nu pomenește numele tânărului pe care Isus îl învie. Asta înseamnă că „este o invitație adresată cititorului să se întruchipeze în el. Isus vorbește ție, mie, fiecăruia dintre noi și spune: «Scoală-te!»”. Încrederea în puterea lui Cristos de a ne ridica este un act de credință, iar primul pas este acceptarea să ne ridicăm.

Cuvântul lui Cristos nu este precum cuvintele la modă care exaltă încrederea excesivă în sine, ci este un cuvânt „divin și creator, care singur poate readuce viața acolo unde aceasta s-a stins”.

Nu întâmplător papa Francisc deschide exortația Christus vivit tocmai cu aceste cuvinte care scot în evidență noutatea vieții dăruite de Fiul lui Dumnezeu: „Cristos trăiește. El este speranța noastră și cea mai frumoasă tinerețe din această lume. Tot ceea ce atinge el devine tânăr, devine nou, se umple de viață.”

Viața nouă ca „înviați”

Prima reacție a tânărului înviat este să vorbească. O persoană care este atinsă de Cristos se exprimă, „manifestă fără frică și fără complexe ceea ce are în interior, personalitatea sa, dorințele sale, nevoile sale, visurile sale.”

A vorbi înseamnă și a fi în relație cu ceilalți. Papa profită de prima reacție a tânărului pentru a remarca faptul că „astăzi, deseori există «conexiune» dar nu și comunicare”. De aceea, avertizează că „folosirea dispozitivelor electronice, dacă nu este echilibrată, ne poate face să rămânem mereu lipiți de un ecran”. Pentru a evita un astfel de mod de viață, Sfântul Părinte lansează „provocarea unei cotituri culturale”.

O cotitură culturală

În ce constă provocarea papei Francisc pornind de la îndemnul „Scoală-te”?  „Într-o cultură ce îi dorește pe tineri izolați și încovoiați asupra lumii virtuale – spune Sfântul Părinte – să facem să circule acest cuvânt al lui Isus: «Scoală-te!». Este o invitație de a se deschide realității care trece dincolo de virtual. Acest lucru nu înseamnă a disprețui tehnologia, ci a o utiliza ca un mijloc și nu ca un scop. «Scoală-te!» înseamnă «visează», «riscă», «implică-te pentru a schimba lumea», reaprinde dorințele tale, contemplă cerul, stelele, lumea din jurul tău.” Papa speră că, datorită acestui mesaj răspândit de către tineri, „multe chipuri stinse de tineri din jurul nostru se vor reînsufleți și vor deveni mult mai frumoase decât orice realitate virtuală.”

Acesta este visul papei Francisc care îi îndeamnă pe tineri să creadă în pasiunile și în visurile lor: „Dragi tineri, care sunt pasiunile voastre și visurile voastre? Faceți să iasă la suprafață și, prin intermediul lor, propuneți lumii, Bisericii și altor tineri ceva frumos în domeniul spiritual, artistic, social”.

Biserica, mamă primitoare

În mama tânărului readus la viață o putem vedea pe Fecioara Maria, mama lui Isus și mama noastră. Putem vedea și Biserica, ce dorește să primească cu gingășie pe orice tânăr. „Prin orice fiu care moare, moare și Biserica, și prin orice fiu care învie, învie și ea” își încheie mesajul Sfântul Părinte.

Mesajul papei Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2020 este o încurajare pentru fiecare tânăr de a nu se opri în drumul său spiritual, de a menține dorința de a înainta pe calea sfințeniei și, mai ales, de a se ridica cu încredere dacă se găsește într-o situație apăsătoare. Încă o dată, este și un îndemn adresat întregii Biserici de a întinde mâna spre tineri și de a-i ajuta să se ridice la demnitatea chemării lor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top