Crăciun

Întâlnirea cu Irod

Ceva la care să te gândești

În orice pelerinaj sau călătorie spirituală avem nevoie de ghidare și îndrumare. Misiunea nu se întâmplă în vid. Dacă încercăm să facem voia lui Dumnezeu, cum aflăm unde vrea Dumnezeu să mergem?

Sfântul Matei ne spune că magii au ajuns la Ierusalim, cetatea sfântă. Dacă ar veni un Mesia, cu siguranță în Ierusalim vor găsi oameni care știau detaliile. Așa că magii ajung și încep să ceară informații despre steaua pe care au urmat-o și indicații către nou-născutul „rege al evreilor”.

Nu este de mirare că Irod a fost deranjat de acest lucru. El era conducătorul local, iar autoritatea sa venea de la romani. Dar orice Mesia, apărut ca un lider religios puternic, l-ar putea înlocui și lua puterea. Iar Irod se bucura foarte mult de puterea sa. Acum, unii străini au ajuns în cetate și încep să vorbească despre o profeție. Așa că Irod caută informații și cere o întâlnire secretă cu acești oameni care au făcut o călătorie atât de extraordinară. El este isteț. Are câțiva vizitatori dispuși să îi obțină informațiile de care are nevoie. Îi minte, spunând că vrea să afle unde este Isus, pentru a i se putea închina.

Călătorind prin Sfânta Scriptură

Matei 2, 1-10
După ce s-a născut Isus în Betleémul Iudeii în zilele lui Iród, regele, iată că au ajuns la Ierusalím nişte magi din Răsărit şi întrebau, spunând: „Unde este regele [nou]-născut al iudeilor? Căci am văzut steaua lui la răsărit şi am venit să-l adorăm”. Auzind aceasta, regele Iród s-a tulburat şi tot Ierusalímul împreună cu el. Adunându-i pe toţi arhiereii şi cărturarii poporului, a căutat [să afle] de la ei unde avea să se nască Cristos. Ei i-au spus: „În Betleémul Iudeii, căci aşa este scris de profet:
«Şi tu, Betleém, pământ al lui Iúda, nicidecum nu eşti cea mai mică dintre cetăţile de seamă ale lui Iúda; căci din tine va ieşi stăpânitorul care va păstori poporul meu, Israél»”.
Atunci Iród, chemându-i pe magi în secret, a aflat de la ei timpul precis când li s-a arătat steaua. Şi, trimiţându-i la Betleém, [le-]a spus: „Mergeţi şi informaţi-vă cu exactitate despre copil şi, când îl veţi fi găsit, făceţi-mi cunoscut şi mie ca să merg şi eu să-l ador!”. După ce l-au ascultat pe rege, au plecat şi iată că steaua pe care o văzuseră la răsărit mergea înaintea lor până când, venind, s-a oprit deasupra [locului] unde era copilul. Când au văzut steaua, au fost cuprinşi de o bucurie foarte mare.

Viața creștină este o călătorie spirituală în care învățăm și creștem, dar dacă dorim să călătorim cu magii, trebuie să conștientizăm că viața nu este o simplă navigare. Magii aveau o stea pe care să o urmeze, dar aceasta i-a condus inițial la un lider periculos și viclean, care a încercat să îi folosească ca agenți în folosul propriei puteri. Magii au intrat într-o lume politică, violentă și conspirativă. Suntem atât de obișnuiți cu partea uimitoare, de poveste și minunată a Nașterii, încât uităm că Isus s-a născut printre multe pericole, chiar din partea celor care doreau să-l găsească și să i se închine.

În acest moment, din povestirea sfântului Matei, soarta lui Isus este în mâinile magilor. Să presupunem că l-au găsit pe Isus și s-au dus imediat înapoi la Irod. Ce șansă ar fi avut acea familie, dacă magii i-ar fi dat lui Irod informațiile pe care și le dorea? Chiar și fără informația magilor, Irod decide însă să acționeze. Pe măsură ce povestea se desfășoară, vedem prezența puterii sale, frica și furia. Toate acestea trimit magii într-o direcție și pe Maria, Iosif și pruncul Isus în alta.

A călători cu magii înseamnă o acționa cu discernământ. A mărturisi despre Cristos nu este doar o veste bună, ci poate fi și o veste periculoasă. Este valabil și astăzi. Există oameni în lume care ar fi uciși de autorități dacă ar spune că l-au întâlnit pe Isus. Sunt oameni care stau înaintea lui închinându-se, și se întorc la casele lor în secret, fără știrea celorlalți, pentru a nu fi arestați sau uciși. Una dintre responsabilitățile vocației creștine este de oferi sprijin acestor oameni, a-i asigura că nu sunt singuri, a-i aminti în rugăciune, a-i ajuta în necazuri și de a construi o lume în care credința poate fi deschisă și împărtășită în mod liber.

Să fim aproape de toți oamenii care îl caută pe Isus și a căror călătorie îi aduce față în față cu Irod și să ne rugăm ca ei să se întoarcă întotdeauna în siguranță la casele lor.

Ceva de citit

Christus vivit, 75
Noi vrem să plângem pentru ca și societatea să fie mai mult mamă, pentru ca, în loc să ucidă, să învețe să dea naștere, pentru ca să fie promisiune de viață. Plângem când amintim acei tineri care au murit din cauza mizeriei și a violenței și cerem societății să învețe să fie o mamă solidară. Acea durere nu pleacă, ne însoțește la fiecare pas, pentru că realitatea nu poate fi ascunsă. Lucrul cel mai rău pe care-l putem face este să aplicăm rețeta spiritului lumesc care constă în a-i anestezia pe tineri cu alte știri, cu alte distrageri, cu banalități.

Ceva de făcut

Data viitoare când ești afară și în spațiile publice din comunitatea ta, uită-te la locuri precum secția de poliție, instanțele de judecată, birourile consilierilor sau primăria. Spune o rugăciune pentru toți cei care lucrează acolo, pentru ca ei să își facă munca corect și cu dreptate pentru toți.

Ceva pentru care să te rogi

Doamne,
Mă rog pentru toți cei care vin la judecată,
Care sunt testați și puși la îndoială,
Care sunt interogați.
Mă rog pentru toți cei care mărturisesc credința creștină
Știind că îi poate costa casa, biserica,
Traiul sau viața lor.
Îți mulțumesc pentru cei care îi protejează și îi hrănesc
Și mă rog pentru timpul
Când toți oamenii se pot ruga în pace și în siguranță.
Amin.

Mic exercițiu spiritual

Sfântul Matei ne spune că magii au fost ghidați de o stea pentru a-L găsi pe Isus și că au fost avertizați în vis să nu se întoarcă la Irod, ci să găsească un alt drum spre casă. După ce l-au găsit pe Isus, ce crezi că i-a călăuzit înapoi spre casele lor? Cine sau ce te-a ajutat în călătoria ta spirituală în perioadele mai întunecate și mai dificile ale vieții?

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top