Pelerinajul tinerilor la Cacica

Sărbătoarea credinţei de la Cacica

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a prilejuit prezenţa a mii de pelerini din ţară şi din străinătate la sanctuarul de la Cacica, în zilele de 14 şi 15 august 2019. Aceştia au răspuns îndemnului adresat de PS Iosif Păuleţ: „Rugaţi-vă pentru întreaga sfântă Biserică, pentru Sfântul Părinte papa Francisc; rugaţi-vă în mod special pentru Dieceza noastră de Iaşi ca să înflorească, spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea noastră a tuturor”. Noul episcop al Diecezei de Iaşi a participat pentru prima dată în calitate de păstor al comunităţii catolice din Moldova, împreună cu ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi, şi PS János Székely, episcop de Szobathelyi (Ungaria). Predicile din cadrul celebrărilor au fost ţinute de pr. Virgil Blaj, OFMConv., profesor de filozofie la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Cântările au fost intonate de corurile reunite din Bucovina, sub îndrumarea prof. Neli Tîrnovan şi însoţite la orgă de Anton Babiaş.

Programul a fost deschis miercuri, 14 august, de celebrarea penitenţială, care a avut menirea de a-i ajuta pe pelerini să redescopere milostivirea lui Dumnezeu şi să trăiască pelerinajul cu inima împăcată.

Un moment deosebit a fost sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului, de la ora 12.00, deoarece a fost prezidată de PS Iosif Păuleţ, pentru prima dată ca episcop de Iaşi, care i-a îndemnat călduros pe pelerini s-o cinstească pe Sfânta Fecioară Maria şi să implore mijlocirea ei puternică.

În jurul orei 12.30, mai mulţi tineri şi persoane consacrate au pornit spre sanctuarul Maicii Domnului în tradiţionalul Pelerinaj al Tinerilor la Cacica. Au parcurs distanţa de aproximativ 5 km, recitând rugăciunea Rozariului şi înălţând cântări de preamărire, fiind animaţi de părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Tineretului, precum şi de alţi preoţi. Ajunşi la sanctuar, au fost întâmpinaţi de PS Iosif şi părintele Anton Mărăndescu, OFMConv., rectorul sanctuarului din Cacica. Episcopul i-a felicitat pe tineri pentru curajul de a fi înfruntat soarele dogoritor pentru a oferi o mărturie de credinţă şi le-a oferit binecuvântarea.

După-amiază, pelerinii au avut ocazia să mediteze pătimirea lui Isus Cristos prin meditarea Căii Sfintei Cruci, conduse de părintele Cristian Blăjuţ, OFMConv. Tineri voluntari şi persoane consacrate au purtat crucea în jurul bisericii, însoţiţi fiind de sute de pelerini care au dorit să parcurgă acelaşi drum în semn de penitenţă.

A urmat apoi adoraţia euharistică, condusă de părintele Anton Damian, care i-a ajutat pe pelerini să se interiorizeze şi să îl preamărească pe Cristos din preasfântul sacrament.

La ora 18.00, a fost celebrată sfânta Liturghie animată de tineri, seminarişti şi persoane consacrate. Celebrarea a fost prezidată de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, împreună cu PS Iosif Păuleţ şi zeci de preoţi pelerini prezenţi la Cacica. La predică, Excelenţa Sa Mons. Miguel Maury Buendía şi-a exprimat bucuria de a celebra sfânta Euharistie alături de toţi cei prezenţi, purtând salutul papei. Îndemnul său a fost puternic: „Amintiţi-vă că purtaţi în inimile voastre legea lui Dumnezeu. Amintiţi-vă că Maria ne încurajează întotdeauna să ne întoarcem la legământul cu Domnul, încălcat de infidelitate sau păcat. Este uşor pentru noi să ajungem la Dumnezeu prin Maria”.

În ciuda vântului destul de puternic, privegherea mariană de la ora 22.00 a ţinut aprinsă în inimile pelerinilor dorinţa de rugăciune. Celebrarea a fost prezidată de PS Iosif Păuleţ, însoţit de ÎPS Miguel Maury Buendía, PS Aurel Percă şi PS Petru Gherghel. Lumânările aprinse, cântările în cinstea Sfintei Fecioare Maria, recitarea Rozariului şi procesiunea au învăluit sanctuarul de strălucire.

Ziua de 15 august a fost deschisă de sfânta Liturghie de la ora 6.00. Ploaia măruntă şi ora matinală nu i-au împiedicat pe credincioşi să-i aducă cinstire Sfintei Fecioare Maria. Credincioşii greco-catolici au avut ocazia de a participa la sfânta Liturghie în ritul bizantin, iar pelerinii de limbă maghiară, polonă şi germană au participat la celebrările euharistice în limba proprie.

Sfânta Liturghie solemnă a hramului a fost prezidată de ÎPS Miguel Maury Buendía, cu participarea celorlalţi episcopi, a zecilor de preoţi şi miilor de credincioşi sosiţi în pelerinaj la Cacica. Părintele predicator i-a ajutat pe pelerini să înţeleagă semnificaţia sărbătorii şi să imite modelul Sfintei Fecioare Maria. Spre finalul celebrării, icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost purtată în procesiune în jurul sanctuarului, ocazie cu care au fost binecuvântate obiectele religioase şi florile purtate de pelerini. Părintele Anton Mărăndescu, OFMConv., rectorul sanctuarului, a mulţumit tuturor persoanelor care s-au implicat în buna reuşită a sărbătorii şi a făcut un apel adresat mai ales autorităţilor civile de a sprijini refacerea turnului bisericii.

Întreaga organizare a pelerinajului a fost susţinută de efortul a o sută de voluntari din întreaga dieceză, coordonaţi de Oficiul pentru Pastoraţia Tineretului, care i-au slujit pe pelerini cu entuziasm şi devotament.

Toţi cei prezenţi la această sărbătoare deosebită au avut ocazia de a creşte în credinţă şi de a învăţa încă o dată de la Sfânta Fecioară Maria să-i spună Da lui Dumnezeu în orice situaţie din viaţa lor.

Fotografii de la pelerinaj poți vedea aici.

Fotografii cu voluntarii poți vedea aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top