Sinodul tinerilor

„Scoateți Sinodul tinerilor de pe hârtie!”

Aproximativ 250 de tineri din peste 110 țări au participat la al XI-lea Forum Internațional al Tinerilor cu titlul „Tineri în acțiune într-o Biserică sinodală”. Întâlnirea a fost convocată de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață și a avut loc în perioada 19-22 iunie la casa părinților carmelitani „Carmelul” din Sassone (Roma). La întâlnire au participat tineri reprezentanți ai Conferințelor Episcopale, ai asociațiilor și mișcărilor ecleziale și 17 tineri auditori la Sinodul ce a avut loc anul trecut.

La acest forum al tinerilor, România a fost reprezentată de Raluca Cocuț din Episcopia Romano-Catolică de Iași și Paul Sopon din Eparhia Greco-Catolică de Cluj – Gherla, desemnați de Comisia pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România.

Miercuri, 19 iunie

Al XI-lea Forum Internațional al Tinerilor, cu titlul „Tineri în acțiune într-o Biserică sinodală”, s-a deschis miercuri, 19 iunie, la Sassone (Roma). Participă peste 250 de delegați ai Conferințelor Episcopale, ai mișcărilor și ai asociațiilor care își desfășoară activitatea în cadrul Bisericii.

Card. Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, organismul care organizează și coordonează această activitate, i-a întâmpinat miercuri dimineața pe participanți cu salutul său călduros, asigurându-i pe toți de ospitalitatea și deschiderea Bisericii. În salutul său, a povestit celor prezenți despre întâlnirea sa cu Papa Francisc. Sfântul Părinte i-a spus atunci: „Tinerii nu sunt o parte importantă din Biserică. Ei sunt Biserica”.

Card. Kevin Farrell a încurajat tinerii prezenți la forum, făcând referire chiar la persoana lui Isus:

„Cristos era de vârsta voastră. Nimeni nu s-a gândit că un tânăr va avea idei care să dureze 2000 de ani. Dar Isus a avut”.

Salutând pe cei prezenți, Card. Lorenzo Baldisseri, secretarul general al Sinodului Episcopilor, a amintit că tinerii trebuie să fie subiectele, nu obiectele cuiva și că ochii noștri se află pe față tocmai pentru a privi înainte, nu înapoi, dar mereu învățând din trecut.

Activitatea din prima dimineață a continuat cu mesajul părintelui Giacomo Costa, care a trasat parcursul sinodului folosindu-se de patru cuvinte cheie: tineri, credință, vocație, însoțire.

Doi tineri auditori ai sinodului au povestit apoi despre experiența lor din luna octombrie a anului trecut. Gioele Anni (Italia) a subliniat faptul că o Biserică tânără nu este alcătuită doar din cei tineri ca vârstă, ci din toți aceia care cred că Isus Cristos trăiește. Joyce Zako (Uganda) a menționat faptul că Papa a motivat semnificativ tinerii să participe activ la lucrările sinodului în vizita sa apostolică din Uganda. Apoi a construit imaginea pastorației tineretului din țara sa dinainte, din timpul și după sinod.

Alți patru auditori au povestit cele mai emoționante momente din timpul Sinodului de anul trecut, iar o tânără din Austria a vorbit despre egalitatea între femei și bărbați în ceea ce privește rolurile de leadership în Biserică.

După-amiaza zilei de miercuri a fost rezervată discuțiilor în grupuri de lucru. Tinerii delegați au vorbit despre parcursul sinodal și impactul acestuia în comunitățile locale, precum și despre rezultatele pe care ei le observă în viața de fiecare zi a comunității. De asemenea, un punct important al discuțiilor în grupuri a fost implicarea tinerilor în roluri de conducere, de decizie, la nivelul Bisericii locale. Tinerii au subliniat: „De multe ori suntem auziți, dar nu înțeleși”.

După momentul de împărtășire a concluziilor, a urmat sfânta Liturghie, care a încheiat activitatea primei zile. Deși celebrată în limba franceză, de Card. Lorenzo Baldisseri, a fost cu adevărat o sărbătoare a națiunilor. La cuvântul de învățătură, Eminența Sa a amintit tinerilor că trebuie să fie mereu pregătiți să slujească lumea cu curaj, determinare și trăindu-și vocația. „Dumnezeu este absolutul”, a mai spus cardinalul.

Joi, 20 iunie

A doua zi a Forumului Internațional al Tinerilor a început cu Lectio Divina sub coordonarea prof. Rosalba Manes. Reflecția din cadrul acestei rugăciuni a avut la bază fragmentul evanghelic care prezintă întâlnirea discipolilor de la Emaus cu Isus Înviat. În cadrul meditației, Rosalba a subliniat că toți oamenii, femei și bărbați, pot experimenta iubirea lui Dumnezeu, milostivirea lui Dumnezeu. „Tatăl nu locuiește în Cer ca și cum ar sta într-o mansardă, într-un pod. Dumnezeu locuiește în Cer pentru că este un tată fără sfârșit, fără granițe, fără limite”.

Subsecretarul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, dr. Linda Ghisoni, a luat apoi cuvântul, mulțumind tinerilor pentru ca au acceptat să fie protagoniști, să călătorească și să vină la Roma pentru Forum. „Fiecare dintre voi este martorul lui Cristos care locuiește în voi, iar asta poate schimba lumea. Schimbă lumea”.

Conferința din cea de-a doua dimineață a fost susținută de prof. Robert Cheaib, care a prezentat exortația apostolică Christus Vivit (ChV) din perspectiva a trei mari sfere:

  1. Cristos te iubește. Referindu-se în mod deosebit la numărul 112, a fost evidențiată în primul rând certitudinea că Dumnezeu ne iubește întotdeauna prin cineva. Iubirea lui Isus este personală, ne dă identitate. Dar noi? L-am întâlnit pe acest Isus care iubește pe fiecare?
  2. Cristos te salvează. Prof. Cheaib a amintit tinerilor delegați că Dumnezeu privește în ochii și în inima fiecăruia. El îi cunoaște și îi primește pe toți așa cum sunt.
  3. Cristos a înviat. El este viu. Pornind de la numărul 134, a fost subliniat faptul că și noi trebuie să începem să trăim de astăzi. Să-l primim pe Duhul Sfânt și să facem primul pas. Domnul va rămâne aproape de noi, iar Duhul Sfânt ne va ajuta să-l recunoaștem.

În încheiere, prof. Cheaib s-a adresat tuturor celor prezenți: „Înainte să începeți să alergați, sper din toată inima să începeți să zburați, să plutească inima voastră în iubirea lui Dumnezeu”.

Continuând intervențiile din prima parte a zilei, după o scurtă sesiune de întrebări, patru tineri din Elveția, Ucraina, Ecuador și Papua Noua Guinee au vorbit despre Exortația apostolică Christus vivit. Apoi, tinerii din audiență au putut interveni în legătură cu exortația apostolică, despre cum se face cunoscut acest document în realitățile locale, ce idei de implementare există la nivel mondial și care sunt provocările în aplicarea învățăturii din exortație.

Ultimul moment al dimineții a fost masa rotundă cu unii dintre responsabilii cu pastorația Tineretului (SUA, Australia, Marea Britanie, Liban, Zambia și Indonezia), despre activitatea oficiilor de tineret în Bisericile locale. Laici sau preoți, cu toții i-au îndemnat pe cei care lucrează cu tinerii să-i întâlnească și să-i însoțească acolo unde sunt. A încerca în mod forțat să îi aducă în propria zonă de confort nu aduce beneficii nimănui.

Ca în prima zi, după-amiaza a fost rezervată grupurilor de discuții și împărtășirilor. Tematicile de joi au fost impactul Exortației apostolice Christus vivit în realitățile locale și care sunt cele mai importante lucruri din această exortație de care au nevoie tinerii din propriile comunități. Dezvoltând aceste subiecte, tinerii au exprimat necesitatea identificării unei modalități prietenoase și comprehensibile de prezentare și aprofundare a Exortației apostolice Christus vivit. A fost subliniată și nevoia unei mai bune colaborări intergeneraționale, susținând și ajutând tinerii să-și descopere potențialul, precum și provocarea de a determina liderii religioși (episcopi, preoți) să citească și să trăiască Exortația apostolică Christus vivit.

Programul celei de-a doua zile a Forumului Internațional al Tinerilor s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii în limba spaniolă și participarea la Adorația Euharistică în sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului. La cuvântul de învățătură, părintele Alexandre Awi Mello, secretarul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a evidențiat bucuria de a celebra această mare sărbătoare împreună, numind-o coincidența lui Dumnezeu.

Referindu-se la textul Evangheliei zilei, el a subliniat faptul că Domnul are nevoie de colaborarea fiecăruia. Cele cinci pâini sunt simbolul mâinilor noastre, al contribuției noastre prin cinci atitudini: protagonismul (ChV 174), bucuria (ChV 135), comuniunea (ChV 241), spiritualitatea (ChV 155) și slujirea (ChV 174). Acestea sunt cele cinci pâini de care Biserica de azi are nevoie.

Vineri, 21 iunie

Ziua de vineri s-a deschis cu rugăciunea Laudelor. Apoi, părintele Rossano Sala, secretar special al Sinodului tinerilor, a vorbit delegaților prezenți la Roma despre chemarea la prietenia cu Dumnezeu. Noi suntem cu toții pe pământ o misiune, nu fiecare pentru fiecare. Vocația este întotdeauna pentru ceilalți. „Când Dumnezeu te cheamă, nu se gândește mai întâi la tine, se gândește la ceilalți”.

Apoi părintele, făcând trimitere la Exortația apostolică Christus Vivit, numărul 286, a amintit care este cea mai mare întrebare în discernământ: „Pentru cine sunt eu?”, și apoi „Pe cine trebuie să fac fericit ca să fiu fericit?”. El a mai vorbit și despre autosuficiența și clericalismul atât de dăunătoare Bisericii și comunităților.

Părintele Alexandre Awi Mello, secretarul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a intervenit apoi, vorbind tinerilor prezenți la Forum mai întâi despre deciziile pe care trebuie să le ia fiecare pentru a pune în aplicare concluziile Sinodului. Aceste decizii nu pot fi luate împreună.

S-a discutat apoi cum putem continua acest parcurs al Sinodului tinerilor în Bisericile noastre locale. Una din atitudinile pastorale fundamentale este însoțirea. Această însoțire, ca expresie a Bisericii Mamă, oferă încredere, oferă curaj și siguranță, prețuire. Iar la această însoțire suntem chemați cu toții. „Comunitatea este ca o salată de fructe. Fiecare trebuie să-și păstreze aroma și să contribuie la gustul final”.

Uneori a acționa pentru tineri cere resurse financiare. Ce facem atunci când o mașină de spălat este mai importantă decât a investi în tinerii Bisericii? Misiunea încredințată tinerilor prezenți la Forum de părintele Alexandre la finalul intervenției sale este una curajoasă: „Aceasta este munca voastră: căutarea și crearea de noi alianțe. Scoateți Sinodul tinerilor de pe hârtie și din buna intenție: vorbiți cu episcopii, cu preoții și luați atitudine! Dacă episcopul meu nu crede în mine, îl am pe Isus care crede. Și încă mai mult!”

După-amiaza de lucru din ziua de vineri a fost deschisă de doi resprezentanți din partea Vatican News care au prezentat tuturor celor prezenți proiectul media pentru Exortația apostolică Christus vivit. Au urmat apoi împărtășirile din grupurile de lucru, care s-au întâlnit înainte de prânz și au discutat despre ce va purta fiecare în Bisericile locale de la acest forum. Sunt multe lucruri și idei care au răsunat în aceste zile, dar cele mai gălăgioase sunt a ieși din zona de confort, a lua atitudine, a te face auzit și a răspunde cu mult curaj și multă perseverență provocărilor.

Ultima parte a lucrărilor Forumului a fost coordonată de Dorota Abdelmoula. Au luat cuvântul părintele Alexandre Awi Mello, părintele Rossano Sala și părintele João Chagas, responsabilul secțiunii de tineret din cadrul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață.

Părintele Alexandre Awi Mello a vorbit despre cum putem împărți responsabilitatea în Biserică. Tinerii nu trebuie să fie obiecte ale activităților Bisericii, ci protagoniști, coautori, coresponsabili. În acest sens, Dicasterul intenționează să creeze o comisie alcătuită din tineri din toată lumea pentru eventuale consultări și propuneri viitoare. „Prin voi, Biserica are prezent, Biserica are viitor. Văd în cuvintele voastre profunzime, văd dorința de a trăi o viață corectă, cu sens. Îmi dați speranță!”

Părintele João Chagas a trecut în revistă câteva idei importante discutate în aceste zile, câteva momente deosebite, câteva concluzii care rezultă din toată activitatea Forumului. În aceste câteva zile, a fost evident că Isus trăiește, că Biserica trăiește și este tânără.

Părintele Rossano Sala a amintit tinerilor participanți la Forum că, în momentul întoarcerii acasă, începe munca: a crea punți, a lua inițiativă, a lucra pentru Isus. Tot ceea ce am început aici, în cadrul Forumului, continuă acasă.

Sâmbătă, 22 iunie

Ultima zi a Forumului Internațional al Tinerilor și-a desfășurat activitatea în cetatea Vaticanului. A fost celebrată sfânta Liturghie în Bazilica „Sfântul Petru”, de către Card. Kevin Farrell. La cuvântul de învățătură, Eminența Sa a pus în lumina pelerinajului prezența tinerilor în bazilică și în Vatican. Astăzi, și noi putem să fim umpluți de viață atunci când întâlnim persoana lui Isus Cristos în cei din jurul nostru. „Suntem chemați să predicăm persoana lui Isus în această lume, dar pentru aceasta este nevoie să o întâlnim și să o cunoaștem. Să trăim ca el. Nu mai contează atât de mult ceea ce spunem. Contează ceea ce facem. Ceea ce suntem”.

După sfânta Liturghie, a urmat audiența cu Sfântul Părinte Papa Francisc, în Sala Clementină din Vatican. A luat cuvântul mai întâi card. Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață. Apoi, unul dintre tinerii prezenți la Forum s-a adresat Sfântului Părinte aducând în numele tuturor disponibilitatea de a merge împreună cu Biserica pentru a-l vesti pe Cristos Viu lumii întregi.

Apoi, Papa Francisc s-a adresat tuturor celor prezenți: „Voi, dragi tineri, sunteţi chemaţi să fiţi lumina în noaptea atâtor tineri de vârsta voastră care încă nu cunosc bucuria vieţii noi în Isus. […] Într-o lume în care sunt tot mai multe diviziuni şi diviziunile aduc cu sine conflicte şi duşmănii, voi trebuie să fiţi mesajul de unitate, că merită urmat acest drum. Numai mergând împreună vom fi cu adevărat puternici. Cu Cristos, Pâinea vieţii care ne dă forţă pentru drum, să ducem lumina focului său în nopţile din această lume!”

La finalul intervenției sale, fiecare s-a rugat, împreună cu Papa, Bucură-te, Marie în propria limbă, rugăciunea fiind urmată de binecuvântarea Sanctității Sale. Apoi, Sfântul Părinte a salutat personal pe toți participanții la forum. A fost o bucurie imensă care, purtată acasă, cu siguranță va da rod în viața tinerilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top