Spiritualitate

Cum arată iertarea

Toată lumea o dă în bară.
Nimeni nu este perfect și toți facem greșeli

A încurca cine suntem cu ceea ce facem este o capcană. Ne împiedică să ne vedem pe noi înșine și pe alții așa cum suntem cu adevărat. Cu toții cădem în această capcană din când în când. Toată lumea o dă în bară. Nimeni nu este perfect și toți facem greșeli. Uneori facem o alegere rea, gândindu-ne că este bună. Alteori, știm cu siguranță că nu este o alegere bună și o facem oricum. Aceasta este parte din viață.

Marele pericol vine din faptul că permitem ceea ce facem greșit să definească cine suntem.

De la începutul timpurilor, de la cei mai mari filozofi până la oamenii simpli, toți s-au întrebat cine sunt și pentru ce sunt aici. Găsirea răspunsurilor la aceste mari întrebări ale vieții se află în centrul motivațiilor și acțiunilor noastre. Toată lumea vrea să-și cunoască identitatea și scopul. Viața se transformă într-o plimbare periculoasă când cădem în capcana de a permite ca ceea ce facem să definească cine suntem. Când avem mari realizări, o mulțime de lucruri, putere și bogăție – atunci suntem apreciați și buni și iubiți. Când facem greșeli, pierdem poziția sau influența, ne pierdem posesiunile și averea – atunci nu mai contăm și ne pierdem identitatea și scopul.

Acest lucru face ca iertarea să fie atât de dificilă.

Dacă cineva mă rănește și eu las ceea ce a făcut să definească cine este, atunci văd doar acțiunea sa. Acțiunea este întotdeauna greșită. Întotdeauna doare. Deci, persoana este întotdeauna greșită și întotdeauna rănește. Și nu pot ierta.

Dacă cineva mă rănește și eu văd lucrurile așa cum sunt, atunci voi înțelege că aceasta este o altă persoană chemată să fie cea mai bună versiune a sa. Văd că acțiunea ei a fost greșită și mi-a făcut rău, dar văd și că suntem cu toții în aceeași călătorie, că și eu am făcut greșeli la fel ca și ea. Mai mult, văd că cea mai bună versiune a mea este iertatoare și liberă de povara amărăciunii. Când văd lucrurile în mod corect, pot ierta ceea ce a făcut doar privind la cine este și cine sunt.

În același mod, dacă fac ceva greșit și las ca ceea ce am făcut să definească cine sunt, atunci tot ce văd este eșecul meu. Acțiunea este întotdeauna greșită, mă face să decad, așa că am greșit și nu pot să mai fiu cine eram la început. Nu pot să mă iert.

La fel, dacă văd lucrurile așa cum sunt, atunci văd că sunt într-o călătorie spre a deveni cea mai bună versiune a mea. Văd fiecare acțiune ca un pas către sau mai departe de acest sine și când mă îndepărtez, în mod intenționat sau neintenționat, știu că fiecare moment este o altă șansă de a face un pas înapoi în direcția bună. Mă iert pentru că știu că cea mai bună versiune a mea este iertătoare. Mă concentrez pe a face următorul lucru corect.

Acesta este secretul pentru a te ierta și a ierta pe alții: să te vezi pe tine însuți și pe ceilalți pentru cine sunteți cu adevărat, nu pentru ceea ce ați făcut. Dar cel mai important, iată ce m-a învățat Biblia despre cum arată iertarea:

Iertarea este necesară pentru vindecare

Resentimentele, mânia și insistența asupra felului în care cineva te rănește te mănâncă pe dinăuntru. Sunt o barieră imensă în găsirea vindecării și a păcii. Dumnezeu promite că, dacă îi căutăm fața în locul răzbunării, el va aduce vindecare.

„Să fie îndepărtate dintre voi orice amărăciune, furie, mânie, răcnet, blasfemie şi orice răutate! Dimpotrivă, fiţi buni unii faţă de alţii, înţelegători, iertându-vă unii pe alţii, aşa cum şi Dumnezeu v-a iertat în Cristos!” – Efeseni 4,31-32

Iertarea ne face mai umani

Dumnezeu ne-a creat și are visuri incredibile pentru noi. El știe lucrurile care ne vor face întregi și ne vor ajuta să prosperăm. Biblia vorbește în mod repetat despre mila lui Dumnezeu. El își iartă poporul și ne iartă și pe noi, din nou și din nou. Numai dacă îl imităm pe Dumnezeu în mila și iertarea lui putem fi cu adevărat tot ceea ce ne-a creat să fim.

„Care Dumnezeu este ca tine, care suporți nelegiuirea și treci peste răzvrătirea restului moștenirii tale? Nu-și ține pe veci mânia, pentru că iubește îndurarea.” – Miheia 7,18

Iertarea este esențială pentru a putea iubi

Cel mai important cuvânt din orice relație nu este dragostea, ci iertarea. În timp ce ne străduim să devenim o versiune mai bună a noastră, putem uneori eșua. Putem răni oamenii pe care îi iubim, iar uneori ei ne fac rău. Dacă prețuim cu adevărat relațiile noastre cele mai apropiate, vom practica iertarea. Vom cere iertare și vom oferi iertare altora.

„Iubirea este îndelung răbdătoare, iubirea este binevoitoare, nu este invidioasă, iubirea nu se laudă, nu se umflă. Ea nu se poartă necuviincios, nu caută ale sale, nu se mânie, nu ţine cont de răul [primit]. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.” – 1Corinteni 13,4-6

Iertarea este grea

Iertarea este esențială pentru vindecare, pentru a fi ceea ce Dumnezeu ne-a făcut să fim și pentru a iubi. Dar nu este ușor. Va durea. Cerințele sunt mari – dar merită. Uită-te la ce preț a plătit Isus să ne ierte pentru păcatele noastre. A ales crucea pentru a ne ierta.

„Atunci Isus a spus: «Tată, iartă-i, căci nu ştiu ce fac!».” – Luca 23,34

Iertarea nu este magică

Cuvintele „Eu te iert” nu sunt cuvinte magice. Trebuie să continui să ierți din nou și din nou, deoarece vindecarea necesită timp. Probabil că va trebui să te confrunți cu aceeași durere în mod repetat. De fapt, cele mai profunde dureri pur și simplu nu se vindecă într-o clipă; iertarea are nevoie de timp. Și asta e în regulă.

„Atunci, Petru, apropiindu-se, i-a zis: «Doamne, de câte ori să-l iert pe fratele meu care greşeşte împotriva mea? De şapte ori?». Isus i‑a spus: «Nu-ţi spun până la şapte ori, ci până la şaptezeci de ori şapte».” – Matei 18,21-22

Iertarea te păstrează responsabil

Una dintre povestirile mele preferate din Biblie este atunci când Isus salvează o femeie de la a fi ucisă cu pietre pentru adulter. El îi spune femeii să meargă și să nu mai păcătuiască. Acesta este un element esențial în iertare pentru a vindeca o relație: să-ți asumi responsabilitatea pentru tot ceea ce ai făcut, fără scuze, și să te angajezi că această greșeală nu se va mai repeta cu intenție.

„Ea i-a zis: «Nimeni, Doamne». Isus i-a spus: «Nici eu nu te condamn; mergi, de acum să nu mai păcătuieşti!».” – Ioan 8,11

Iertarea nu se face de unul singur

Alexander Pope a spus odată: „A greși este omenește; a ierta este divin”. Noi nu putem face nimic fără harul lui Dumnezeu, nu putem ierta. Când îl lăsăm pe Dumnezeu înăuntru, când ne încredem și ne bazăm pe el, vom găsi pacea, vindecarea și forța de a ierta. Ținând în continuare la resentimente, nu ne-am lăsa vindecați și nu l-am lăsa pe Dumnezeu să lucreze în viața noastră așa cum își dorește El.

„Caută-ţi bucuria în Domnul şi el îţi va da după cererile inimii tale!” – Psalmul 37(36),4

Pentru a ierta, trebuie să ne deschidem inimile unei iubiri care nu provine din noi. Trebuie să ne deschidem durerea la dragostea lui Dumnezeu. Doare? Da. Vor fi zile când această durere te va pierde în lacrimi. Dar trebuie să fii hotărât că resentimentele nu-ți vor inunda sufletul. În schimb, iartă și dăruiește-ți inima lui Dumnezeu. Ori de câte ori te rogi, așteaptă să simți că ești cu El. Petrece pur și simplu timp cu Dumnezeu, lăsându-l să țină și să-ți vindece inima.

Dumnezeu este incredibil de bun. Noi avem luptele noastre, dar iertarea este în prim plan – și aduce atâta bucurie, pace și iubire vieții noastre. Refuză să lași resentimentele să domine. Dorește-și să fii întreg și roagă-te să-l lași pe Dumnezeu să lucreze în tine!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top