Evenimente

Sesiunea de primăvară a Comisiei pentru Pastorația Tineretului

În perioada 11-13 martie Comisia pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER) s-a reunit în sesiunea de primăvară. Gazda întâlnirii a fost Arhidieceza de București, iar lucrările s-au desfășurat la comunitatea Congregației Sfântului Iosif – Iosefinii lui Murialdo din Popești-Leordeni. La întâlnire au participat reprezentanți din toate cele 12 dieceze și eparhii de pe teritoriul României. Lucrările comisiei au fost coordonate de părintele Felix Roca, responsabilul Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului.

În prima parte a întâlnirii, delegații au fost primiți în audiență la Nunțiatura Apostolică în România de către Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía. Aici, discuțiile au avut în prim plan raportul pe care tinerii îl au cu Biserica și cu păstorii. Nunțiul apostolic a subliniat necesitatea de a descoperi împreună noi modalități de lucru în pastorația tineretului și a îndemnat la curaj în fața provocărilor acestor timpuri. Atmosfera a fost prietenoasă iar responsabilii au fost asigurați de susținerea reprezentantului Sfântului Scaun în România.

A urmat apoi vizita la PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București. Acesta a vorbit în special despre vizita Papei Francisc în România.  

În a doua parte a întâlnirii au avut loc discuțiile cu privire la activitatea comisiei. Pe ordinea de zi s-au regăsit aspecte despre Ziua Mondială a Tineretului (ZMT), Sinodul tinerilor, Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC) din 2021 și vizita Papei Francisc în România.

Mai întâi s-au oferit informații despre modul în care grupul din România s-a organizat pentru ZMT din Panama. S-a prezentat programul și activitățile la care acesta a luat parte, s-au căutat soluții la dificultățile organizatorice care au apărut între timp și s-au lansat deja câteva idei pentru participare la următoarea ediție a ZMT de la Lisabona.

Actualizarea Sinodul tinerilor a constituit o temă importantă de discuții. În cadrul comisiei s-au făcut mai multe propuneri pentru tinerii din România care urmează a fi aprofundate și aplicate. Câteva detalii despre pregătirile pentru INTC au fost oferite responsabililor diecezani și eparhiali și fiecare a fost încurajat să se implice în munca de promovare și organizare a evenimentului din 2021.

În ceea ce privește vizita Sfântului Părinte în România, membrii comisiei au încercat să identifice cele mai bune variante de implicare a cât mai multor tineri, nu doar prin voluntariat, astfel încât aceștia să simtă cu adevărat că sunt protagoniști. S-au făcut mai multe propuneri atât de formare, cât și de promovare a evenimentului, care să aibă caracter unitar și să reprezinte tinerii din România.

Marți după-amiază, în mijlocul participanților a sosit și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, care a participat la o parte din discuții. Acesta a luat pulsul în ceea ce privește contactul cu tinerii în dieceze și eparhii, apoi a insistat că această legătură trebuie bine păstrată, chiar „ținută cu dinții”, indiferent de numere. E foarte important ca acest contact să rămână constant și să existe mereu deschidere și disponibilitate. Activitatea în pastorația tineretului este o urgență care trebuie prioritizată întotdeauna, pentru că o parte din tineri se pierd din ce în ce mai mult, se îndepărtează și nu mai participă, nu se mai implică. ÎPS Ioan Robu a recomandat ca, în mod deosebit, preoții tineri să identifice metode noi și să completeze astfel ceea ce au învățat de la înaintașii lor. Legătura personală și continuă cu tinerii contează extraordinar de mult, în ciuda numeroaselor mijloace de comunicare. Excelența Sa a rămas în mijlocul responsabililor diecezani și eparhiali și la celebrarea sfintei Liturghii.

Întâlnirea de la Popești Leordeni a fost intensă, rodnică și cu multe idei și inițiative care să vină în sprijinul implicării tinerilor în Biserica locală, în parohii și comunități. Pregătirile pentru toate evenimentele mari care se apropie continuă, iar tinerii, prin oficiile de tineret, dar mai ales la recomandarea Papei Francisc, sunt invitați să aibă un rol din ce în ce mai semnificativ.

Fotografii de la eveniment se găsesc aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top