ZMT

Tineri din Dieceza de Iași la Ziua Mondială a Tineretului din Panama

Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) este o minunată „invenţie” a Sfântului Ioan Paul al II-lea. Aceste întâlniri au umplut de entuziasmul credinţei milioane de tineri, au atins inimile cele mai împietrite, au alinat cele mai adânci suferinţe şi au arătat lumii întregi că atunci când tinerii sunt apăraţi, stimaţi şi încurajaţi pot face lucruri minunate. Papa Francisc i-a îndemnat de mai multe ori pe tineri să participe la acest eveniment.

Tema celei de-a XXXIV-a Zi Mondială a Tineretului este: „Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău” (Lc 1,38). Aceasta va avea loc în perioada 22-27 ianuarie 2019, în capitala statului Panama. Acolo se vor aduna sute de mii de tineri din întreaga lume.

Întâlnirea din Panama va fi precedată de Zilele în Dieceze, în perioada 16-20 ianuarie, timp dedicat experienţelor de credinţă, activităţilor caritative şi momentelor culturale în diecezele din Panama și Costa Rica. Este deja o tradiţie a Zilelor Mondiale ale Tineretului ca diecezele ţării care găzduieşte evenimentul să ofere tinerilor pelerini posibilitatea de a cunoaşte mai bine spiritualitatea şi cultura locală. Vor fi organizate activităţi diferite: întâlniri cu comunitatea catolică a locului, momente de rugăciune şi pelerinaje, adeziuni la proiecte sociale şi misionare, manifestări muzicale, artistice, gastronomice, etc.

Împreună cu mulţimea de tineri din întreaga lume, şi tinerii români au ocazia de a creşte în credinţă şi de a o mărturisi participând la Ziua Mondială a Tineretului din Panama. Aceasta este o experienţă profundă, într-un fel unică, de comuniune a Bisericii universale: tineri din toate colţurile lumii uniţi de aceeaşi credinţă în Isus Cristos; în diversitatea raselor, limbilor şi culturilor; în jurul Sfântului Părinte; pentru a se ruga, a sărbători şi a se cunoaşte; pentru a spune lumii întregi: „Cristos nu ne răpeşte nimic, ci ne dăruieşte totul!”

Astfel, din România va participa un grup de 40 de pelerini, dintre care opt preoți, însoțiți de PS László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea, care va susține și catehezele în limba română. Ei provin din mai multe dieceze și eparhii ale țării și sunt coordonați de Oficiul Național pentru Pastorația Tineretului. De asemenea, trei voluntari români vor oferi disponibilitatea și slujirea lor pentru buna desfășurare a evenimentelor din capitala Panama.

Din Dieceza de Iași vor participa 14 tineri, doi preoți și un voluntar.

Pelerinii din România vor poposi mai întâi în Changuinola, oraș din Prelatura Bocas del Toro din Panama, pentru Zilele în Dieceze. Aici vor cunoaște cultura și stilul de viață al panamezilor și se vor întâlni cu preoții români din Dieceza de Iași care slujesc deja de câțiva ani în Panama.

Pelerinajul tinerilor din România la Ziua Mondială a Tineretului Panama va putea fi urmărit în fotografii pe pagina oficială de Facebook a întâlnirii: Ziua Mondială a Tineretului. Pe site-ul oficial www.panama2019.pa vor fi adăugate, pe parcursul întâlnirii, mai multe informații, noutăți și știri.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top