Video

Videomesajul Papei Francisc pentru ZMT Panama

Dragi tineri,

Ne apropiem de Ziua Mondială a Tineretului care se va celebra în Panama în luna ianuarie şi va avea ca temă răspunsul Fecioarei Maria la chemarea lui Dumnezeu: „Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!” (Lc 1,38).

Cuvintele sale sunt un „da” curajos şi generos. Da-ul celui care a înţeles secretul vocaţiei: a ieşi din noi înşine şi a ne pune în slujba altora. Viaţa noastră găseşte semnificaţie numai în slujirea lui Dumnezeu şi a aproapelui.

Există mulţi tineri, credincioşi sau necredincioși, care la sfârşitul unei perioade de studii arată dorinţa de a-i ajuta pe alţii, de a face ceva pentru cei care suferă. Aceasta este forţa tinerilor, forţa voastră a tuturor, aceea care poate schimba lumea; aceasta este revoluţia care poate înfrânge „puterile tari” de pe acest pământ: „revoluţia” slujirii.

A ne pune în slujba aproapelui nu înseamnă numai a fi gata pentru acţiune; trebuie să ne punem în dialog cu Dumnezeu, în atitudine de ascultare, aşa cum a făcut Maria. Ea a ascultat ceea ce îi spunea îngerul şi apoi a răspuns. Din acest raport cu Dumnezeu în tăcerea inimii descoperim identitatea noastră şi vocaţia la care Domnul ne cheamă, care se poate exprima în diferite forme: în căsătorie, în viaţa consacrată, în preoţie… Toate acestea sunt moduri pentru a-l urma pe Isus. Important este să descoperim ce anume aşteaptă Domnul de la noi şi să avem curajul de a spune „da”.

Maria a fost o femeie fericită pentru că a fost generoasă în faţa lui Dumnezeu şi s-a deschis la planul pe care-l avea pentru ea. Propunerile lui Dumnezeu pentru noi, ca aceea pe care a făcut-o Mariei, nu sunt pentru a stinge visele, ci pentru a aprinde dorinţe; pentru a face în aşa fel încât viaţa noastră să aducă rod, să facă să apară multe zâmbete şi să îmbucure multe inimi. A da un răspuns afirmativ lui Dumnezeu este primul pas pentru a fi fericiţi şi a face fericite multe persoane.

Dragi tineri, să aveţi curajul de a intra fiecare în propriul interior şi de a-l întreba pe Dumnezeu: ce vrei de la mine? Lăsaţi ca Domnul să vă vorbească şi veţi vedea viaţa voastră transformându-se şi umplându-se de bucurie.

Înainte de Ziua Mondială a Tineretului din Panama, de acum apropiată, vă invit să vă pregătiţi, urmând şi participând la toate iniţiativele care sunt realizate. Vă va ajuta să mergeţi spre această ţintă. Fie ca Fecioara Maria să vă însoţească în acest pelerinaj şi ca exemplul său să vă determine să fiţi curajoşi şi generoşi în răspuns.

Drum bun spre Panama! Şi vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Pe curând.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

(preluare de pe www.ercis.ro)

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top