Evenimente

Visaţi măreţ!

Papa Francisc a făcut o vizită pastorală în Diecezele Piazza Armerina și Palermo, în Italia, în ziua de 15 septembrie 2018, cu ocazia comemorării liturgice a Fericitului Pino Puglisi, preot sicilian ucis în urmă cu 25 de ani de gruparea mafiotă „Cosa Nostra”. Sfântul Părinte nu a pierdut ocazia să îi întâlnească și pe tineri, cărora le-a vorbit în mod deschis și le-a adresat numeroase îndemnuri.

Încredere în Cristos

La întâlnirea cu credincioșii din Piazza Armerina, Sfântul Părinte le-a vorbit și tinerilor prezenți îndemnându-i să fie artizani ai destinului lor, cu încredere în Cristos, mai ales pentru a alimenta marile lor idealuri: „Să ştiţi că Isus vă iubeşte: El este un prieten sincer şi fidel, care nu vă va abandona niciodată; în El vă puteţi încrede!” Le-a cerut tinerilor să aibă încredere și în Biserică: „În măsura în care poate fiecare, este bine să aibă încredere şi în Biserică, ea care este chemată să intercepteze nevoile voastre de autenticitate şi să vă ofere un ambient alternativ la ceea ce vă oboseşte în fiecare zi, unde să puteţi regăsi gustul rugăciunii, al unirii cu Dumnezeu, al tăcerii care duce inima spre profunzimile fiinţei voastre şi ale sfinţeniei.” Preoților le-a recomandat să aibă răbdare cu tinerii deoarece „în neliniştea tinerilor există seminţe ale viitorului”.  

Tineri în căutare

Ultima etapă a vizitei Papei a fost întâlnirea cu tinerii Diecezei de Palermo, adunați în număr de peste 100 de mii. Sfântul Părinte a răspuns la trei întrebări, adresate de două fete și de un băiat, lăsând deoparte discursul oficial și vorbind în mod deschis și direct. Discursul său a fost o „infuzie” de încredere, la care s-au adăugat numeroase îndemnuri și încurajări.

Vorbind despre cum poate fi ascultat glasul lui Dumnezeu, Papa Francisc le-a spus tinerilor: „Cuvântul lui Dumnezeu nu este static, şi dacă tu eşti static nu poţi să-l auzi. Dumnezeu este descoperit mergând.” Este vorba despre a pune în mișcare inima și de a fi mereu în căutare. Iar Dumnezeu poate fi găsit în relație: „În mişcare şi în relaţie cu alţii. Nu vă închideţi în voi înşivă, destăinuiţi-vă Lui, încredinţaţi Lui totul, căutaţi-l în rugăciune, căutaţi-l în dialogul cu alţii, căutaţi-l mereu în mişcare, căutaţi-l mergând. Veţi înţelege că Isus crede în voi mai mult decât credeţi voi în voi înşivă.”

Tânărul care ascultă glasul lui Dumnezeu va înțelege că trebuie să își pună viața în joc: „Nu te vrea în culise spionându-i pe alţii sau în tribună comentând, ci te vrea pe scenă. Pune-te în joc! Îţi este frică să nu faci vreo impresie proastă? Fă-o, ai răbdare. Toţi am făcut multe impresii proaste, multe. A te discredita nu este drama vieţii. În schimb drama vieţii este a nu ne implica: aceea este drama!”

Papa i-a îndemnat cu insistență pe tineri: „Visaţi măreţ! Visaţi măreţ, măreţ! Pentru că în visele măreţe tu vei găsi multe, multe cuvinte ale Domnului care îţi spune ceva.”

Credinţa se întemeiază pe întâlnire

Sfântul Părinte le-a cerut tinerilor să fie oameni ai întâlnirii: „Vocaţia voastră va fi cu siguranţă să fiţi bărbaţi şi femei de întâlnire. A întâlni şi a crea întâlnire; a favoriza întâlnirile, pentru că lumea de astăzi este o lume de ciocniri; de războaie, de ciocniri… Oamenii nu se înţeleg…”. Solidaritatea este o trăsătură a creştinului, chiar dacă presupune „să ne murdărim mâinile”: „Dacă voi nu sunteţi capabili să vă murdăriţi mâinile, niciodată nu veţi fi primitori, niciodată nu vă veţi gândi la celălalt, la nevoile celuilalt.” Papa i-a rugat pe tineri să se întrebe: „Pun la dispoziţie capacităţile mele, talentele mele, tot ceea ce ştiu eu să fac? Am timp pentru alţii? Sunt primitor cu alţii? Activez un pic de iubire concretă pe parcursul zilelor mele?” 

Constructori ai viitorului

Pentru Papa Francisc tristețea este un indicator al lipsei de angajare, este un semn al faptului că temperatura slujirii este scăzută. De aceea i-a îndemnat pe tineri: „Voi trebuie să fiţi constructori ai viitorului, viitorul este în mâinile voastre! … Viitorul trebuie să-l faci tu, cu mâinile tale, cu inima ta, cu iubirea ta, cu pasiunile tale, cu visele tale.” Viitorul se construiește denunțând nedreptățile, exploatarea, ilegalitățile: „Nu vă fie frică să denunţaţi, să strigaţi! Avem nevoie de bărbaţi şi femei care trăiesc relaţii libere şi eliberatoare, care îi iubesc pe cei mai slabi şi sunt pasionaţi de legalitate, oglindă a onestităţii interioare.”

Tinerii, zorii speranței

„Îmi place să spun că sunteţi chemaţi să fiţi zori de speranţă” s-a adresat Papa Francisc atât de încurajator. Pentru a face să se nască şi să crească speranţa, tinerii trebuie să lupte împotriva pesimismului și a resemnării, care spune că nimic nu se poate schimba, că totul este pierdut: „Vă rog, nu resemnării! Ascultaţi bine: un tânăr nu poate să fie resemnat. Nu resemnării! Totul se poate schimba.” 

„Fără rădăcini, totul este pierdut: nu se poate merge şi crea speranţă fără rădăcini” a adaugat Sfântul Părinte și, de aceea, i-a întrebat pe tineri: „Tu eşti înrădăcinat în cultura poporului tău? Tu eşti înrădăcinat în valorile poporului tău, în valorile familiei tale?” Bătrânii sunt aceea care „trebuie să-ţi dea rădăcinile, rădăcini care după aceea – în mâinile tale – vor produce speranţă care va înflori în viitor”. De aceea, Papa Francisc i-a îndemnat pe tineri să îi întâlnească pe bătrâni, să vorbească cu ei, chiar să se certe cu ei. 

Spre finalul discursului Sfântul Părinte a sintetizat mesajul adresat tinerilor: „În timp de criză trebuie să visăm, trebuie să ne punem în mişcare, trebuie să-i slujim pe alţii, trebuie să fim primitori, trebuie să fim tineri de întâlnire, trebuie să fim tineri cu speranţa în mâini, cu viitorul în mâini şi trebuie să fim tineri care iau din rădăcini capacitatea de a face să înflorească speranţă în viitor.

„Scuzaţi-mă, – încheie Papa – eu v-am vorbit stând aşezat, dar gleznele mă dor tare, la ora aceasta!” Apoi îi binecuvântează pe tineri cu o rugăciune spontană: „Doamne, Doamne Dumnezeule, priveşte-i pe aceşti tineri. Tu cunoşti pe fiecare dintre ei, Tu ştii ce gândesc, Tu ştii că au voinţa de a merge înainte, de a face o lume mai bună. Doamne, fă-i căutători ai binelui şi ai fericirii; fă-i activi pe drum şi în întâlnirea cu alţii; fă-i îndrăzneţi în slujire; fă-i umili în căutarea rădăcinilor şi în ducerea lor înainte pentru a da roade, a avea identitate, a avea apartenenţă. Doamne, Doamne Dumnezeule, însoţeşte-i pe toţi aceşti tineri pe drum şi binecuvântează-i pe toţi. Amin.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top