Beatificare Veronica Antal

Beatificarea Veronicăi Antal

„Cred că nu este doar o întâmplare faptul că o tânără creştină simplă, o laică îndrăgostită de Cristos, Veronica Antal, va fi ridicată la demnitatea de martiră a curăţiei şi a credinţei, ci este fără îndoială o chemare şi un sfânt prilej de aprofundare a vocaţiei voastre, a fiecărui tânăr, la o viaţă care să devină un izvor de inspiraţie şi de ajutor pe calea desăvârşirii proprii, în mijlocul poporului lui Dumnezeu” spune PS Petru Gherghel în Scrisoarea pastorală O floare rară pe meleagurile Moldovei. Veronica Antal în Anul Tineretului.

Veronica Antal (1935-1958), tânără româncă și terțiară franciscană, va fi beatificată sâmbătă, 22 septembrie 2018, la Nisiporești, localitatea sa natală, în cadrul unei Sfinte Liturghii pontificale oficiate la orele 11:00 în biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, Eminența Sa Cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, în prezența Preasfințitului Petru Gherghel, Episcop de Iași, a Înaltpreasfințitului Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, a numeroși Episcopi, a Ministrului General al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Marco Tasca, a reprezentanților și membrilor Provinciei Sf. Iosif a Fraților Minori Conventuali din România, a numeroși preoți și persoane consacrate, și a tuturor credincioșilor ce vor binevoi să participe.

Născută pe 7 decembrie 1935, la Nisiporești, Veronica Antal s-a înscris încă din adolescență în Ordinul Franciscan Secular (Terțiar), în acea perioadă istorică ordinele religioase catolice fiind interzise prin lege în România. În seara zilei de 24 august 1958, în timp ce se întorcea de la Sfânta Liturghie din parohia din Hălăucești, a fost atacată de un tânăr și ucisă. Încă din primele momente ale morții ei, credincioșii din localitatea natală și din împrejurimi au considerat-o sfântă și martiră, exemplul vieții ei de credință răspândindu-se apoi în țară și peste hotare.

„În mijlocul acestei monstruozităţi încă în construcţie, în seara zilei de 24 august 1958, un tânăr, îmbibat din plin din „catehismul” lui Marx, Engels şi Lenin, se pregătea să ofere rezultatul educaţiei acestui „om nou”. Pe acelaşi drum, dar având alt Dumnezeu, se afla tânăra Veronica. În plin câmp, ca pe arenele de luptă de odinioară, un tânăr şi o tânără, se vor înfrunta, fiecare cu o armă în mână: agresorul cu un cuţit, Veronica cu coroana Rozariului. După o luptă crâncenă, Veronica va cădea victorioasă, strângând arma în mână. El, învins şi turbat, va întinde cuţitul plin de sânge spre lună, martora tăcută a încă unei încercări a Răului care a vrut să subjuge omul nimicului pe care îl propovăduieşte” scrie părintele Damian Pătraşcu în articolul Vă aşteptăm la Nisiporeşti!

***

PS Petru Gherghel: Scrisoarea pastorală „O floare rară pe meleagurile Moldovei. Veronica Antal în Anul Tineretului”

PS Petru Gherghel: Scrisoarea pastorală „O fericită binecuvântare cerească pentru credincioşii catolici ai Moldovei”

Informații practice pentru pelerini

Veronica Antal: Model de credință

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top