Pelerinajul tinerilor la Cacica

Pelerinaj la Cacica – invitație adresată tinerilor

Un nou popas în drumul spre Sinodul episcopilor dedicat tinerilor şi spre întâlnirea lor mondială cu papa Francisc

„Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu!” (Lc 1,30)

Invitaţie

Dragi tineri şi tinere,

Drumul deschis de marele papă sfântul Ioan Paul al II-lea, ce propune tinerilor din zilele noastre de a se întâlni, a veghea, a se ruga şi a cânta, continuă. Acest drum corespunde dorinţei sufletului lor şi îi face să se caute, să se întâlnească şi să trăiască împreună clipe de adevărată bucurie sufletească şi seninătate, ca o necesitate ce decurge din aspiraţiile lor la o viaţă ideală şi din climatul bucuriei şi al împărtăşirii cu adevărata iubire, ce-şi are ca izvor însăşi iubirea infinită a lui Dumnezeu.

El a înzestrat sufletul omului în general, dar mai ales inima celor tineri cu dorinţa neastâmpărată după fericire şi bucurie; căci numai el este cel ce umple de bucurie aşteptările lor, după afirmaţia sfântului Augustin: „Ne-ai făcut pentru tine, Doamne, şi neliniştită este inima noastră, până ce nu se va odihni în tine” (Confesiuni 1,1.1-2).

La un asemenea program îi invita sfântul papă Ioan Paul al II-lea pe tinerii timpului său: să caute, să se întâlnească şi să-şi astâmpere dorinţa sfântă de iubire şi de fericire.

Pentru a răspunde acestor sentimente şi aspiraţii ale tinerilor de azi, papa Francisc s-a hotărât să continue acelaşi program, întâlnindu-i pe tineri la Roma, Rio de Janeiro – Brazilia, la Cracovia – Polonia, şi îndată vrea să o facă împreună cu toţi tinerii lumii la Sinodul din octombrie dedicat lor, ca mai apoi să-i întâlnească pe continentul american, în Panama (23-27 ianuarie 2019).

Continuând sfânta tradiţie, tinerii doresc să se întâlnească, să se încarce de bucurie şi mult curaj, să caute drumul adevăratei fericiri, la nivel mondial, naţional şi diecezan, încercând să dea răspuns la o sfântă căutare şi aşteptare despre care vorbeşte aşa de frumos acelaşi papă îndrăgostit de toţi, mai ales de tineri, în ultima exortaţie apostolică: Gaudete et exultate – „Bucuraţi-vă şi tresăltaţi de bucurie”, o căutare fără încetare a iubirii şi a sfinţeniei.

E o bucurie că tinerii din Dieceza de Iaşi, dând dovadă de o mare grijă pentru a trăi în acest climat de sfântă căutare, au ţinut să participe la atâtea momente de înălţare sufletească, fie în dieceză, fie în ţară, şi sunt animaţi să o facă şi la nivel mondial pentru a căuta bucuria sufletească prin care să privească senin şi curajos la viitorul lor.

Suntem fericiţi să constatăm că anul acesta, dând ascultare invitaţiei Sfântului Părinte papa Francisc, precum şi a noastră, zilele de sărbătoare şi de întâlnire ale tinerilor au fost trăite cu viu interes atât în Duminica Floriilor (25 martie), cât şi în ziua de 5 mai, Ziua Tineretului la nivel diecezan, celebrată aşa de frumos la Săbăoani, mereu nutrind în suflet dorinţa fierbinte a tinerilor de a se pregăti să întâmpine atât marele eveniment al Sinodului episcopilor pentru tineri din luna octombrie, cât şi întâlnirea de la Ziua Mondială a Tineretului din Panama (23-27 ianuarie 2019).

Sunt momente de har, care sunt aşteptate cu bucurie şi interes sfânt, pentru a învăţa de la Fecioara Maria cum trebuie să se răspundă la chemarea primită din partea Domnului prin îngerul său: „Nu te teme, Marie, căci ai aflat har înaintea lui Dumnezeu!”, folosind minunatele cuvinte: „Iată slujitoarea Domnului! Fie mie după cuvântul tău!”

Şi voi, dragi tineri, aveţi momente de întrebări, de dubii, aveţi temeri în viaţă; de aceea, lecţia Fecioarei din Nazaret vă încurajează să luaţi decizii asemenea ei şi să fiţi gata să spuneţi cu mult curaj tineresc: „Fie mie după cuvântul tău!”

Dragi tineri ai Diecezei de Iaşi,

Luna august ne oferă şi vă oferă o fericită ocazie de a redescoperi da-ul Mariei la marea sărbătoare a înălţării ei cu trupul şi sufletul la cer (15 august), ca şi la celebrarea momentului încoronării ei ca regină a cerului şi a pământului (22 august).

O adevărată lecţie de curaj şi de lumină care ne vine de la Maria, fecioară şi mamă, despre modul cum trebuie învinsă teama atunci când e vorba de alegerea drumului slujirii fericite la chemarea Domnului!

Sărbătoarea Mariei trebuie să fie şi sărbătoarea voastră, învăţând cum să daţi un răspuns hotărât la chemarea pe drumul slujirii şi al înălţării.

Maria, mama lui Isus şi a noastră, ne aşteptă la Cacica

Dragi tineri, în anul chemării voastre de a participa din plin la Sinodul episcopilor din octombrie, împreună cu episcopul nostru auxiliar, Aurel, şi cu oaspetele de seamă, arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu, pelerin la sanctuarul Maicii Domnului, care îşi serbează jubileul de aur al slujirii preoţeşti la sanctuarul nostru, dar şi cu asistentul spiritual al Acţiunii Catolice din România şi cu toţi îndrumătorii voştri locali, vă facem o reînnoită propunere şi o chemare specială: să faceţi din pelerinajul la Cacica un moment fericit de reînnoire a entuziasmului şi bucuriei voastre ca tineri şi să participaţi, cu un reînsufleţit spirit de credinţă în acest an, la pelerinajul vostru anual, după practicile şi tradiţiile noastre.

Apelul nostru se îndreaptă spre toţi părinţii parohi, vicari, profesori şi asistenţi, către toate persoanele consacrate, ca, pentru acest moment sărbătoresc, ei, maeştrii şi păstorii voştri, să vă susţină în drumul vostru spre întâlnirea în spirit cu toţi colegii voştri ce vor să întâmpine marele Sinod dedicat vouă, propus şi stabilit de papa Francisc, prietenul vostru, al tuturor, care aşteaptă ca toţi să se poată bucura, de aproape ori de departe, de marea şansă de a putea da răspunsul lor curajos la chemarea Domnului asemenea Mariei, mama Bisericii şi a noastră.

Aşteptăm ca părinţii vicari să-i ajute pe cât mai mulţi tineri să se angajeze în a participa la pelerinajul pe jos din dealul de pe care se vede sanctuarul, acolo unde Maria, mama noastră, ne aşteaptă pentru a participa la sărbătoarea de la Cacica din 14-15 august. Rugăm pe asistentul general, pr. Felix Roca, împreună cu colaboratorii săi, să ia legătura cu ceilalţi asistenţi şi voluntari pentru a arăta, mai ales acum, în Anul Tinerilor, că inima lor caută fericirea şi bucuria împreună cu fraţii şi surorile lor sub frumoasa deviză: Toţi uniţi în jurul mamei noastre cereşti la Cacica!

Programul tinerilor va continua în atmosfera sanctuarului după cum îl veţi întâlni pe toate mijloacele media, pregătit sub coordonarea părintelui rector al sanctuarului, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.

Veniţi la Cacica pentru a auzi şi voi, fiecare în parte, glasul îngerului Gabriel: „Nu te teme, Marie!” Nu vă temeţi, tineri, căci aţi aflat har de la Domnul!”

Cu bucuria şi îmbrăţişarea noastră:

Petru Gherghel,
episcop de Iaşi

Iaşi, 1 august 2018

2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top