ZMT

Înscrieri pentru ZMT Panama

Ce este Ziua Mondială a Tineretului?

Ziua Mondială al Tineretului (ZMT) este o minunată „invenţie” a Sfântului Ioan Paul al II-lea. Aceste întâlniri au umplut de entuziasmul credinţei milioane de tineri, au atins inimile cele mai împietrite, au alinat cele mai adânci suferinţe şi au arătat lumii întregi că atunci când tinerii sunt apăraţi, stimaţi şi încurajaţi pot face lucruri minunate. Papa Francisc i-a îndemnat de mai multe ori pe tineri să participe la acest eveniment.

Împreună cu mulţimea de tineri din întreaga lume, şi tinerii români au ocazia de a creşte în credinţă şi de a o mărturisi participând la Ziua Mondială a Tineretului din Panama. Aceasta este o experienţă profundă, într-un fel unică, de comuniune a Bisericii universale: tineri din toate colţurile lumii uniţi de aceeaşi credinţă în Isus Cristos; în diversitatea raselor, limbilor şi culturilor; în jurul Sfântului Părinte; pentru a se ruga, a sărbători şi a se cunoaşte; pentru a spune lumii întregi: „Cristos nu ne răpeşte nimic, ci ne dăruieşte totul!”

Care este tema?

Tema celei de-a XXXIV-a Zi Mondială a Tineretului este: „Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău” (Lc 1,38).

Când va avea loc Ziua Mondială a Tineretului 2019?

Perioada de desfăşurare a evenimentului este 22-27 ianuarie 2019, în capitala statului Panama.

Cum se vor desfăşura Zilele în Dieceze?

Întâlnirea din Panama va fi precedată de Zilele în Dieceze, în perioada 16-20 ianuarie, timp dedicat experienţelor de credinţă, activităţilor caritative şi momentelor culturale în diecezele din Panama, Costa Rica și Nicaragua.

Este deja o tradiţie a Zilelor Mondiale ale Tineretului ca diecezele ţării care găzduieşte evenimentul să ofere tinerilor pelerini posibilitatea de a cunoaşte mai bine spiritualitatea şi cultura locală. Diecezele din Panama, Costa Rica și Nicaragua invită toate grupurile interesate să profite de această oportunitate.

Tinerii vor fi găzduiţi în cămine, centre parohiale, centre sportive şi case. Vor fi organizate activităţi diferite: întâlniri cu comunitatea catolică a locului, momente de rugăciune şi pelerinaje, adeziuni la proiecte sociale şi misionare, manifestări muzicale, artistice, gastronomice, etc.

Cu mare probabilitate, grupul din România va petrece acest timp în Prelatura Bocas del Toro din Panama.

Care trebuie să fie vârsta participanţilor?

Dat fiind faptul că activităţile Zilei Mondiale a Tineretului sunt proiectate şi organizate pentru tineri, organizatorii au stabilit că participanţii vor trebui să aibă o vârstă minimă de 15 ani şi, de preferat, o vârstă maximă de 30 ani. Însă pentru participanţii din România este de preferat ca vârsta minimă să fie de 18 ani. Bineînţeles, la ZMT sunt invitate şi familiile tinere cu copii mai mici de 14 ani, responsabilitatea supravegherii  copiilor fiind de datoria integrală a părinţilor.

Care sunt costurile?

Cheltuielile prevăzute sunt următoarele:

  • Taxa de participare la ZMT Panama 2019: 250 dolari americani (include rucsacul pelerinului, accesul la toate evenimentele ZMT, precum și asigurare medicală, cazare, masă și transport pentru perioada 22-27 ianuarie);
  • Taxa de participare pentru Zilele în Dieceze: 50 dolari americani;
  • Transportul spre Prelatura Bocas del Toro și apoi spre capitală: 50 dolari americani;
  • Însemnele grupului din România: 10 euro;
  • Biletul de avion: poate varia între 1200 şi 1400 de euro, în funcţie de numărul de persoane (dus: București – San Jose, Costa Rica; întors: Panama City – București).

Toate aceste cheltuieli sunt pentru un grup de 30 de persoane. Nu sunt incluse intrările la diferitele obiective, asigurarea de călătorie şi cheltuielile personale.

Care vor fi condiţiile de cazare?

Cazarea participanţilor va fi în  familii, săli parohiale, şcoli, campusuri universitare, săli de sport. Toate aceste structuri vor fi dotate cu apă, duşuri, toalete. Tinerii vor trebui să aibă la ei sac de dormit şi izopren.

Cine se ocupă de organizarea participării tinerilor din România la ZMT Panama 2019?

Oficiul Național pentru Pastorația Tineretului este organizatorul pelerinajului tinerilor din România la ZMT Panama 2019.

Cum pot afla alte informaţii?

Situl oficial al evenimentului este www.panama2019.pa, iar situl oficial naţional este www.zmtromania.ro.

Datele de contact ale responsabilului naţional sunt următoarele:

Pr. Felix Roca – telefon: 0741501481, email: pr.felixroca@gmail.com;

Ce documente am nevoie?

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru intrarea în Costa Rica și Panama. Este necesar paşaportul, valabil 6 luni de la data plecării. Nu există solicitări speciale în ceea ce privește vaccinarea. Toţi participanţii din România la ZMT Panama 2019 vor trebui să înainteze responsabilului naţional o recomandare din partea propriului părinte paroh, în momentul achitării acontului.

Doresc să particip. Cum mă înscriu?

Înscrierea presupune următorii paşi:

  1. Completarea formularului de înscriere de mai jos;
  2. Achitarea acontului de 350 dolari americani reprezentând taxa de participare la ZMT, taxa de participare la Zilele în Dieceze şi taxa pentru transport spre și de la Bocas del Toro.

Considerând că locurile sunt limitate, confirmarea participării se va face în ordinea înscrierilor. Data limită pentru înscriere şi achitarea acontului este 30 iunie 2018.

Oficiul Național pentru Pastorația Tineretului

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top