Ziua Tineretului

Ziua Tineretului de la Săbăoani, un pelerinaj al tinerilor

Ziua Tineretului de anul acesta va avea loc în ziua de 5 mai şi va fi găzduită de Parohia „Sfântul Mihail” din Săbăoani. Tema întâlnirii este: „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu” (Lc 1,30).

Finalitatea Zilei Tineretului este ca tinerii din dieceza noastră să împărtăşească frumuseţea credinţei şi să conducă şi pe alţii la Cristos, după exemplul Fecioarei Maria. În Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2018, papa Francisc le spune tinerilor: „Dragi tineri, nu lăsaţi ca razele tinereţii să se stingă în întunericul unei camere închise în care singura fereastră pentru a privi lumea este aceea a computerului sau a smartphone-ului. Deschideţi larg porţile vieţii voastre! Spaţiile şi timpurile voastre sunt locuite de persoane concrete, relaţii profunde, cu care puteţi să împărtăşiţi experienţe autentice şi reale în cotidianul vostru.”

Ziua Tineretului de anul acesta se înscrie pe drumul spre Sinodul Episcopilor cu tema: „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”. Tinerii sunt invitați să nu se teamă să asculte glasul Duhului Sfânt care le cere să facă alegeri îndrăznețe pentru a-l urma pe Învățătorul. Totodată, Biserica dorește să stea în ascultarea glasului lor, a sensibilității, a credinţei, chiar şi a îndoielilor şi a criticilor.

Ziua Tineretului devine rodnică pentru tineri dacă ei o vor trăi cu dorinţa de a creşte în credinţă, ascultând mesajul lui Cristos, primind îndemnurile sale şi făcând o sărbătoare din întâlnirea cu ceilalţi tineri. Cu aceste trăiri interioare Ziua Tineretului este un pelerinaj şi în acest mod este cel mai potrivit de a fi trăită! La Ziua Tineretului mergem să îl întâlnim pe Cristos, să cunoaştem comunitatea vie de credinţă de la Săbăoani, să îi întâlnim pe ceilalți tineri. Mergem în pelerinaj purtând dificultăţile, problemele şi îngrijorările noastre şi ale familiilor noastre şi manifestăm încrederea că Dumnezeu nu ne părăseşte.

Trăită ca un pelerinaj (nu doar ca o zi alternativă, de excursie, de distracţie) Ziua Tineretului poate fi o ocazie de a deveni cu adevărat misionari ai lui Cristos, semne vii ale prezenţei sale în istoria tinerilor şi în lumea de azi!

Programul este următorul:
Vineri, 4 mai 2018
19.00 – Sfânta Liturghie cu voluntarii
20.30 – Oră de veghe
Sâmbătă, 5 mai 2018
09.00 – Program de animare
09.30 – Program cultural-religios:
• Rugăciunea de deschidere
• Imnul
• Cateheză: „Veronica Antal, tânără fără teamă”
10.30 – Pregătirea pentru Sfânta Liturghie
11.00 – Sfânta Liturghie
13.30 – Festivalul tinerilor
15.30 – Încheiere

În vederea Zilei Tineretului de la Săbăoani dorim să specificăm următoarele aspecte, cu rugămintea de a fi luate în considerare pentru buna desfăşurare a evenimentului:

  • Tinerii din parohie să fie pregătiţi din timp pentru această zi. Nu este oportun să fie cooptaţi în ultimele zile, lipsind astfel o motivaţie consistentă.
  • Se cuvine ca pregătirea tinerilor să fie în primul rând spirituală: cateheze pe tema Mesajului Sfântului Părinte, momente de rugăciune, explicarea semnificaţiei Zilei Tineretului, etc.
  • Stabilirea unor reguli clare care vor contribui la buna dispoziţie a grupului parohial şi la adecvata desfăşurare a întregii întâlniri. În aceste reguli este oportun să fie specificat să se evite orice comportament care nu este în conformitate cu natura evenimentului.
  • Grupul de tineri va avea un responsabil (un preot sau un tânăr) ale căror date de contact vor fi lăsate la centrul de primire.
  • În momentul înscrierii grupului la centrul de primire, se vor prelua materialele pentru fiecare participant.
  • Adresăm propunerea şi rugămintea ca fiecare participant să facă o ofertă de minim 2 lei pentru susţinerea unei părţi din cheltuielile de organizare şi de promovare a evenimentului.
  • Tânărul/tânăra care va reprezenta parohia în faţa altarului se va prezenta la intrarea în biserică la ora 10.
  • Tinerii să fie îndemnaţi să participe la întregul program iar plecarea să fie luată în considerare după încheierea programului. Situaţiile contrare alterează frumuseţea evenimentului.
  • Începând cu ora 9.30 în biserică vor fi preoți disponibili pentru sfintele spovezi.
  • Preoţii care vor concelebra la Sfânta Liturghie sunt rugaţi să aducă stolă de culoare albă.
  • În timpul evenimentului poate fi vizitat Muzeul diecezan, aflat în apropierea bisericii.

Vă aşteptăm la Săbăoani pentru a trăi împreună o sărbătoare a credinţei!

Resurse pentru acest eveniment pot fi descărcate de aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top