Video

„Gaudete et exsultate” – chemarea la sfințenie

Luni, 9 aprilie 2018, a fost prezentată la Sala de presă a Sfântului Scaun exortaţia apostolică a papei Francisc „Gaudete et exsultate” („Bucuraţi-vă şi veseliți-vă”).  Scopul acestui nou document al Papei Francisc este de a-i face mai conștienți pe credincioșii de orice vârstă că sunt chemați la sfințenie.

Sfântul Părinte amintește că „Domnul cere totul şi ceea ce oferă este adevărata viaţă, fericirea pentru care am fost creaţi. El ne vrea sfinţi şi nu se aşteaptă să ne mulţumim cu o existenţă mediocră, apoasă, inconsistentă.”

Sfinţenia în care Dumnezeu vrea ca noi să ne perfecţionăm este aceea „a gesturilor mici” , de fiecare zi, despre care ne dau atât de des mărturie „cei care trăiesc lângă noi”, „clasa de mijloc a sfinţeniei”.

Trăirea fericirilor proclamate de Isus este o cale de sfințenie. Una dintre aceste fericiri, „Fericiţi cei milostivi”, conţine, în viziunea papei Francisc, „marea regulă de comportament” a creştinilor, cea descrisă de evanghelistul Matei în capitolul 25, cel al „judecăţii finale”. Această pagină, reafirmă pontiful, arată că „a fi sfinţi nu înseamnă […] strălucirea ochilor într-un pretins extaz”, ci trăirea dumnezeirii prin iubire faţă de cei din urmă.

Trăsăturile indispensabile pentru a înţelege stilul de viaţă al sfinţeniei sunt: „suportarea, răbdarea şi blândeţea”, „bucuria şi simţul umorului”, „îndrăzneala şi fervoarea”, calea sfinţeniei trăite „în comunitate” şi „în rugăciune continuă” care ajunge la contemplaţie, dar nu înţeleasă ca „o fugă” de lume.

Papa îndeamnă la „luptă” împotriva celui rău folosind „armele puternice” ale rugăciunii, sacramentelor şi a unei vieți caracterizate de faptele de caritate. Este important, de asemenea, discernământul, mai ales într-o epocă în care există „enorme posibilităţi de acţiune şi distracţie” – de la călătorii şi timpul liber, până la folosirea nepotrivită a tehnologiei – mai ales pentru cei tineri, care deseori sunt „expuşi unui zapping permanent” în spaţii virtuale străine de realitate.

La finalul documentului, Papa Francisc își exprimă speranța ca îndemnurile sale „să fie de folos pentru ca întreaga Biserică să se dedice promovării dorinţei de sfinţenie. Să-i cerem Duhului Sfânt să insufle în noi o intensă dorinţă de a fi sfinţi pentru mai marea slavă a lui Dumnezeu şi să ne încurajăm unii pe alţii în această propunere. Vom împărtăşi astfel o fericire pe care lumea nu va putea să ne-o răpească”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top