Sinodul tinerilor

Papa Francisc la Reuniunea pre-sinodală: Tinerii trebuie să fie luați în serios

Papa Francisc încredințează Bisericii misiunea de a asculta tinerii, „niciunul să nu fie exclus”, în pregătirea pentru Sinodul Episcopilor din octombrie, cu tema: Tinerii, credința și discernământul vocațional.

Papa Francisc a deschis luni Reuniunea pre-sinodală de la Roma cu o provocare: „Prea des vorbim despre tineri fără să ne întrebăm ce gândesc ei”, a spus el. Există aceia, spunea Papa, care tind să „idolatrizeze” tineretul, și alții care preferă să-i țină pe tineri „la o distanță sigură”, în loc să le permită să fie protagoniștii viitorului lor.

Contribuția tinerilor

Papa a dat exemple cu Dumnezeu vorbind prin tineri în Biblie: Samuel, David și Daniel, de exemplu. El le-a spus celor prezenți că Biserica are nevoie de ei: „Ați fost invitați ca reprezentanți ai tinerilor din lume deoarece contribuția voastră este indispensabilă”, a spus el. Acest lucru se datorează faptului că Sinodul următor este, de asemenea, prin cuvintele Papei: „Un apel la Biserică pentru redescoperirea unui dinamism tânăr reînnoit”.

Exemple din chestionarul online

Papa Francisc a spus că a citit personal câteva e-mailuri referitoare la chestionarul postat online de Secretariatul Sinodului și a fost atins de răspunsurile multora dintre tineri. „O fată a observat că tinerilor le lipsesc punctele de referință și că nimeni nu îi încurajează să-și folosească resursele pe care le au”. Același respondent anonim a continuat să sublinieze pericolele cu care se confruntă tinerii de astăzi și a concluzionat cu apelul: „Ajutați lumea noastră tânără care se destramă din ce în ce mai mult”. Papa a descris strigătul acestei fete ca fiind sincer și necesitând atenție. „Biserica”, a spus el, „trebuie să învețe noi căi de prezență și de apropiere”.

A risca și a îndrăzni

Papa Francisc a reamintit tinerilor că, de-a lungul acestei călătorii, trebuie să „îndrăznim noi căi, chiar dacă implică riscuri. Trebuie să riscăm”, a spus el, „pentru că dragostea știe să riște. Fără a risca, o persoană tânără îmbătrânește, iar Biserica îmbătrânește și ea. De aceea avem nevoie de voi, tinerii, pietre vii ale unei Biserici cu o față tânără”. Papa a încheiat prin invitarea tinerilor să se exprime „sincer și liber”. „Voi sunteți protagoniștii”, a insistat el, „și este important să vorbiți deschis. Vă asigur că contribuția voastră va fi luată în serios.”

Sursa: www.vaticannews.va

Traducere: Raluca Cocuț

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top