Sinodul tinerilor

Delegații din România la Reuniunea pre-sinodală

În perioada 19 – 24 martie 2018, la Roma, va avea loc Reuniunea pre-sinodală ca pregătire pentru a XV-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor (3 – 28 octombrie 2018).

La Reuniunea pre-sinodală România va fi reprezentată de Celina-Eugenia Dumitru, din partea Conferinţei Episcopilor Catolici din România, și de Ana-Maria Oros, din partea Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Iată cine sunt tinerele care îi vor reprezenta pe tinerii din România la această importantă întâlnire.

 

CELINA EUGENIA DUMITRU
Dieceza de Iași
Parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus”, Iaşi

Numele meu este Celina Dumitru și m-am născut într-o zi cunoscută sub denumirea de „Joia verde”. Mai târziu am descoperit semnificația acestei sărbători, fapt ce a contribuit semnificativ în alegerile făcute.

Am crescut alături de copiii și tinerii de la parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iași, unde am aprofundat educația creștină și implicarea în Acțiunea Catolică. În același timp, am studiat arta baletului clasic la Liceul de coregrafie „Octav Băncilă” din Iași. Întreaga adolescență m-am putut bucura de toate posibilitățile de formare pe care le descopeream în jur, susținută foarte mult de familie. Tot în acea perioadă, am devenit tot mai dornică să mă implic mai mult în activitățile Bisericii.

Contactul cu activitățile și implicarea în viața unei asociații care vine în sprijinul Bisericii și faptul că mereu mi-a plăcut să studiez m-au ajutat să aleg să urmez cursurile Facultății de Filosofie din Iași, unde am reușit să cunosc mai bine aspecte de comunicare și organizare. Totuși, arta, exprimarea în forme artistice și educația au fost criteriile care au contribuit la dorința mea de a mă întoarce la ceea ce am studiat  în liceu, baletul. După terminarea studiilor în domeniul Artelor spectacolului, am început să predau la Colegiul de Artă, unde am învățat grația și disciplina. Acum încerc să mă implic în educarea copiilor și adolescenților la o viață a frumosului și a bunei gândiri.

Totul devine simplu atunci când imaginea noastră despre lume și societate este luminată de exemplul lui Cristos.

 

ANA-MARIA OROS
Eparhia Greco-Catolică de Oradea
Parohia „Sfânta Treime”, Șimleul Silvaniei

M-am născut într-o familie creștină greco-catolică, practicantă. Nu am înțeles foarte bine istoria Bisericii mele și aveam tot felul de nedumeriri legate de confesiunea mea; de exemplu, nu am înțeles motivele pentru care eu nu am fost botezată efectiv în biserică, nu am înțeles de ce noi celebram Liturghiile în casa de cultură a orașului, acolo unde se organizau tot felul de evenimente, creștine sau mai puțin creștine (mă refer la faptul că biserica greco-catolică a fost interzisă și, chiar după anul 1990, lăcașurile de cult și ceea ce aparținea bisericii nu au fost retrocedate). În consecință, am fost destul de confuză până când L-am întâlnit cu adevărat pe Dumnezeu.

Această întâlnire a mea cu El a venit în urma unui răspuns afirmativ pe care l-am dat unei invitații de a merge într-un pelerinaj cu (și pentru) tineri la Sighetu Marmației, organizat în cinstea martirilor Bisericii Catolice, un drum de 165 km de mers pe jos. A fost o reală provocare! Din acel pelerinaj m-am întors cu o dorință profundă de a mă implica și de a fi de ajutor parohiei din care fac parte. În anii următori am fost voluntar și m-am implicat la organizarea și animarea acestui pelerinaj.

Am fost și sunt voluntar Radio Maria, un adevărat dar pentru Biserică, însă și pentru mine. Aici am învățat foarte multe lucruri care m-au ajutat în toate activitățile mele, mai cu seamă acelea în care eram nevoită să vorbesc.

Am fost animator în Oratoriul „Copiii Mariei” din parohia mea, participând la catehezele propuse de preoți. De asemenea, am fost și sunt animator la Liturghiile tinerilor din parohia mea.

Am fost animator și organizator în majoritatea activităților propuse pentru tinerii parohiei și ai protopopiatului din care fac parte. Am participat la multe întâlniri eparhiale, organizând împreună cu preoții și tinerii din parohie o întâlnire eparhială în orașul nostru. Am participat la câteva întâlniri naționale, dar și mondiale organizate în cadrul Bisericii Catolice, la unele dintre cele naționale fiind animator.

În timpul facultății, am făcut parte dintr-un grup de tineri din cadrul unei parohii franciscane, alături de care am participat la diferite întâlniri, Liturghii, adorații și alte rugăciuni.

***

Interviuri cu cele două delegate poți citi aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top