Sinodul tinerilor

Contribuie la Sinod! Spune-ți părerea!

Întreaga Biserică este pe drumul de pregătire pentru Sinodul Episcopilor cu tema: „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”. Acesta se va desfășura în Aula Sinodului de la Vatican în perioada 3 – 28 octombrie 2018. În Scrisoarea către tineri, Papa Francisc a prezentat care sunt motivele alegerii acestei teme: „Biserica doreşte să stea în ascultarea glasului vostru, a sensibilităţii voastre, a credinţei voastre; chiar şi a îndoielilor voastre şi a criticilor voastre. Faceţi să se audă strigătul vostru, lăsaţi-l să răsune în comunităţi şi faceţi să ajungă la păstori”.

În dorința de a-i asculta mai mult pe tineri, s-a decis convocarea la Roma a unei Reuniuni pre-sinodale, de la 19 la 24 martie 2018. La această întâlnire vor participa peste 300 de tineri, în principal delegați ai Conferințelor Episcopale. Însă vor fi prezenți și tineri care provin din seminarii şi din casele de formare la viaţa consacrată masculină şi feminină, reprezentanţii asociaţiilor, mişcărilor şi comunităţilor ecleziale; tineri care frecventează şcoli şi universităţi catolice; tineri care reprezintă lumea culturii, a teatrului, a muzicii şi a universităţii, a angajării sociale şi a voluntariatului, a formării politice, a lumii militare şi a sportului. Vor fi prezenți și tineri care aparţin altor confesiuni creştine şi altor religii, precum şi tineri care au trăit sau trăiesc situaţii speciale, precum închisoarea, traficul de persoane, dependenţa de droguri şi tineri cu abilități diferite. Nu vor lipsi tinerii care nu cred sau care aparţin asociaţiilor de tineret neconfesionale.

La această Reuniune pre-sinodală va putea participa orice tânăr, din orice colț al lumii, prin intermediul rețelelor de socializare. Orice tânăr va putea urmări lucrările de la Roma, care vor fi transmise în timp real, dar, mai ales, va putea interacționa cu participanții și va putea să își spună părerea pe temele aduse în discuție, să ofere contribuția sa.

Cei care doresc să participe la aceste discuții și în felul acesta să contribuie la reflecția Sinodului, se pot înscrie într-unul dintre următoarele grupuri de Facebook, în funcție de limbă:

 Data limită pentru înscriere este 16 martie.

Redăm scrisoarea unui grup de tineri care îi îndeamnă pe tinerii din lumea întreagă „să se povestească”, să contribuie cu idei, să participe la reflecția asupra rolului tinerilor în Biserică și în societate.

***

Către toate tinerele și toți tinerii din lume,
Către cei care aparțin Bisericii Catolice, altor confesiuni creștine, altor religii,
Către cei care cred în Dumnezeu și către cei care nu cred…

Salut!

Suntem Stella, Leticia, Giulia, Nelson, Paul și Matthias

Sinodul Episcopilor 2018
„Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”,
3 – 28 octombrie 2018 va fi „Sinodul tinerilor”

Papa Francisc a convocat un Sinod al Episcopilor pentru a vorbi despre noi, tinerii din lume. Episcopi din toate continentele vor veni la Roma în luna octombrie a acestui an și se vor confrunta în privința modului în care să ne însoțească în viață, în credință și în alegeri. Biserica vrea să fie aproape de viața noastră reală, de dificultățile și de speranțele noastre.

Papa Francisc a afirmat că „toți tinerii au ceva de spus Bisericii, Episcopilor și Papei!” De aceea, a dorit ca înainte de Sinod să fie o întâlnire a tinerilor. Va fi din 19 până în 24 martie. Noi, împreună cu alți trei sute de delegați, vom fi prezenți și vom putea lua cuvântul.

Poți să înțelegi dificultatea noastră: să te ridici în aula aceea mare și să te adresezi Papei Francisc, Bisericii și lumii! Cu convingerea că ale noastre cuvinte nu se vor pierde: vor fi parte din contribuția pentru Sinodul din octombrie.

Pe www.synod2018.va vei găsi link-urile
pentru a interveni pe social-media

Pentru aceasta cerem ajutorul tău, ajutorul vostru. Cum putem să facem să se audă vocea tuturor tinerilor din lume? Cum să transmitem fricile și speranțele, rănile și visurile a milioane de tineri de vârsta noastră? Fiecare fragment de viață, în orice colț al lumii, are dreptul să intre în acea aulă. Ajută-ne să îl purtăm prin glasul nostru: #SpuneLuiFrancisc.

15 hashtag-uri vor eticheta relatarea noastră,
vor fi coordonatele pentru a vorbi despre noi

Prima parte
Provocările și oportunitățile tinerilor în lumea de azi

Avem nevoie să ne cunoaștem ca generație, să descoperim în ce ne regăsim, să înțelegem pe ce trebuie să contăm și de ce să ne ferim, să definim diferențele, să le acceptăm și să trecem dincolo de ele, să privim înainte și să intuim ceea ce ne așteaptă, să găsim un echilibru între spațiile de progres extrem și spațiile de introspecție profundă, esențială, autentică.

Vom compune o relatare colectivă,
vom da un chip ființei noastre de tineri azi

De câte ori nu suntem constrânși să ne întrebăm #CineSuntEu? Cine știe pentru cât timp ne va urmări această întrebare. Multe mâini au plăsmuit chipul nostru, multe experiențe au definit identitatea noastră. În jurul nostru cresc inegalitățile și #diversitățile, care, deseori nasc separări și conflicte.

Deseori auzim că ni se spune că suntem generația viitorului, însă ziua ne mâine se prezintă incertă și plină de semne de întrebare. Ce aspirații și speranțe putem să cultivăm pentru #viitorul nostru? În progresul tehnologic de neoprit, #ViațaDigitală a noastră reprezintă o oportunitate sau un risc? În lumea hiper-comunicativă și hiper-conectată cum putem să intrăm în contact cu a noastră #interioritate și să ne deschidem inima spre spiritualitate?

Partea a doua 
Credință și vocație, discernământ și însoțire

Credința, drum al sensului libertății noastre, duce spre o plinătate a umanului. În particular credința în Isus Cristos relatează despre o umanitate ce a fost trăită, mai mult, locuită de Dumnezeu. Urmarea acestei întâlniri ne pune în mișcare cu entuziasm spre adevăratul nostru bine ce ne este necunoscut. Doar într-o istorie, într-un drum, în traversarea legăturilor și relațiilor personale se deschide adevărul despre noi înșine ce orientează alegerile noastre.

Ce cuvinte și ce tăceri
împărtășim în privința lui Dumnezeu
și a misterului său?

Mai are ceva de zis istoria lui #Isus tinerilor din azi? Cum îl cunosc și ce gândesc despre el? Care sunt rațiunile care susțin viețile noastre? Care este speranța care îi face pe mulți tineri să spună: eu #cred?

Putem să recunoaștem că fiecare dintre noi este #chemat să fie fericit și să realizeze ceva special? Încercăm să povestim cum se formează #alegerile importante ale vieții noastre. Simțim nevoia de a fi susținuți deoarece avem ochi pentru a privi în afara noastră, dar pentru a descoperi ce este în interiorul nostru este necesară privirea unei alte persoane, a unui #îndrumător care să ne însoțească.

Partea a treia 
Acțiunea educativă și pastorală a Bisericii

Astăzi speranța Bisericii este ca tinerii să poată fi adevărați mărturisitori ai vestirii lui Isus. E nevoie, așadar, să se descopere și să se valorizeze entuziasmul tinerelor generații creând spații primitoare care să știe să îi facă protagoniști.

La baza schimbării trebuie să fie coresponsabilitatea între Biserică și tineri. Primei i se cere să experimenteze noi propuneri și noi limbaje adecvate noilor generații, iar acestora li se cere să fie prezente și să își lase amprenta lor.

Putem să ne spunem părerea,
putem să țesem un dialog
cu Papa Francisc
și cu Biserica

Cum ar trebui să fie #Biserica pentru a mărturisi Evanghelia și pentru a fi credibilă pentru tineri? Ce stil ar trebui să asume pentru ca fiecare tânăr să se poată simți #protagonist în Biserică? Biserica are nevoie de privirea și de sensibilitatea tinerilor pentru a-și îndeplini misiunea cu fidelitate. În care #piață ar putea să îi întâlnească?

Ce #propuneri mișcă inima tinerilor și îi pun în mișcare? Ce #limbaje permit să se vorbească în mod autentic despre viață și să relateze bucuria dăruirii și a comuniunii?

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top