Portret de voluntar

Cum să-ți schimbi viața

În fiecare an, pe 5 decembrie, în întreaga lume sunt sărbătoriți voluntarii care, cu dăruire, vin în întâmpinarea celorlalți și pun la dispoziția lor ceea ce au mai bun și mai frumos. Tema aleasă pentru a marca sărbătoarea din acest an este Voluntarii acționează primii. Aici. Peste tot. (Volunteers Act First. Here. Everywhere.).

Povești despre voluntariat se spun puține, însă noi avem o poveste frumoasă pe care ne-a spus-o Kasia Kucik. De Ziua Internațională a Voluntarilor, ea ne-a povestit despre cum voluntariatul îți schimbă viața în fiecare zi. Kasia este din Polonia și a jucat un rol important în organizarea Zilei Mondiale a Tineretului de la Cracovia pentru că… a coordonat 19 000 de voluntari!

Dragă Kasia, când a început misiunea ta de voluntar?

Am început să fac voluntariat acum multă vreme, când aveam doisprezece ani. Eram voluntar la Caritas Polonia. Apoi, în adolescență, mi-am continuat activitatea la Acțiunea Catolică în Cracovia. Cea de-a treia misiune importantă în voluntariat a fost măreața aventură a Zilei Mondiale a Tineretului de la Cracovia – chiar de la începutul pregătirilor din 2013.

Care crezi că sunt calitățile unui bun voluntar?

Un bun voluntar este acea persoană care iubește să îi ajute pe ceilalți, își împarte timpul său, experiența și talentele cu cei din jur. Apoi, un bun voluntar este responsabil și pregătit pentru situațiile neprevăzute – este flexibil.

Cum a fost să coordonezi atât de mulți voluntari la ZMT Cracovia?

Să coordonez 19 000 de voluntari din 67 de țări din întreaga lume nu a fost numai o mare aventură, dar și un test greu de încredere. Eram responsabili pentru toți acei oameni și eu am fost foarte îngrijorată pentru fiecare dintre ei. Dar am învățat cum să am încredere în mine, în ceilalți și cum să mă încred în Dumnezeu. Aceasta este cea mai importantă lecție pe care am învățat-o la ZMT. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii, astfel că a coordona voluntarii de la ZMT Cracovia a fost și începutul unor mari prietenii pentru care sunt foarte recunoscătoare! Echipa departamentului nostru era alcătuită din 20 de oameni cu personalități diferite, așa că fiecare zi a fost și un test de cooperare și de rezolvare a problemelor.

Care a fost partea cea mai frumoasă a acestei experiențe?

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost să mă întâlnesc cu oamenii, cu voluntarii. Atunci când lucram împreună, când împărțeam sarcinile și responsabilitățile. Când vorbești cu tineri care vin de foarte departe, cu trecut și culturi diferite, devii din ce în ce mai deschis și mai știutor. Încă îmi amintesc multe discuții și mulți oameni. Am fost cu adevărat uimită!

Care au fost cele mai semnificative momente cu voluntarii în timpul ZMT?

Ultima zi, atunci când ne-am întâlnit cu toții. Peste 12 000 de voluntari erau în Arena Krakow așteptându-l pe Papa Francisc. Eram pe scenă și îi priveam. Nici măcar nu mi-am dat seama că papa era deja cu noi. Plângeam, nu doar pentru că eram incredibil de obosită, dar mai mult pentru că visul meu cel mai mare devenise realitate – mii de tineri din întreaga lume erau îndeajuns de maturi pentru a spune în public: ISUSE, MĂ ÎNCRED ÎN TINE. NU ÎMI MAI ESTE TEAMĂ. Cred că ei încă îi ajută pe ceilalți și fac multe fapte de milostivire acolo unde sunt.

Ce i-ai spune unui tânăr care dorește să devină voluntar? Cum l-ai încuraja?

Atunci când împarți cu ceilalți ceea ce ai tu mai bun (pasiunile tale, timpul, prezența, puterea, banii și altele), devii nu doar un om mai bun, ci și cel mai fericit om din lume. Cred cu tărie că voluntariatul este calea spre fericire. Doar încearcă!

Ai vreun mesaj pentru voluntarii din România astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarilor?

Știu că aveți multe necazuri și griji (cine nu are?), dar toate acestea au un răspuns universal. Sfântul Ioan Paul al II-lea a spus cândva: Dragi tineri, nu vă concentrați doar asupra slăbiciunilor și îndoielilor voastre. Ridicați-vă, pregătiți-vă și porniți la drum. Mi-am repetat această frază de zeci de ori în timpul pregătirilor pentru ZMT și aș vrea să o mai spun încă o dată special pentru voi. Pentru că la Dumnezeu nimic nu este imposibil! Mult succes, prieteni! Toate cele bune din Cracovia! Kasia

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top