Sinodul tinerilor

Seminar internaţional la Roma

Dorinţa papei Francisc este ca sinodul din octombrie 2018 „despre” tineri să fie şi un sinod „al” tinerilor, în care toţi să aibă posibilitatea de a fi ascultaţi. Asta a subliniat cardinalul Lorenzo Baldisseri în timpul inaugurării seminarului internaţional despre situaţia tineretului, care se desfăşoară de la 11 la 15 septembrie 2017 la Roma.

Se inserează în acest context lansarea unui portal internet dedicat sinodului din 2018, cu acest chestionar în mai multe limbi adresat direct noilor generaţii. „În circa trei luni de prezenţă online – a explicat secretarul general al Sinodului Episcopilor – au fost peste 110.000 de tineri care au răspuns la chestionar”. Este vorba, a subliniat el, despre „un număr semnificativ, luând în considerare şi noutatea absolută a iniţiativei, care poate să mai crească în următoarele luni, ceea ce este suficient pentru a da mărturie despre marea dorinţă a tinerilor de a-şi spune părerea”.

Importanţa de a-i asculta pe tineri, a amintit cardinalul, a fost bine „remarcată de papa Francisc în omilia de la veghea de rugăciune ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului din acest an, celebrată în bazilica Santa Maria Maggiore„. Cardinalul a afirmat şi că în peste cincizeci de ani de activitate, organismul sinodal s-a „configurat ca un loc privilegiat de receptare a bogatului magisteriu al Conciliului al II-lea din Vatican”, contribuind în modul său „la replăsmuirea – sau întocmai «la reîntinerirea» – feţei Bisericii contemporane. De altfel, ultimul dintre mesajele concluzive ale Conciliului către omenire este adresat tocmai tinerilor, celor cărora „părinţii conciliari intenţionează în mod ideal să le încredinţeze «ştafeta» Bisericii care va veni”.

Tinerii „reprezintă una dintre «căile» privilegiate ale Bisericii, mai ales într-o epocă de mari schimbări cum este aceea pe care o trăim”, a amintit cardinalul. Pentru acest motiv, anul viitor părinţii sinodali, reuniţi la Roma cum Petro et sub Petro, se vor întreba împreună „despre îngrijirea pastorală a noilor generaţii, ţinând bine minte de cheia specială de lectură oferită de papa Francisc, care cere Sinodului să se concentreze în mod special asupra credinţei şi asupra discernământului vocaţional al tinerilor”. În această optică, obiectivul seminarului este să ofere o contribuţie preliminară, care „să permită «să se încadreze» – sau «să se fotografieze» – situaţia tineretului, găsind trăsăturile fundamentale care unesc tinerii de astăzi”, fiind în acelaşi timp atenţi la pluralitatea contextelor geografico-culturale, „pluralitate care face extrem de fluctuant însuşi conceptul de «tânăr»”.

În această privinţă, seminarul asumă „un caracter nu numai internaţional”, dând spaţiu pe cât posibil aportului experţilor care provin din toate continentele, ci şi „multidisciplinar, favorizând întâlnirea şi dialogul între sectoare disciplinare diferite: sociologia, psihologia, economia, informatica, filozofia, teologia şi pastoraţia”. În afară de „specialişti”, nu lipseşte „o reprezentare calificată a tinerilor, găsiţi cu colaborarea Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă”. Este vorba despre delegaţi ai pastoraţiei tineretului din diferite ţări, despre membrii ai asociaţiilor de tineret, despre reprezentanţi ai mişcărilor studenţeşti.

În sfârşit, cardinalul a subliniat că seminarul internaţional, care „deja în el însuşi reprezintă o noutate pe drumul sinodal”, se pune în continuitate clară cu documentul pregătitor al Sinodului din 2018. Auspiciul este ca rezultatele zilelor de studiu, adunate cu nenumăratele iniţiative puse în aplicare de dieceze, conferinţe episcopale, şcoli şi asociaţii, „să folosească la desţelenirea terenului în vederea sinodului, pentru ca semănatul, încredinţat părinţilor sinodali, să poată produce roade îmbelşugate printre tinerii din întreaga lume”.

(După L’Osservatore Romano, 13 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top