Pelerinajul tinerilor la Cacica

Pașii unui tânăr pelerin la Cacica

În fiecare an, Sfânta Fecioară Maria adună în jurul ei, la Cacica, mii de pelerini din întreaga Dieceză de Iași și nu numai. Sute de tineri s-au numărat și în acest an printre pelerinii care vin să se roage la sanctuar în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Zilele de 14 și 15 august sunt pentru ei zile de har și rugăciune, dar mai ales zile de o profundă recunoștință pentru Mama cerească.

An de an, în ajunul sărbătorii, tinerii parcurg pe jos câțiva kilometri în rugăciune și înălțând imnuri Preacuratei. Pelerinajul tinerilor la Cacica din acest an a fost unul cu totul deosebit. Păstorii diecezei noastre, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, care au mers în pelerinaj pe jos alături de tineri, au avut cu ei un oaspete de seamă: Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova. Reprezentatul Papei Francisc în România a pășit alături de tineri, ministranți și persoane consacrate în drumul spre sanctuar, încurajându-i în credința lor.

La sfânta Liturghie a tinerilor, celebrată în seara de 14 august, Mons. Miguel Maury Buendía a adresat un îndemn plin de înflăcărare celor prezenți: „Aș vrea să închei cu un cuvânt special pentru tineri: să nu pierdeți niciodată generozitatea și entuziasmul, formați-vă bine, studiați doctrina creștină pentru ca mai apoi să fiți laici responsabili și să participați la activitatea de evanghelizare. Biserica contează pe voi. Cristos contează pe voi! El e cu noi până la sfârșitul timpurilor el s-a făcut «hrană adevărată» pentru a ne transforma în Trupul Său «oferit pentru mântuirea lumii». Fie ca Preasfânta Fecioară Maria, Mama Lui și mama noastră, să ne ajute și să ne susțină în angajamentul de a mărturisi cu viețile noastre măreția iubirii lui Dumnezeu. Așa să fie!”.

Tinerii care au venit la pelerinajul de la Cacica au participat la toate celebrările de la sanctuar: au purtat crucea cu vrednicie la Calea Crucii, au rămas îngenuncheați în fața Preasfântului Sacrament în cadrul Adorației Euharistice, au împărțit lumina în celebrarea din noaptea hramului, au însuflețit recunoștința lor participând la sfânta Liturghie solemnă pontificală din ziua de 15 august.

Pelerinajul de la Cacica este în primul rând prilej de sărbătoare, dar pentru tinerii din Dieceza de Iași este și o nerăbdătoare așteptare de slujire. În acest an, Oficiul pentru Pastorația Tineretului a dat o mână de ajutor gazdelor pelerinajului prin prezența a peste 80 de voluntari. Voluntarii au așezat slujirea lor la picioarele icoanei Preasfintei Fecioare de la Cacica, mulțumind-i astfel pentru tot frumosul din viețile lor și pentru lucrurile mărețe pe care le trăiesc zi de zi.

Răsplata voluntarilor nu întârzie să apară niciodată: în ultima seară, alături de părintele Felix Roca, responsabilul oficiului, și de preoții din comunitatea de la Cacica, toți s-au adunat în jurul unui foc de tabără, sărbătorind reușita organizatorică a pelerinajului din acest an, frumoasa colaborare și prieteniile trainice care s-au legat în prezența Sfintei Fecioare Maria.

Domnul să binecuvânteze pelerinii și voluntarii care au răspuns Da! În fața altarului de la Cacica și să păstreze vie în fiecare flacăra slujirii și a iubirii divine!

Fotografii de la acest eveniment poți vedea aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top