Evenimente

Întâlnirea internaţională „De la Cracovia la Panama – Sinodul la drum cu tinerii”

Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, în colaborare cu Sinodul Episcopilor, a organizat la Roma, în perioada 5-9 aprilie, întâlnirea internațională a responsabililor naționali cu pastorația tineretului din întreaga lume. Au participat aproximativ 300 de delegați din peste 100 de țări și 44 de asociații şi mișcări religioase. Pentru prima oară, peste 50% dintre participanți au fost din rândul tinerilor. România a fost reprezentată de părintele Felix Roca, responsabilul Oficiului Naţional pentru Pastoraţia Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, împreună cu Raluca Cocuț, voluntar în cadrul aceluiaşi oficiu. Din România a mai fost prezentă Codruţa Fernea, responsabila secţiunii de tineret a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice.

Retrospectiva Zilei Mondiale a Tineretului de la Cracovia

Întâlnirea, care în general își concentrează activitatea în jurul Zilelor Mondiale ale Tineretului, a avut în acest an tema De la Cracovia la Panama – Sinodul la drum cu tinerii. În program au fost incluse și două zile de lucru pentru Sinodul Episcopilor din 2018 dedicat tinerilor. Discuțiile au fost moderate de părintele João Chagas; pe parcusul zilelor, mai mulți invitați s-au adresat audienței. Încă de la început, cardinalul Kevin Farrell, prefectul dicasterului, a dorit să sublinieze că adunarea responsabililor alături de tineri din majoritatea țărilor lumii reprezintă o adevărată comoară de înțelepciune și bogăție. Pentru responsabili, nu există o misiune mai importantă decât aceea de a duce cuvântul lui Dumnezeu tinerilor din întreaga lume.

În prima parte a întâlnirii, discuțiile s-au concentrat în jurul Zilei Mondiale a Tineretului de la Cracovia. Mai întâi, cardinalul Stanisław Dziwisz a trecut în revistă roadele acestei frumoase sărbători pentru Polonia în general și pentru Arhidieceza de Cracovia în special, iar apoi reprezentanți din diferite părți ale lumii au vorbit despre urmările participării la această întâlnire în țările lor: Albania, Uganda, Coreea, Republica Dominicană, Irak.

Sinodul pentru tineri şi cu tineri

Începând cu dimineața zilei de joi, munca participanților prezenți la întâlnire a fost pentru sinodul din 2018. Cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretarul general al Sinodului Episcopilor, a vorbit despre procesul sinodal și a introdus audiența în tema sinodului dedicat tinerilor. El a dorit în mod deosebit să sublinieze că acest sinod se dorește a fi al tuturor tinerilor, nu doar al celor catolici și practicanți. Delegații din șapte zone ale lumii au vorbit despre circumstanțele în care tinerii din zonele respective trăiesc și care sunt așteptările lor în ceea ce privește Sinodul: SUA, Franța, Filipine, Australia, Burundi, Israel și Columbia. Indiferent de poziția geografică sau de contextul cultural, tinerii sunt entuziasmați și pun mare preț pe această atenție deosebită pe care o primesc din partea Bisericii.

În trei sesiuni de lucru, sub coordonarea profesorului Alessandro Rosina şi a preoţilor Jean-Paul Hernandez SJ și Fabio Attard SDB, participanții delegați la Roma au lucrat pe baza documentului, mai întâi în plen iar apoi în grupuri de discuții, după directive clare din partea conferențiarilor. Mai întâi, s-au avut în vedere caracteristicile fragile și oportunitățile pe care le au tinerii, s-a discutat despre confuziile pe care aceștia le fac deseori între slăbiciunile și punctele forte pe care le au, despre implicarea protagonistă, atenția activă și însoțirea pe care Biserica trebuie să le-o ofere tinerilor. Este evident că mijloacele media actuale joacă un rol crucial în educarea și dezvoltarea tinerilor. Uneori, ei sunt copleșiți de această nevoie de a le face pe toate, de a face lucrurile perfect, de a se găsi în dificultatea de a alege, însă șansa Bisericii de a le veni în sprijin tocmai aici stă: să găsească modalități de evanghelizare în mediul lor continuu schimbător, să formeze lideri din rândul tinerilor care să fie adevărați evanghelizatori, să asculte cu fidelitate nevoile lor și să stimuleze dorința de responsabilizare. Este o adevărată provocare această misiune pe care o are Biserica!

În cea de-a doua sesiune s-a insistat asupra raportului dintre credință și discernământ, despre punctele de ajutor în recunoașterea lui Isus care trece și despre ce argumente folosește Cel Rău pentru a-i chema la sine pe tineri într-un mod aparte. În mod deosebit, discuțiile s-au purtat în jurul a ce înseamnă această trecere de la a nu simți nimic la a ști și a da nume sentimentelor și trăirilor. Experiențele trebuie întotdeauna privite cu ochii lui Dumnezeu, iar tinerii trebuie să învețe să-și lase alegerile în mâinile Lui, să-și poate spune povestea întotdeauna de două ori: mai întâi așa cum o văd ei, iar mai apoi prin ochii cuvântului lui Dumnezeu.

Ultima rundă de discuții a avut ca puncte de reper empatia (a ieși, a vedea, a chema), comuniunea (în fiecare dintre noi există dorința de a face binele) și curajul (tinerilor nu le este teamă de sfințenie). Pornind de la Evangelii Gaudium, s-au împărtășit inițiative locale ce implică tinerii – întâlniri cu Isus Cristos care sunt molipsitoare de bucurie și de pace, roade care se culeg în familii sănătoase și relații de prietenie autentice, programe de lidership pastoral, dificultăți și avantaje ale pastorației tineretului la nivel local și mondial.

Mulți dintre cei prezenți la întâlnire au înaintat consistent în munca pentru sinod în țara lor. În multe locuri, programul pastoral anual se desfășoară în jurul temei date de Papa Francisc, multe Biserici locale au demarat cercetări locale și acordă o importanță semnificativă realității tinerilor de care se îngrijește.

După intensa muncă pentru sinodul din 2018, ziua de vineri s-a încheiat cu un concert de muzică pop susţinut de formaţiile Gen Rosso și Gen Verde. A fost o atmosferă plăcută, energizantă și care, prin spectacol, a reușit să înglobeze realitățile unei lumi dinamice, în continuă schimbare.

Pregătirile pentru Ziua Mondială a Tineretului din Panama

Sâmbătă a fost dedicată în întregime Zilei Mondiale a Tineretului 2019 din Panama. Mai întâi, arhiepiscopul de Panama, José Domingo Ulloa Mendieta, a vorbit audienței despre importanța acestei mari sărbători pentru dieceză, pentru țară și întreaga America Centrală. A fost prezentat comitetul local de organizare, care a fost la dispoziția participanților și a răspuns la întrebări, a notat toate sugestiile din partea lor și a ascultat cu atenție toate propunerile, mai ales cele ale tinerilor.

Veghea de rugăciune

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu o veghe mariană în Bazilica Santa Maria Maggiore, în prezența papei. În discursul său la veghe, Suveranul Pontif a subliniat insistent necesitatea Bisericii de a deschide urechile la ceea ce au de spus tinerii, pentru că vorbele lor sunt mereu pline de însemnătate și dau valoare vieții lor. El a încurajat tinerii prezenți să investească mai mult în relația cu bunicii și cu cei mai în vârstă, pentru că aceștia au multe lucruri să-i învețe și sunt, în același timp, puncte de referință pentru o viață după voia lui Isus.

Duminica Floriilor şi Ziua Mondială a Tineretului

Alături de Papa Francisc, delegații au participat și la sfânta Liturghie din Duminica Floriilor, din Piața „Sfântul Petru”. La cuvântul de învățătură, papa a amintit tuturor celor prezenți în piață că Isus este mereu același în cei pe care-i întâlnim, chiar și atunci când noi ne gândim cel mai puțin că el ar putea fi prezent. „Nu este un alt Isus: este acelaşi care a intrat în Ierusalim în mijlocul fluturării ramurilor de palmier şi de măslin. Este acelaşi care a fost pironit pe cruce şi a murit între doi răufăcători. Nu avem alt Domn în afară de El: Isus, umil Rege al dreptăţii, al milostivirii şi al păcii.” Această celebrare a încununat activitatea responsabililor naționali prezenți la Roma care au răspuns invitației dicasterului. În cadrul ei, tinerii din Polonia au înmânat crucea și icoana ZMT tinerilor din Panama, care vor purta simbolurile prin toată America Centrală, până la întâlnirea mondială din 22-27 ianuarie 2019.

Fotografii de la eveniment se găsesc aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top