Evenimente

În drum spre Întâlnirea Mondială a Tinerilor din Panama 2019

Invitaţie la o mărturie vie

Dragi tineri, având în memorie mesajul Sfântului Părinte papa Francisc din 27 februarie 2017 prin care vă invita să porniţi plini de curaj spre următoarea etapă a întâlnirii voastre din Panama şi admirând planul pe care l-a stabilit de a celebra un Sinod special dedicat vouă în octombrie 2018, la care vă invită şi vă aşteaptă să vă angajaţi într-un chip special, iată-vă la primul moment dedicat vouă şi la prima întâlnire cu el, prietenul şi liderul vostru spiritual, chiar acasă la voi, în parohiile şi comunităţile voastre. Isus se prezintă hotărât să intre în Ierusalim pentru a demonstra tuturor cât de mult vă preţuieşte şi câtă încredere vrea să investească în voi. Este un drum de iubire, de preţuire şi de mare încredere care vrea să o pună în voi, aşa cum a făcut-o cu ucenicii săi când a intrat în Ierusalim, locul dăruirii sale şi al mărturiei iubirii sale dumnezeieşti. Ceea ce a făcut atunci, face mereu, chiar şi în aceste zile. Sfântul Părinte, dorind să vă facă cât mai conştienţi de acest gest de iubire, vă cheamă să vă arătaţi şi voi răspunsul vostru de iubire şi susţinere a lucrării sale de mântuire pentru întreaga omenire. Vrea să-i fiţi alături şi vrea să vă facă cu adevărat trimişii săi în lume cu entuziasmul vostru tineresc şi cu forţa iubirii voastre generoase.

Procesiunea de Florii reprezintă manifestarea bucuriei voastre de a-l întâmpina şi de a-l însoţi pe drumul crucii sale. Tinerii nu trebuie să-l privească de la distanţă, ci sunt chemaţi, în baza prieteniei adevărate, să-i iasă în cale şi să-l însoţească în tot ceea ce doreşte să facă pentru toţi oamenii şi mai ales pentru prietenii săi. Nu trebuie să uitaţi, dragi tineri, că pe drumul greu al crucii el a avut alături două persoane dragi, pe mama lui plină de iubire şi pe apostolul cel mai tânăr şi curajos, Ioan.

Adresându-vă şi anul acesta mesajul său, papa Francisc vă aminteşte că pe drumul său, dar şi al vostru, nu trebuie să lipsească aceeaşi mamă curată şi iubitoare, Maria, dar şi exemplul ucenicului pe care-l iubea, tânărul apostol Ioan. Să vă aduceţi aminte mereu de cuvintele sale pline de iubire şi respect, pe care vi le adresează în mesajul său, care trebuie să vă însoţească şi să vă inspire în tot ceea ce faceţi când vă angajaţi să-l urmaţi şi să-l însoţiţi pe el.

Vă propun să ascultaţi încă o dată această invitaţie a Sfântului Părinte papa Francisc pe care v-o face cu atâta încredere şi preţuire: „Dragi tineri, la sfârşitul Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT) de la Cracovia am indicat următoarea ţintă a pelerinajului nostru care, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne va duce în Panama în anul 2019. Ne va însoţi pe acest drum Fecioara Maria, cea pe care toate generaţiile o numesc fericită (cf. Lc 1,48). Noua etapă a itinerarului nostru se leagă de cea precedentă, care era centrată pe fericiri, dar ne determină să mergem înainte. De fapt, îmi stă la inimă ca voi, tinerii, să puteţi merge nu numai «comemorând» trecutul, ci având şi «curaj» în prezent şi «speranţă» în viitor. Aceste atitudini, mereu vii în tânăra femeie din Nazaret, sunt exprimate clar în temele alese pentru următoarele trei ZMT-uri. Anul acesta (2017) vom reflecta despre credinţa Mariei când în «Magnificat» a spus: «Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic» (Lc 1,49). Tema din anul următor (2018) – «Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu» (Lc 1,30) – ne va face să medităm asupra carităţii pline de curaj cu care Fecioara a primit vestea îngerului. Ziua Mondială a Tineretului 2019 va fi inspirată din cuvintele: «Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău» (Lc 1,38), răspuns al Mariei dat îngerului, încărcat de speranţă”.

După această asigurare şi încurajare că nu trebuie să fim singuri pe acest drum de credinţă, ci însoţiţi de exemplul, credinţa şi iubirea Mariei, mamă iubitoare şi generoasă cu mantia ei ocrotitoare, Sfântul Părinte introduce marea şi sfânta precizare prin care îşi arată preţuirea faţă de toţi tinerii lumii, o adevărată surpriză şi onoare. Iată surpriza şi bucuria pentru întreaga Biserică şi, desigur, pentru voi tinerii lumii: „În octombrie 2018, Biserica va celebra Sinodul Episcopilor cu tema: «Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional». Ne vom întreba despre modul în care voi, tinerii, trăiţi experienţa credinţei în mijlocul provocărilor din timpul nostru. Vom trata şi problema despre modul în care puteţi să vă formaţi un proiect de viaţă, discernând vocaţia voastră, înţeleasă în sens amplu, adică la Căsătorie, în cadrul laical şi profesional, sau la viaţa consacrată şi la Preoţie. Doresc să fie o mare sintonie între parcursul spre ZMT din Panama şi drumul sinodal”.

Anunţând acest eveniment mondial, Sfântul Părinte a voit să arate încă o dată cât de mult îi preţuieşte pe toţi tinerii lumii şi cât de mult vrea să investească în ei. Iar pentru a fi sigur că tinerii cu adevărat vor putea să înţeleagă şi să beneficieze de această nobilă vocaţie şi încredere a Bisericii îi aşază pe aceştia sub ocrotirea aceleia care a stat mereu alături de Cristos pe drumul iubirii şi dăruirii sale. Cu alte cuvinte, papa declară, tocmai acum când toţi tinerii se îndreptă spre întâlnirea lor mondială, din Panama, şi spre celebrarea Sinodului dedicat lor, că vor fi siguri de o viaţă nouă şi un nou curaj, dacă vor fi sub privirea şi ocrotirea aceleia care i-a stat mereu alături Fiului ei în drumul său spre victoria asupră răului şi a morţii.

Iată cuvintele sale: „Dragi tineri, încredinţez drumul nostru spre Panama, precum şi itinerarul de pregătire al următorului Sinod al Episcopilor mijlocirii materne a sfintei Fecioare Maria. Vă invit să ne amintim de două date importante din anul 2017: trei sute de ani de la găsirea imaginii sfintei Fecioare Maria «Aparecida», în Brazilia; şi centenarul apariţiilor de la Fatima, în Portugalia, unde, cu ajutorul lui Dumnezeu, voi merge pelerin în luna mai. Ne vom îndrepta şi spre sfântul Martin de Porres, unul dintre sfinţii patroni ai Americii Latine şi ai ZMT 2019. El, în slujirea sa umilă şi zilnică, avea obiceiul de a oferi florile cele mai bune Mariei, ca semn al iubirii sale filiale. Cultivaţi şi voi, asemenea lui, o relaţie de familiaritate şi prietenie cu sfânta Fecioară Maria, încredinţându-i bucuriile, neliniştile şi preocupările voastre. Vă asigur că nu vă va părea rău!”

Ce cuvinte mângâietoare şi încurajatoare pentru tinerii care caută să aducă lumii o rază de speranţă şi de curaj evanghelic!

„Tânăra din Nazaret, care în toată lumea a asumat mii de nume şi chipuri pentru a se apropia de fiii săi, să mijlocească pentru fiecare dintre noi şi să ne ajute să cântăm lucrările mari pe care Domnul le săvârşeşte în noi şi prin noi”.

Ne unim, aşadar, în acest itinerar de credinţă cu Sfântul Părinte papa Francisc, cu toţi ceilalţi episcopi din lume şi din ţară, cu asistenţii voştri spirituali şi vă dorim, dragi tineri, „drum bun” în celebrarea întâlnirii voastre, mai întâi, în comunităţile voastre parohiale, exerciţiu binefăcător pentru momentul întâmpinării şi pregătirii Zilei Mondiale a Tineretului, dând mărturie lumii de astăzi că Isus, care a venit la noi, este singurul care cunoaşte inima omului şi poate răspunde la aspiraţiile ei.

Vă dorim întâlnire fericită în Duminica Floriilor cu cel care vă aşteaptă să-l însoţiţi pe drumul iubirii sale supreme pentru a vă bucura cu el şi la Înviere.

Vă întâmpinăm cu un gând frumos şi frăţesc ce ne uneşte cu papa Francisc, cu toţi păstorii, spiritualii şi prietenii voştri sufleteştii. Daţi-mi voie să vă propun cu multă încredere şi cu îndreptăţită speranţă următorul îndemn: „Tinerilor, lăsaţi să răsune în adâncurile inimii marile aşteptări ale Bisericii şi ale omenirii. Nu vă temeţi să vă deschideţi sufletul la chemarea lui Cristos Domnul. Descoperiţi privirea iubirii lui Isus fixată asupra voastră şi răspundeţi cu entuziasm la propunerea unei urmări radicale! Tinerilor, bucuraţi-vă de solidaritatea lui Isus, a Maicii sfinte şi a protectorilor voştri sufleteşti”.

Drum bun în căutarea lui Isus şi la întâlnirea cu el şi cu fraţii voştri!

Iaşi, 3 aprilie 2017

Cu aleasă preţuire şi cu îmbrăţişarea noastră,

Petru Gherghel,
episcop de Iaşi

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top