Alte evenimente

Copii, nu sclavi!

În anul 2015 Papa Francisc a instituit Ziua Mondială de Rugăciune şi de Reflecţie împotriva Traficului de Persoane, ca un răspuns la ceea ce el numeşte „crime împotriva umanităţii”: prostituţie, muncă forţată, prelevare ilegală de organe, cerşetorie forţată, căsătorii premature, adopţii ilegale, sarcini-surogat şi recrutare de copii-soldat. Acestea sunt sclaviile secolului XXI. Această zi are loc în fiecare an la data de 8 februarie, sărbătoarea liturgică a sfintei Iosefina Bakhita, simbol al luptei împotriva lanţurilor sclaviilor moderne.

Tema de anul acesta este: „Copii, nu sclavi!”. Ea se inspiră din Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului care pune în centrul reflecţiei tocmai situaţia minorilor migranți care „ajung cu ușurință în nivelele cele mai joase ale degradării umane, unde ilegalitatea și violența ard într-un foc viitorul prea multor nevinovați, în timp ce rețeaua abuzului de minori este greu de eliminat”.

În ultimii 30 de ani, aproximativ 30 de milioane de copii au fost implicaţi în traficul de persoane. La fiecare două minute un băieţel sau o fetiţă sunt victime ale exploatării sexuale. Peste 200 de milioane sunt copiii constrânşi să lucreze, cei mai mulţi fiind exploataţi. În joc sunt 150 de miliarde de euro, câştiguri dintr-o „afacere” care în unele regiuni ale planetei, inclusiv Europa, depăşesc pe acelea obţinute din traficul de droguri şi de arme.

Scopul acestei zile este acela de a face cât mai mult lumină în jurul acestui fenomen dramatic şi de a reflecta asupra situaţiei globale de violenţă şi de nedreptate ce loveşte atâtea persoane. Acestea nu au glas, nu contează, sunt ai nimănui, sunt sclavi! În acelaşi timp se doreşte ca instituţiile internaţionale şi ale statelor, organizaţiile bisericeşti şi societatea civilă să dea răspunsuri concrete şi potrivite acestor forme moderne de sclavie.

În cadrul audienţei generale de miercuri, 8 februarie 2017, Papa Francisc a îndemnat să se facă eforturi pentru a combate sclavia minorilor:

Astăzi se celebrează Ziua de rugăciune şi reflecţie împotriva traficului de persoane, dedicată anul acesta îndeosebi copiilor şi adolescenţilor. Îi încurajez pe toţi cei care în diferite moduri ajută minorii reduşi la sclavie şi abuzaţi să se elibereze de această asuprire. Doresc ca aceia care au responsabilitate de conducere să combată cu hotărâre această plagă, dând glas fraţilor noştri mai mici, umiliţi în demnitatea lor. Trebuie făcut orice efort pentru a elimina acest delict ruşinos şi intolerabil.

În România Asociația Solwodi, înființată în anul 2009, urmăreşte promovarea drepturilor femeilor și copiilor, diminuarea vulnerabilității acestora față de situațiile de abuz precum și protejarea victimelor violenței în familie și a victimelor traficului de persoane prin măsuri de natură psihologică, juridica, socială și spirituală.

Asociaţia Eliberare doreşte să creeze o mișcare socială împotriva traficului de persoane și a exploatării sexuale în România prin creșterea conștientizării, training-uri de prevenire, dezvoltare de rețele şi asistare în restaurare.

Fără îndoială există numeroase alte organizaţii care îşi asumă misiunea de a lupta pentru libertatea victimelor traficului de persoane. Fiecare dintre noi putem să facem partea noastră!

Descarcă rugăciunea împotriva traficului de persoane.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top