Alte evenimente

Ziua Siguranţei pe Internet

„Fii schimbarea. Uniţi pentru un Internet mai bun!”

Acesta este sloganul Zilei Siguranţei pe Internet, ediţia din 2017, a XIV-a. Acest eveniment se desfăşoară în fiecare an în ziua de 7 februarie cu scopul de a promova utilizarea într-un mod mai sigur şi mai responsabil a internetului, mai ales în rândul copiilor şi al adolescenţilor.

SID GIF

Potrivit unui studiu privind utilizarea internetului în familie vârsta medie la care copiii din România afirmă că au început să folosească internetul este de 8 ani. Marea majoritate dintre ei afirmă că folosesc internetul zilnic sau aproape zilnic (78% dintre respondenți), iar 61% dintre copii afirmă că, într-o zi de şcoală obişnuită, petrec pe internet aproximativ una sau două ore. Într-o zi liberă, timpul petrecut pe internet creşte, 73% dintre copii afirmând că stau trei ore sau mai mult online.

În ceea ce priveşte reţelele sociale 90% dintre copii afirmă că folosesc cel puţin o reţea socială. Principala reţea socială folosită este Facebook, aproape 95% dintre copiii care afirmă că au un profil pe o reţea socială indicând-o pe aceasta.

Principalele informaţii furnizate de copii pe reţele de socializare sunt: poze în care se distinge clar faţa copilului (81%), numele de familie (61%), numele şcolii la care învaţă (59%) şi vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasă şi 10% numărul de telefon.

Studiul indicat relevează şi comportamentul pe internet58% dintre copii afirmă că au folosit internetul pentru a-şi face noi prieteni cel puţin o dată în ultima lună, 55% că au adăugat persoane necunoscute în lista de prieteni şi 10% că au trimis informaţii personale unor necunoscuţi.

Aproape jumătate dintre copii afirmă că au cunoscut sau au luat contact pe internet cu persoane pe care nu le cunoscuseră faţă în faţă. Dintre copiii care afirmă că au intrat în contact cu persoane necunoscute pe internet, aproximativ 58% afirmă că s-au întâlnit, ulterior, faţă în faţă cu o persoană întâlnită, iniţial, online. Referindu-se la această întâlnire, 33% dintre copii afirmă că persoana respectivă era complet străină, iar 56% că era un prieten sau un membru al familiei unei alte persoane pe care o cunoştea din viaţa reală. Dintre copiii care afirmă că s-au întâlnit, faţă în faţă, cu o persoană cunoscută pe internet, 20% afirmă au fost deranjaţi de această persoană. Majoritatea fac referire la violenţă de limbaj. Există însă şi cazuri în care copiii afirmă că au fost agresaţi fizic sau sexual.

Navigarea în internet comportă şi riscul expunerii la imagini cu conţinut sexual33% dintre copii afirmă că au văzut imagini cu caracter sexual în ultimul an, majoritatea acestora (75%) spunând că au văzut aceste imagini pe internet, prin imagini care apar accidental pe un site (67%). Întrebaţi dacă au trimis sau postat ei înşişi mesaje cu conţinut sexual, indiferent că vorbim de cuvinte, fotografii sau înregistrări video, 4% dintre copii afirmă că au făcut acest lucru în ultimul an. Din perspectiva vârstei, copiii între 10 şi 14 ani afirmă într-o măsură mai mare că au trimis cuiva o imagine sau un video în care îşi arătau părțile intime, comparativ cu cei între 15 şi 18 ani.

Majoritatea copiilor afirmă că sunt deranjaţi sau jigniţi pe internet în interacţiunile prin rețele sociale sau prin chat, pe situri de jocuri şi diverse pagini care suportă discuţii de tip chat. Principalul mod în care copiii afirmă că au fost deranjaţi sau supăraţi pe internet este trimiterea de mesaje jignitoare, urmat de ameninţări, excluderea din diverse activităţi sau postarea online a unor mesaje (inclusiv imagini sau videoclipuri) defăimătoare despre persoana în cauză.

Sfaturi pentru copii şi adolescenţi

  • Părinţii tăi sunt persoane de încredere cu care poţi să vorbeşti despre activitatea ta pe internet. Stabileşte împreună cu ei o listă de situri sigure şi un program pentru folosirea computerului.
  • Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Ele sunt ca şi cheile de la casă, nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor.
  • Nu da persoanelor întâlnite pe internet informaţii despre tine sau familia ta – poze cu tine, adresa ta de acasă, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor.
  • Internetul este un spaţiu public la care oricine are acces. Nu posta poze sau informaţii personale pe internet, pentru că alţii le pot vedea.
  • Nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe internet este adevărat sau potrivit vârstei tale. Ai mare grijă să intri pe situri sigure şi să verifici cu părinţii tăi informaţiile citite.
  • Nu răspunde mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite. Blochează persoana care le trimite şi spune-le părinţilor.
  • Dacă s-a întâmplat ceva pe internet care nu ţi-a plăcut, te-a speriat sau, pur şi simplu, nu ai înţeles, poţi oricând să te opreşti din navigare. Vorbeşte direct cu părinţii tăi sau cu un adult în care ai încredere şi explică-le ce te-a îngrijorat.

Sfaturi pentru tineri

În Mesajul pentru a 43-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale din anul 2009 Papa Benedict al XVI-lea se adresa astfel tinerilor:

Vouă, tinerilor, care aproape în mod spontan vă găsiți în sintonie cu noile mijloace de comunicare, vă revine în particular responsabilitatea evanghelizării acestui „continent digital”. Asigurați-vă că le vestiți contemporanilor voștri cu entuziasm Evanghelia. Le cunoașteți temerile și speranțele, aspirațiile și dezamăgirile: cel mai mare dar pe care îl puteți face lor este să le împărtășiți „Vestea cea Bună” a Dumnezeului care a devenit om, a suferit, a murit și a înviat pentru a-i mântui omenirea. Inimile oamenilor tânjesc după o lume în care să domnească iubirea, în care darurile să fie împărtășite, în care să se construiască unitatea, în care libertatea să își găsească sensul în adevăr, și în care identitatea fiecăruia să se realizeze în comuniune respectuoasă. Credința noastră poate să răspundă acestor așteptări: fie ca voi să deveniți vestitorii ei!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top