Sărbătoarea Copiilor

Mesajul Preasfinţitului Petru Gherghel pentru Sărbătoarea Copiilor 2016

Să creştem în milostivire ca Tatăl

Dragi copii,

Sfântul Părinte papa Francisc ne invită pe toţi ca anul acesta, Anul Jubiliar al Milostivirii, să ne străduim să fim milostivi ca Tatăl, adresându-ne chemarea făcută de însuşi Isus ucenicilor săi: „Fiţi milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv” (Lc 6,36). Este o chemare şi o invitaţie pentru toţi, oameni maturi, tineri, adolescenţi, dar şi copii, adică şi pentru voi.

Despre cine sunt şi cum trebuie să fie copiii, tot Isus ne spune, aşa cum ne-au transmis cei trei evanghelişti (Matei, Marcu şi Luca): „Lăsaţi copiii să vină la mine, căci a lor este împărăţia lui Dumnezeu” (Lc 18,16).

Acelaşi Isus a luat un copil, l-a aşezat în mijlocul ucenicilor şi l-a dat de exemplu, spunând: „Adevăr vă spun, dacă nu vă veţi întoarce şi nu veţi deveni asemenea copiilor, nu veţi intra în împărăţia cerurilor” (Mt 18,3). Ce frumos gest a ştiut să facă Isus şi ce laudă le-a adus copiilor pe care el îi iubea atât de mult!

Mă bucur că aveţi o nouă şi fericită zi, ziua voastră a copiilor, iar pentru noi este o sfântă ocazie de a vă întâlni în Parohia Nicolae Bălcescu ca să vă spunem cât de mult vă iubeşte Isus, prietenul vostru, cât de mult ţin la voi şi vă iubesc părinţii voştri, preoţii care vă stau alături, toţi formatorii şi voluntarii care vă însoţesc. Vrem să vă repetăm şi noi, episcopii, după modelul pe care ni-l dă Sfântul Părinte papa Francisc, că vă preţuim şi vă iubim, aşa cum a făcut-o şi cum o face Isus care vă îmbrăţişează şi vă repetă prin noi care este rolul şi chemarea voastră în Biserică şi în societate.

PS GherghelNoi ştim şi mărturisim că voi sunteţi un strigăt puternic către toţi cei care vă întâlnesc în familie, la şcoală, în Biserică şi în societate că nu trebuie să uite că Dumnezeu îi iubeşte pe toţi şi îi cheamă să dea mărturie despre iubirea şi milostivirea lui Dumnezeu Tatăl.

Copiii, cu gingăşia şi farmecul lor, sunt chemaţi să le arate părinţilor că Dumnezeu e bun cu toţi, că nu trebuie să uite că iubirea lui este fără margini, că îi iubeşte şi îi primeşte ca un Tată bun, aşa cum a făcut Isus cu copiii şi o face cu voi şi astăzi.

Ne bucurăm să vă întâmpinăm la Nicolae Bălcescu, împreună cu pr. Felix Roca, asistentul vostru general, cu pr. paroh Gheorghe Cojocaru, care a deschis larg porţile satului şi ale bisericii ca să vă primească cu dragoste la sărbătoarea voastră, repetându-vă dorinţa noastră pentru voi toţi: „Creşteţi în milostivire ca Tatăl!”.

Dacă veţi fi plini de iubire, buni şi curaţi, frumoşi şi curajoşi, voi veţi putea vorbi tuturor colegilor şi prietenilor voştri, fraţilor şi surorilor, părinţilor şi învăţătorilor voştri despre iubirea lui Dumnezeu, despre marea lui milostivire, şi veţi fi pentru toţi un exemplu de speranţă, o chemarea la curaj şi la o trăire frumoasă în această lume.

Acesta este gândul cu care vă aşteptăm la ziua voastră şi aceasta este chemarea noastră: Să fiţi pentru toţi o bucurie şi un exemplu de curaj şi de iubire curată ca să creşteţi voi şi toţi cei dragi ai voştri în milostivire ca Tatăl.

Întâlnindu-i pe colegii şi prietenii voştri, în ziua de 4 iunie, la Nicolae Bălcescu, veţi putea forma împreună cu ei un cor frumos şi puternic, care aduce laudă lui Dumnezeu şi îi îmbucură pe oameni pentru a fi creştini adevăraţi şi cetăţeni devotaţi.

La sfârşitul acestei zile ne va spune şi nouă Isus, cum le spunea plin de indignare celor din Ierusalim şi din templu, care auziseră cântarea copiilor la intrarea sa în cetatea sfântă: „Nu aţi citit voi oare niciodată: Din gura copiilor şi a pruncilor ţi-ai pregătit laudă?” (Mt 12,16), făcând astfel apel la cuvintele psalmistului: „Din gura copiilor şi a pruncilor ţi-ai pregătit laudă împotriva vrăjmaşilor tăi” (Ps 8,3).

Dragi copii,

Veniţi, rugaţi-vă, cântaţi şi strigaţi ca să audă toţi glasul vostru: Domnul Dumnezeu e Tatăl nostru. El ne iubeşte pe toţi şi e milostiv cu toţi.

Lui să-i fie slavă şi cinste în veci de veci!

Vă aşteptăm cu drag la Nicolae Bălcescu în ziua de sâmbătă, 4 iunie, ziua voastră.

                           Cu îmbrăţişarea noastră,

Petru Gherghel,
episcop de Iaşi

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top